Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
La francophonie, encore et toujours!
(Viață)
Festivalul International de Teatru Tanar Francofon AMIFRAN  se va desfasura, anul acesta, pe scena Teatrului Clasic «Ioan Slavici» din Arad, intre 12 si 18 octombrie. Aceasta a 27 - a editie reuneste trupe de teatru licean francofon din Bulgaria, Cehia (Brno si Olomouc), Franta, Slovenia, Spania, Ungaria si Romania, in total 22 de spectacole in care vor juca 230 de tineri.
Reprezentatiile sunt programate de duminica 13 pana miercuri 16 intre orele 12 - 18 si 20 - 22. Programul complet se gaseste pe site-ul asociatiei Amifran.

In preambulul festivalului, Compania «Ecarquille Théatre» din La Roche-sur-Yon Franta  va prezenta la Timisoara spectacolul «Cand rufele isi dezleaga limba» inspirat din corespondenta  soldatilor francezi cu familiile lor in timpul Primului Razboi Mondial. Punerea in scena a lui Jean Lataillade prezinta opt femei pline de tandrete si umor, nesupuse, libere, muncitoare, autoritare sau furioase, in drumul spre emancipare. Spectacolul va avea loc vineri, 11 octombrie, ora 18, la Biblioteca Centrala Universitara „Eugen Todoran”. Reprezentatie in limba franceza, fara traducere. Intrarea este libera. Creat in cadrul manifestarilor dedicate Centenarului Marelui Razboi, spectacolul va fi jucat in 12 octombrie si la Arad.

AMIFRAN Afis 2019

Din tara vor urca pe scena Teatrului Clasic «Ioan Slavici» din Arad francofoni din Bucuresti (Liceul «Dimitrie Bolintineanu si Liceul Francez «Anna de Noailles»), din Baia Mare, Bistrita, Cluj-Napoca, Constanta, Dej, Huedin, Iasi, Sighetu Marmatiei, Slobozia, Targu Jiu (Liceul de Arta si Palatul Copiilor) si, bineinteles, cele doua trupe ale Amifranului aradean. Un repertoriu  inspirat cu precadere din teatrul modern si contemporan din care nu vor lipsi Jean Giraudoux, Jean Genet, Jean Cocteau, Jacques Prévert, Eugène Ionesco sau  Matei Visniec,  Alejandro Jodorowsky, Hristo Boicev, Ödön von Horvath sa. Cateva creatii colective si doua adaptari dupa I.L.Caragiale si Mihail Sebastian vor completa programul editiei 2019. Miniamifranii vor juca, in cheie clownesca, textul lui Louis Calaferte Un bogat si trei saraci … la circ iar amifranii, textul dramaturgului francez contemporan Jean Pierre Martinez « Capcana pentru prosti » . Cu acest spectacol amifranii au participat, in luna iulie, la cea de a 31-a editie a Intalnirilor Teatrului Tanar European de la Grenoble.

Si anul acesta,  liceenii vor efectua 9 ore de  sensibilizare/formare teatrala  pe parcursul a trei dimineti in cadrul unor ateliere conduse de actori din Franta, Austria, Romania si care propun teme dintre cele mai variate: clown, improvizatie, miscare scenica, marionete, expresie corporala, teatru de animatie, dictie, cant, dans etc. Va exista si un moment de restituire concretizat in «Spectacolul atelierelor» in care tinerii  vor prezenta un fragment relevant din ceea ce au invatat. Din oferta de ateliere nu lipseste, nici anul acesta, atelierul de dansuri populare romanesti condus de Denisa Burduja de la Scoala Populara de Arta Arad, atelier destinat cu precadere liceenilor din strainatate. Consideram relevant faptul ca, pentru al treilea an consecutiv, festivalul Amifran reprezinta un teren de practica pentru  Centrul de studii artistice «Arts en scène» din Lyon, Franta care trimite trei studenti pentru a efectua practica pe langa actorii profesionisti romani si straini care conduc atelierele.

Quand le linge - photo

Desi festivalul nu este unul competitiv, el propune totusi doua intreceri. Intai, concursul-spectacol dedicat, in fiecare an, cate unui dramaturg  francez si unuia dintre textele sale reprezentative. Anul acesta ne propunem sa  stimulam curiozitatea, imaginatia si creativitatea liceenilor asezand in centrul atentiei lor  viata si opera lui  Marivaux si piesa sa «Jocul dragostei si al intamplarii». Al doilea concurs, intitulat « Dincolo de cortina », este unul de fotografii. Toti participantii vor fi premiati de catre Asociatia Sfantul Martin din Arad.

Editia cu numarul 27 propune o noutate: “Les amifrans reviennent” (amifranii se intorc), proiect prin care li se rezerva fostilor membri ai trupei  un interval temporar in care  sa prezinte evolutia lor profesionala, indiferent de domeniu. Deschide acest nou moment al festivalului actrita Roxana Fanata, recenta castigatoare a Marelui Premiu ?tefan Iordache in cadrul Galei HOP a tanarului actor, Constanta 2019. Va fi prezenta cu spectacolul de teatru-dans «In between» in ziua de luni, 14 octombrie, ora 20.
Precum in anii precedenti, finantatorii principali ai festivalului Amifran sunt Consiliul Municipal Arad, prin Centrul Municipal de Cultura, Ministerul Tineretului si Sportului, Ambasada Frantei si Institutul Francez din Romania, Organizatia Internationala a Francofoniei, Centrul Cultural Judetean Arad, Clubul Richelieu International. Un puternic suport al editiei 2019 vine din partea Fundatiei ALBER care si-a asumat rolul de sponsor principal.

Quand le linge - affiche
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate