Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Gipsy jazz și muzică lăutărească, la Impuls Fabric
(Muzică)
Muzica este la loc de cinste in programul Impuls Fabric. Doua zile pline de spectacole si ateliere de acrobatie si dans in Parcul Regina Maria se incheie pe ritmuri de gipsy jazz si muzica lautareasca.
Evenimentul organizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii si Institutul Francez ii are ca invitati de exceptie pe Taraf de Caliu, faimosii lautari din Clejani, si formatia franco-iraniana Manushan. Sambata seara de la ora 19:00, formatia Manushan se intalneste pentru prima data cu publicul din Romania, pe care spera sa-l cucereasca prin muzica sa cu multiple influente. Jazz manouche, flamenco si nuante din muzica poeziei persane se imbina in mod unic in creatiile cuplului de autori si compozitori care constituie inima trupei. Formata in 2006 la Teheran de catre Babak Amirmobasher si Aida Nosrat, Manushan canta despre dragoste si calatorii. Primul lor album "Beyond The Vision" (2010) inregistrat la casa de discuri Accords Croisés i-a facut cunoscuti in Franta si in Europa.

Manushan (c) SomayehJafari8
Manushan (c) SomayehJafari8

Delicat, sensibil, cu melodii captivante, albumul imbina cu dibacie mostenirea persana cu ritmuri latino si jazz manouche. Un contrabas, instrumente de percutie, printre care un tombak iranian si un clarinet se alatura acestei experiente inedite, producand o muzica unica si universala” comenteaza publicatia Jeune Afrique.

Ultima zi a evenimentului Impuls Fabric propune un concert exceptional al Taraf de Caliu, duminica, de la ora 19:00, in Parcul Regina Maria. Dupa mai bine de 30 de ani de turnee in jurul lumii, membrii fondatori ai Taraf de Haidouks s-au intors in Romania si au pornit un nou proiect, Taraf de Caliu. Muzicienii din Clejani sunt ultima generatie de lautari care duc mai departe muzica traditionala din sudul Romaniei, care i-a facut unul dintre cele mai apreciate gipsy band-uri din lume. Sub arcusul magic al violonistului Caliu, haiducii au pornit din nou la drum. Din 1991, anul cand muzica lor a inceput sa cucereasca Europa de Vest, pana in prezent, lautarii din Clejani au concertat aproape pe toate continentele, in metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul si Londra, fiind recompensati cu BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa si Orientul Mijlociu Printre fanii lor declarati se numara Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cantat si inregistrat) si actorul Johnny Depp (alaturi de care au aparut in filmul “The Man Who Cried”).

Taraf de Caliu (c) Ioana Carlig
Taraf de Caliu (c) Ioana Carlig

Pe tot parcursul zilelor de sambata si duminica, 5-6 octombrie, Parcul Regina Maria se transforma in loc de intalnire, zona de spectacole si acrobatii pentru publicul larg, impreuna cu artisti din Franta (Un Loup pour l’Homme, Jennifer François), Germania (Duo Sirena) si Romania (Scoala de circ din Timisoara). Spectacolele incheie o saptamana dedicata cartierului Fabric. Din 1 octombrie pana in 4 octombrie, organizatorii si artistii ofera comunitatii o serie de ateliere de miscare pentru copii cu deficiente de vedere, in colaborare cu Liceul Teoretic Special „Iris“, pentru tineri cu dizabilitati, in colaborare cu Asociatia Ceva de Spus, pentru varstnici, in colaborare cu Directia de Asistenta Sociala, Primaria Municipiului Timisoara, pentru elevi, in colaborare cu Liceul Teoretic W. Shakespeare si pentru profesionisti din circ, dans, teatru si sport. Programul complet al Impuls Fabric poate fi consultat pe site-ul http://bit.ly/ImpulsFabric.

Impuls Fabric este realizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii si Institutul Francez din Timisoara cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara. Capitala Europeana a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Parteneri: Scoala de Circ din Timisoara, Centrul Cultural German, Asociatia Apeca, Consiliul de cartier Fabric.
Sponsori: Akwel, Helpline, Elba.

Asociatia Timisoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii

Impuls Fabric Program

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate