Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 septembrie 2023
Recomandări
Andreas Jungwirth – „ce literatură (mai) scriem pentru copii şi adolescenţi?” Turneu de întâlniri literare cu profesionişti şi publicul tânăr la Timişoara şi Bucureşti
(Literatură)
In epoca totalei deschideri informationale digitale, ce mai asteapta publicul tanar si foarte tanar de la o carte de fictiune. Noi tipuri de povesti si personaje, tabuuri, limite, noi tehnici de scriere si de expresie literara – provocarile si paradigmele literaturii contemporane pentru copii si adolescenti vor fi discutate de tinerii cititori romani de la Timisoara si Bucuresti cu cel mai cunoscut scriitor austriac pentru tineri al momentului, Andreas Jungwirth, intre 14 si 17 octombrie, la invitatia Forumului Cultural Austriac Bucuresti.
Acest turneu de intalniri literare se desfasoara in cadrul campaniei „Austria citeste. Intalnire la biblioteca”, initiativa a Asociatiei Bibliotecilor Austriece, si cu prilejul Festivalului international „LittleLit – intalniri De Basm”, organizat de Asociatia Scriitorilor pentru Copii si Adolescenti - De Basm. Evenimentele sunt sustinute de Biblioteca Austria Timisoara (din cadrul Universitatii de Vest) si de Biblioteca Austria Bucuresti (din cadrul Universitatii din Bucuresti).

Voce proeminenta a fictiunii literare pentru tineret in spatiul de limba germana, Andreas Jungwirth experimenteaza constant noi metode prin care romanul si proza scurta sa intereseze noile generatii la fel de mult ca si gadgeturile digitale. Astfel, prezentarile publice ale romanului sau „Schwebezustand” (In stare de plutire) – care constituie si pretextul turneului literar din Romania – au fost realizate cu mijloace performative si interactive.

Andreas Jungwirth credits Alexi Pelekanos 1

In Romania, Andreas Jungwirth ii va intalni pe tinerii pasionati de literatura, dar si pe adulti si profesionisti, dupa cum urmeaza:

14.10.2019, ora 11.30, Timisoara, Universitatea de Vest, sala 248 (Bd. Vasile Parvan 4) – Lectura/Atelier pentru studenti; eveniment in limba germana.

15.10.2019, ora 11.00, Bucuresti, Colegiul National I.L. Caragiale (Calea Dorobanti 163) – LittleLit Festival: Atelier si Q&A. Andreas Jungwirth va citi un fragment din romanul sau „In stare de plutire” si va raspunde intrebarilor elevilor claselor IX si X; eveniment in limbile engleza si romana.

15.10.2019, ora 14.00, Bucuresti, Facultatea de Limbi Straine a Universitatii din Bucuresti (Str. Pitar Mos 7-13) – Lectura/Atelier pentru studentii Departamentului de Limbi si Literaturi Germanice; eveniment in limba germana.

16.10.2019, ora 9.30, Bucuresti, Hermann-Oberth-Schule (Bd. Pipera 34E, Voluntari) – Lectura/Atelier pentru elevi; eveniment in limba germana.

16.10.2019, ora 17.00, Bucuresti, Libraria Carturesti Carusel (Str. Lipscani 55) – LittleLit Festival: Lectura „In Oglinda", sustinuta in tandem de Andreas Jungwirth si Alex Moldovan. Alex Moldovan, cunoscut autor roman pentru copii, si Andreas Jungwirth, autor austriac inca netradus in Romania, se vor „oglindi”  intr-un atelier-lectura publica si vor avea discutii libere cu publicul. Atelier recomandat pentru adolescenti (12+); eveniment in limbile engleza si romana.

17.10.2019, Bucuresti, ora 10.00, Muzeul National al Literaturii Romane (Strada Nicolae Cretulescu 8) - Workshop pentru scriitori: Andreas Jungwirth va vorbi despre tabu-uri in literatura pentru adolescenti, despre felul in care publicul recepteaza subiectele controversate, despre teme si tendinte in literatura pentru tineret in Austria. Un workshop ce se anunta… fierbinte! Eveniment in limba engleza.

LittleLit - Afis workshop Carturesti Andreas Jungwirth

Scriitor, performer, creator original de experimente sonore, Andreas Jungwirth este o personalitate foarte complexa. S-a nascut in 1967, la Linz, in Austria si a studiat literatura la Universitatea din Viena si apoi actoria la Conservatorul din Viena. In 1990 si-a inceput cariera teatrala la Lübeck, in Germania. In 1997 a scris prima piesa de teatru radiofonic „Madonnenterror”. Au urmat alte 30 de piese, creatii originale si adaptari, realizate pentru posturile de radio din spatiul germanofon.
In 2014 a debutat cu romanul pentru tineret „Kein einziges Wort” (Nici macar un cuvant) la Editura Ravensburger Buchverlag, iar in 2017 i-a aparut cartea „Schwebezustand” (In stare de plutire) la Editura CBT. Acest roman foarte apreciat de critica si de public, Andreas Jungwirth povesteste, cu multa autenticitate, istoria unei fete de 14 ani, putin depasita de toate schimbarile pe care i le pregateste viata la aceasta varsta.
Desi in prezent nu mai urca pe scena, Andreas Jungwirth realizeaza performance-uri sonore pentru radio-televiziunea publica austriaca, ÖRF. Lecturile publice si atelierele in care intervine l-au purtat in scoli, biblioteci, universitati si la festivaluri din Austria, Germania, Elvetia, Italia, Norvegia, Finlanda, Kosovo, Ungaria si Slovacia. In aceasta toamna i-a aparut romanul „Wir haben keinen Kontakt mehr” (Nu mai avem niciun contact). In acest moment lucreaza la un nou volum pentru publicului tanar.

LittleLIT vizual

Festivalul international „LittleLIT  - Intalnirile De Basm” se desfasoara intre 14 si 22 octombrie in Bucuresti si este organizat de Asociatia De Basm sub egida EUNIC Romania (Reteaua institutelor culturale tarilor membre ale Uniunii Europene). Evenimentul isi propune sa devina o platforma de conectare a profesionistilor din zona literaturii pentru copii (scriitori, editori, profesori, promotori ai lecturii) din Romania si din alte tari europene, sa deschida un dialog cu scolile si sa ofere cadrelor didactice instrumente de folosire a cartilor pentru copii in cadrul procesului didactic. La aceasta editie, alaturi de colegii lor din Romania, participa autori si promotori ai literaturii pentru copii si adolescenti din cinci tari (Austria, Germania, Grecia, Ungaria, Suedia), toti aflati in premiera la Bucuresti.

Informatii in timp real despre festivalul LittleLit - http://debasm.ro/littlelit/; https://www.facebook.com/events/2388149054731806/

Informatii despre atelierele lui Andreas Jungwirth
Timisoara - https://www.facebook.com/events/775733676206033/
Bucuresti - https://www.facebook.com/events/2388149054731806/
Bucuresti - https://www.facebook.com/events/933660710330210/

LittleLit - Afis_workshopuri profesionisti Andreas Jungwirth


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate