Altii sunt membri ai unor importante orchestre internationale si romanesti. Nu in ultimul rand, cei mai tineri membri ai Romanian Chamber Orchestra sunt bursierii orchestrei, pregatiti in cadrul cursurilor de maiestrie sustinute de Alexandru Tomescu (vioara), Ladislau Cristian Andris si Yizhak Schotten (viola), Dragos Balan (violoncel) si Razvan Popescu (contrabas).
Irina Simon Renes - sef partida vioara a doua – este sefa partidei de vioara a II-a a Mahler Chamber Orchestra, membra a Orchestrei Festivalului din Lucerna; Emil Bolozan - ajutor de sef al partidei de vioara a doua din cadrul Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Catalunya, ansamblu din care face parte si violonista Melita Murgea; violistul Ladislau Cristian Andris - seful partidelor de viola al Orchestra of Europe si al Swiss Orchestra; violistul Alexandru Bota a facut parte din Orchestra de Camera a Australiei si este violistul Cvartetului Navarra din Londra; violoncelistul Dragos Balan - seful partidei de violoncel al Orchestrei Operei din Madrid; Razvan Popescu este de 3 ani seful partidei de contrabas al Filarmonicii din Dresda.
Din unele din cele mai importante orchestre romanesti – Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Nationala Radio din Bucuresti, Orchestra Operei Nationale Bucuresti, Orchestra Romana de Tineret, Orchestra de Camera Radio -, fac parte pe pozitii de sefi de partida sau solisti instrumentisti alti membri ai Romanian Chamber Orchestra: violonistul Rafael Butaru, violonistul Radu Dunca, violistul Adrian Vasile, violoncelistii Radu Sinaci si Octavian Lup.
Dirijor este un nume deja celebru: Cristian Macelaru, actualul dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln – Germania, cu o prodigioasa activitate internationala la pupitrul unor celebre ansambluri orchestrale din Statele Unite ale Americii si din Europa. Dirijorul Lawrence Foster il numea pe Cristian Macelaru drept “viitorul Sergiu Celibidache al romanilor”, referindu-se la cariera si statura internationala a lui Cristian Macelaru, cel care a putut fi aclamat si la Bucuresti, in septembrie 2019, cand a dirijat, in cadrul Festivalului „George Enescu”, Orchestra Regala Concertgebouw din Amsterdam.
Romanian Chamber inseamna 21 de muzicieni, un dirijor reputat si un singur scop: acela de a fi, prin valoarea componentilor sai si contributia adusa patrimoniului national, un punct de reper pentru cultura romaneasca, prin promovarea muzicii clasice compusa pentru aceasta formula orchestrala, interpretata la un nivel excelent comparabil cu cele mai bune orchestre de camera din lume.
Programul propus de Romanian Chamber Orchestra la Bucuresti, duminica, 3 noiembrie, ora 19.30, cuprinde Divertismentul de Béla Bartók, MikroDivertisment de Dan Variu si Serenada op. 48 in Do major de Piotr Ilici Ceaikovski. Lucrarea semnata de Dan Variu este interpretata in prima auditie absoluta: Romanian Chamber Orchestra a organizat un concurs de lucrari scrise de compozitori romani contemporani; dintre cele 11 lucrari concurente, Cristian Macelaru a selectat opusul lui Dan Variu, inspirat de sonoritatile Divertismentului de Béla Bartók.
Concertul de la Bucuresti al Romanian Chamber Orchestra este inclus in cadrul proiectului “Mostenitorii Romaniei muzicale” organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, ce-si propune sa-i aduca la Sala Radio pe cei mai valorosi tineri muzicieni romani cu prestigioase cariere internationale, dar care apar mai rar in concerte acasa, in Romania.
Biletele pentru concertul din 3 noiembrie sunt disponibile in reteaua www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la casa de bilete a Salii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64.
Romanian Chamber Orchestra proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local Timisoara, Primariei Municipiului Arad.
Cu sprijinul Hotel Moxa.
. |