Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Muzica de cameră la superlativ! Violoncelistul cvartetului Alban Berg, Valentin Erben, și pianista Cătălina Butcaru pe scena Ateneului
(Muzică)
Clasic si romantic! Muzica de cea mai buna calitate, un program atractiv, alcatuit din adevarate hit-uri ale muzicii clasice, si prezenta in Romania a unuia dintre fondatorii legendarului cvartet Alban Berg, iata ingredientele unui nou eveniment special ce va avea loc pe scena Ateneului Roman, pe 19 octombrie, de la ora 19.00.
In desfasurare de cativa ani pe scenele din Romania, proiectul Vienna meets Romania, initiat de pianista Catalina Butcaru si dedicat intalnirilor speciale ale muzicienilor din cele doua tari cu publicul, dar si colaborarilor si schimburilor de idei si experienta, inscrie in programul toamnei muzicale bucurestene un nou recital exceptional.

Binecunoscuta publicului din Romania, desi stabilita in capitala Austriei unde se bucura de un frumos parcurs artistic, pianista Catalina Butcaru il invita de data aceasta pe scena Ateneului Roman pe violoncelistul renumitului cvartet Alban Berg, Valentin Erben.

Este o reintalnire speciala intre pianista aflata acum la maturitatea artistica si celebrul violoncelist, membru fondator al cvartetului care a scris pagini de istorie in interpretarea muzicii de camera, un adevarat etalon pentru muzicieni si una dintre cele mai iubite formatii camerale de publicul de pe toate continentele.
Cei doi au mai cantat impreuna in urma cu doua decenii, atunci cand experimentatul si celebrul muzician a invitat-o pe tanara pianista sa ii fie alaturi intr-o serie de concerte.

”Toata perioada pregatirii acestor concerte mi-a ramas in amintire ca una din cele mai frumoase si  intense experiente muzicale. Prin abordarea pieselor pe care le-am cantat impreuna, mi s-a dezvaluit o lume fascinanta. Dupa trecerea a douazeci de ani, ne-am reintalnit in Viena si am redescoperit cu bucurie tot ceea ce m-a fascinat la douazeci de ani: acelasi simt analitic, umorul si dorinta de a redescoperi si recrea organic muzica. Sunt fericita ca vom prezenta si publicului de la Bucuresti un program deosebit de atractiv“.
Catalina Butcaru

Despre program a vorbit si Valentin Erben:
Violoncelul nu are coplesitoarele posibilitati sonore ale pianului, nici stralucirea virtuoza a viorii, dar sunetul violoncelului atinge in modul cel mai direct inimile. Daca sonata beethoveniana op 5, nr 2 in sol minor a fost scrisa in vremea in care compozitorul descoperea incantat posibilitatile acestui instrument, zece ani mai tarziu, cand compune sonata in la major, op.69, era complet familiarizat cu posibilitatile de expresie ale instrumentului si ajunge la un echilibru desavarsit intre cele doua instrumente. Alte doua lucrari din program sunt: "Adagio si Allegro" de R.Schumann, o lucrare de mare lirism, al carei tumultuos Allegro este patruns de spiritul curentului "Sturm und Drang" si sonata in si bemol major de Mendelssohn Bartholdy, un alt desavarsit exemplu de maiestrie a muzicii romantice, o poveste, in care insa chiar si in momentele de liniste vibreaza o framantare continua, dorul catre ceva de neatins.

PROGRAM:
R. Schumann: Adagio & Allegro, op.70
L. van Beethoven: Sonata nr 2 in sol minor, op 5

Mendelssohn Bartholdy: Sonata nr 1, in si bemol major, op 45

L. van Beethoven: Sonata nr 3 in la major, op 69

vienna meets romania.jpg


Valentin Erben

Fondator al Cvartetului Alban Berg, violoncelistul a studiat la München, Viena si Paris cu André Navarra si Josef Calvet, si la Cincinatti, cu Cvartetul LaSalle. In 1970 a pus bazele Cvartetului Alban Berg, impreuna cu care a sustinut concerte in toata lumea, pana la destramarea formatiei, in 2008. In ultimul deceniu, Valentin Erben si-a extins activitatea pedagogica, in calitate de profesor la  Universitatea de muzica din Viena, la Conservatorul din Köln, la Scoala de vara din Hamburg, Accademia Chigiana din Siena si, din 1995, precum si in cadrul programului ProQuartet-CEMC. In acelasi timp, Valentin Erben este invitat sa sustina concerte in compania altor cvartete de coarde: Cvartetul Belcea (cu care a inregistrat Cvintetul de Schubert la casa de discuri EMI) , Cvartetul Arditi, Ysaye si Appolon Musagete. De curand, a inregistrat integrala sonatelor de Beethoven impreuna cu pianista Shani Diluka.

Catalina Butcaru
Pianista nascuta la Constanta si stabilita la Viena, a fost admisa la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obtinut diploma de solist. In 2006 a debutat cu succes ca solista in Londra si doi ani mai tarziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanica. Albumul, care contine lucrari de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internationala si prezentat in intregime de Radiodifuziunea Austriaca. Cu aceasta ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronica sa: „…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… ”. Sustine concerte, printre altele, in seria de concerte "Musica Juventutis" gazduita de Konzerthaus din Viena, pe scena Radiodifuziunii din Viena, sala Muth din Viena, sala Filarmonicii din Luxemburg, la Ateneul Roman, la Sala Radio din Bucuresti, sala Ehrbar din Viena, sala Esterházy in Eisenstadt, Centrul Liszt din Raiding (Austria), sala "Martinu" (Praga), etc.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate