Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
S.O.S. Dispar poveștile ajunge în Tulcea, Buzău, Brașov și Craiova
(Viață)
In perioada 14 – 23 octombrie 2019, copiii din orasele Tulcea, Buzau, Brasov si Craiova devin spectatorii spectacolului de teatru SOS Dispar povestile. Turneul organizat de Asociatia Culturala pentru Educatie prin Arta (ACEA) face parte din modulul educational cu acelasi titlu adresat copiilor cu varste intre 5 si 10 ani.
Proiectul cultural este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Astfel, in perioada 14 – 23 octombrie 2019 spectacolul S.O.S. Dispar povesile va fi prezentat la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea (15 octombrie), la Teatrul ,,George Ciprian” din Buzau (16 octombrie), la Centrul Cultural Reduta din Brasov (22 octombrie) si la Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri” din Craiova (23 octombrie).

Spectacolul spune povestea Marei, o fetita de 7 ani, din Bucuresti, care iubeste povestile. Mara e inconjurata de carti, de cuvinte, de personaje care ii sunt prieteni buni. Asta pana intr-o buna dimineata, cand cuvintele tiparite se evapora, lasand in urma pagini intregi goale. Frumoasa din padurea adormita, Scufita Rosie, Alba ca Zapada si cei 7 pitici, Harap Alb, Mica Sirena, Craiasa Zapezii. Ce au toate aceste povesti in comun? Disparitia.

Ce anume le face sa dispara? Si cum poate Mara sa le salveze?
Paduri intregi taiate. Ape invadate de plastic. Incalzirea globala. Prin mici gesturi si actiuni concrete – in directia protectiei si salvarii mediului inconjurator – Mara reda speranta si readuce cuvintele inapoi, in paginile cartilor de povesti.

Prin forta exemplului si oferind o experienta inedita copilului-spectator (varianta unei lumi in care personajele si povestile copilariei dispar, ca o consecinta a actiunilor umane asupra mediului inconjurator), spectacolul de teatru S. O. S. Dispar povesile isi propune sa ofere micilor spectatori sansa intelegerii unor aspecte pe cat de grave si de acute ale vietii lor de zi cu zi, pe atat de direct legate de existenta fiecaruia dintre ei.
Oricare dintre copiii-spectatori devine direct implicat in firul desfasurarii subiectului abordat, empatizand cu situatiile si personajele spectacolului. La final, micii spectatori constientizeaza faptul ca ei insisi sunt o parte activa in procesul de protectie a mediului.

”Paduri defrisate. Consum excesiv de plastic, care sfarseste in apele lumii. Incalzirea globala.

La inceput m-am speriat putin. Sunt subiecte ,,grele”. Cum o sa reusesc sa le fac sa ajunga la copii si, mai mult, sa si ramana in mintea lor? Sa le inteleaga? Sa le simta importanta? Sa inteleaga ca si ei se afla, de fapt, in mijlocul unei furtuni? Si am ajuns la povesti. La cele din copilaria mea. Dar si din a lor. Si m-am gandit ca ar fi un haos absolut daca padurea din Scufita Rosie, Alba ca Zapada, Frumoasa din Padurea Adormita, Harap Alb n-ar mai exista pentru ca a fost taiata. Daca apele din Mica Sirena ar fi invadate de plasticul oamenilor. Daca ghetarii din Craiasa Zapezii s-ar topi. Si, asa, am ajuns la un S.O.S. al personajelor de acolo catre noi, cei de aici”,
declara Oana Rasuceanu despre spectacol.

Foto_SOS Dispar povestile

S. O. S. Dispar povestile vizeaza un segment de public foarte tanar - copiii cu varste intre 5 si 10 ani si are ca scop final modificarea perceptiei micilor spectatori in privinta implicarii in protectia mediului. De la actiuni banale, de zi cu zi, pana la constientizarea rolului fiecaruia dintre ei in acest proces de importanta vitala pentru prezent si, in special, viitor.
Plecand de la un model deja testat cu succes in trecut – istoricul asociatiei cuprinde crearea si implementarea a doua module educationale diferite in unitati de invatamant din Bucuresti si in multe alte orase din tara (precum Timisoara, Buzau, Arad, Constanta, Focsani, Craiova si altele), Carina pe drumul spre casa si In fata la O 12,  Asociatia Culturala pentru Educatie prin Arta itinereaza S.O.S. Dispar povestile in 4 orase din tara, ferind publicului spectator doua reprezentatii ale spectacolului, in fiecare oras.

Spectacolul S. O. S. Disparitia povestilor este creat de o echipa de artisti profesionisti, cu multa experineta in zona educatiei non-formale prin teatru. Atat scenarista-regizor Oana Rasuceanu, cat si actorii Irina Velcescu, Adina Andrei Lucaciu, Lavinia Pele si Andrei Barbu au activat si continua sa o faca in zona educatiei culturale prin teatru, colaborand in trecut pentru o serie de spectacole si ateliere de teatru dedicate copiilor, cu o tematica profund inradacinata in interesul acordat cercetarii in sfera educatiei si dezvoltarii personale prin teatru.
Echipa de creatie a spectacolului este intregita de scenografa Anca Lazar – care semneaza costumele si decorul si de Petre Ancuta – care a compus muzica originala. Productia spectacolului a fost realizata de Eugen Matei Lumezianu.

SOS_Dispar povestile_afis



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate