Piese de teatru pentru copii și filme recompensate cu Premiul LUX | |
(Teatru) |
In saptamana 28 octombrie-3 noiembrie 2019, spectatorii Ateneului National din Iasi sunt invitati la patru piese de teatru, pentru adulti si copii. Actorii vor interpreta roluri din spectacolele „Ursul pacalit de vulpe”, „Atentie, aterizam!”, „Peter Pan” si „Amintiri din copilarie”. |
Iar, pentru cinefili, spre finalul saptamanii, vor rula filmele finaliste la Premiul Lux, proiectiile fiind insotite de dezbateri cu reprezentanti ai industriei romanesti de film. Intrarea la seria de evenimente din cadrul „Zilele Filmului Lux” este libera, cu posibilitatea rezervarii locurilor.
Program:
29 octombrie 2019, ora 11.00 | Ursul pacalit de vulpe (Puppets Art Time-Teatru de Buzunar);
29 octombrie 2019, ora 19.00 | Atentie, aterizam! (regia Daniel Onoae);
2 noiembrie 2019, ora 11.00 | Peter Pan (regia Iulian Sandu);
3 noiembrie 2019, ora 11.00 | Amintiri din copilarie (regia Octavian Jighirgiu);
1-3 noiembrie 2019 | Zilele Filmului LUX - Proiectii de film.
„Ursul pacalit de vulpe” (Puppets Art Time-Teatru de Buzunar)
Afla cum si-a pierdut ursul coada si cum, odata cu ea, scapa si de naivitate: „Cine se frige cu bors sufla si-n iaurt”. Un spectacol pentru copii sustinut de Teatrul de Buzunar Puppets Art Time, ce prezinta o forma de manuire folosita mai rar in teatrele din Romania, cu papusi tip bunraku si compuse.
Regie, scenariu si dramatizare: Tudor Rotaru
Scenografie: Laurentiu Vasilache, Tudor Rotaru
Costume papusi: Tatiana Rotaru
Pictura papusi: Alina Ardeleanu
Actori: Ecaterina Rotaru, Tudor Rotaru, Laurentiu Vasilache
Pret bilet: 10 lei.
„Atentie, aterizam!” (regia Daniel Onoae)
Adaptare dupa celebra comedie frantuzeasca de situatie „Boeing Boeing”, de Marc Camoletti, productia Ateneului National din Iasi aduce in atentia spectatorilor cateva situatii pline de umor prin care trec cele sase personaje savuroase in apartamentul din Paris al unui arhitect cu… multa pofta de viata. Bernard (Daniel Onoae), tanarul arhitect de succes, Berta (Alexandra Paftala), menajera si omul de incredere al acestuia, Robert (Dragos Maftei), un vechi prieten din provincie si cele trei stewardese – Janet (Erica Moldovan), Helga (Cezara Fantu) si Jaqueline (Ana Hegyi), toate logodite cu Bernard – sunt personajele fermecatoare, ce trebuie sa se descurce in situatii comice prin postura in care sunt puse.
Pret bilet: 20 lei.
„Peter Pan” (regia Iulian Sandu)
„Fiecare dintre noi am avut un Peter Pan, care ne salva de reguli si era visul nostru de libertate. Peter Pan este un vis, o speranta ca vom fi bine, ca vom fi mari si puternici si le vom sti pe toate si nimeni si nimic nu ne va putea opri din drumul nostru. Haideti sa inchidem pentru o clipa ochii si sa ne aducem aminte de copilarie. Haideti sa ne lasam cuprinsi de bucuria amintirilor si sa parcurgem impreuna aceasta minunata poveste a lui Peter Pan, acest vis pe care cu totii l-am trait”, afirma regizorul Iulian Sandu. Peter Pan, baiatul care nu vrea sa creasca mare, si-a pierdut umbra. Wendy il pandeste si chiar il asteapta pe Peter Pan, deoarece are un secret: ea este cea care a gasit umbra lui Peter Pan si, pentru a-l ajuta, ea ii va coase umbra, ca Peter sa nu o mai piarda. Peter Pan ii invita pe Wendy si pe fratiorii ei in „Tara de Nicaieri”, o tara a visurilor si a intamplarilor minunate, unde pot ajunge doar in zbor. In tara de nicaieri, insa, sunt si pericole: Capitanul Hook, dusmanul lui Peter Pan si Crocodilul Tic-Tac, care il urmareste pe Capitan. Ajunsi in ?ara de Nicaieri, Wendy accepta sa devina mama tuturor copiilor adusi in acel loc si se alege drept rasplata cu o casa. Cantecul ei le trezeste celor doi frati (John si Michael) un dor aprins de casa parinteasca si cu totii isi doresc sa se intoarca la parintii lor. Peter Pan nu li se va alatura. dar ii va ajuta sa se salveze.
Pret bilet: 15 lei.
„Amintiri din copilarie” (regia Octavian Jighirgiu)
„Proiectul s-a nascut din insasi natura folclorica a zilelor noastre. Jocul de-a copiii de atunci si de astazi se transforma in spectacol, pe nesimtite, intr-o revizitare a copilariei fiecaruia dintre cei implicati. E un ansamblu intermitent, jovial si antrenant al manifestarii inocentei. Simtind nevoia unei reactualizari a lumii lui Creanga, am ales sa o traduc lucid si ludic intr-un limbaj contemporan, creand personaje asociate convingerilor si tiparelor zilelor noastre. Universul copilariei lui Nica si ?tefan primeste un rebranding prin metamorfozarea caracterelor de atunci in supereroii, eroii si antieroii prezentului. Din aceasta perspectiva, spectacolul exerseaza subtil si o actualizare a perceptiei imaginative comune. Bucuria cu care cei zece actori m-au urmat in aceasta calatorie a redescoperirii de sine, m-a determinat sa provoc cu frenezie copilul ascuns in fiecare. Ne-am amintit impreuna cum se transforma realitatea ciudata si contondenta intr-o irealitate viu colorata, intr-un desen animat plin de haz si de peripetii. Totodata, acest proiect mi-a reconfirmat valoarea trupei actoricesti a Ateneului National din Iasi. Sper din tot sufletul sa mai visez alaturi de acesti copii mari. Andreea Darie, Alina Dinca-Puscasu, Edi Stancu, Eduard-Petru Jighirgiu si Adrian Buliga mi-au impartasit exaltarea si interogatiile, implinind ideiile conceptului regizoral. Lor li s-au alatural maestrul Petru Ciubotaru, cel care da glas vocii lui Ion Creanga, si coregraful Petre Susu, cu necesarele accente de folclor autentic.
Spectacolul din spectacol, cel de care se bucura doar tehnicienii aflati in culise, este oferit de goana nevazuta a actorilor indaratul decorului pentru a leapada si a prelua din fuga identitati, costume, obiecte de recuzita, respiratii precipitate si energii revitalizante. In fata, pe scena, fotogramele copilariei se deruleaza nestingherite in fata spectatorilor. Mizez pe complicitatea acestora cu artistii si sper sa ne bucuram impreuna de varsta magica a tuturor posibilitatilor”, spune regizorul Octavian Jighirgiu.
Pret bilet: 15 lei.
Zilele Filmului LUX (1-3 noiembrie 2019)
Filmele finaliste ale premiului LUX ajung si la Iasi, la inceputul lunii noiembrie! In cadrul evenimentului vor rula cele trei filme finaliste la Premiul Lux, proiectiile fiind urmate de dezbateri cu reprezentanti ai industriei romanesti de film. Creat in 2007, Premiul LUX FILM este acordat in fiecare an de Parlamentul European.
Ce inseamna, de fapt, Premiul LUX? Care mai este rolul filmului in societatea de astazi? Ce face un film sa fie extraordinar? Ce ii face pe oameni sa vina in cinematografe? Ce impact are internetul sau tehnologia asupra publicului? Toate aceste intrebari si multe altele isi vor gasi raspunsurile in sesiunile de dezbateri de dupa proiectiile filmelor.
Program filme:
Vineri, 1 noiembrie 2019 18.30 Proiectie film: Cazul nerezolvat Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)
21.00 Dezbatere
Sambata, 2 noiembrie 2019 18.30 Proiectie film: Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)
Duminica, 3 noiembrie 2019 18.00 Proiectie film: Dumnezeu exista si numele Lui e Petrunija (r. Teona Strugar
Mitevska/100 minute)
Intrarea la proiectii este libera, iar rezervarile se pot face pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct la casieria institutiei iesene.
. | |
|
|