Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 decembrie 2024
1857 • Se naste Joseph Conrad, (Józef Teodor Konrad Korzeniowski) scriitor britanic de origine poloneza (d. 1924)
1861 • Alexandru Ioan Cuza anunta ca „Înalta Poarta, precum si toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor
1948 • Se naste Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath
1967 • Chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inima din lume
Recomandări
Filmele premiate la Cannes ajung la cea de-a patra ediție Les Films de Cannes à Timișoara între 18 și 20 octombrie
(Cinema)
Cea de-a 4-a editie a Les Films de Cannes à Timisoara are loc intre 18 si 20 octombrie, in Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara. Si in acest an, festivalul propune o selectie de filme semnate de mari nume ale cinematografiei mondiale, menita sa puna in valoare cinema-ul de arta actual.
Astfel, publicul timisorean va avea ocazia sa vada productiile cinematografice care au castigat Palme d'Or, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare masculina si Premiul pentru interpretare feminina.

Pedro Almodóvar a avut o intoarcere fulminanta in cadrul editiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes, cu Dolor y Gloria ce va fi proiectat la Timisoara pe 18 octombrie, in prima zi de festival. Filmul marcheaza a saptea colaborare cu Antonio Banderas si i-a adus acestuia Premiul pentru interpretare masculina pentru rolul unui cineast (Salvador Mallo) aflat in plina criza creativa, afectiva si de sanatate. Mallo, un alter ego al lui Almodóvar, este interpretat magistral de Banderas in drumul lui spre reconciliere si impacare cu evenimente ireversibile precum moartea.

Filmul abordeaza teme recurente ale autorului si a fost intampinat cu aprecierea unanima a presei si a publicului, un lucru inedit pentru controversatul Almodóvar. Un critic spaniol l-a descris ca o opera „sumbra si obsesiva, dar in acelasi timp, generoasa, plina de lumina si de emotie”. O poveste dura si emotionanta, filmul „iti lasa o tristete dulce si o dorinta patrunzatoare sa vezi urmatorul film”, conform criticilor de la The Guardian.

Parasite de Bong Joon-ho este castigatorul Palme d’Or al celei de-a 72-a editii a Festivalului de la Cannes si va putea fi vazut la Timisoara sambata, 19 octombrie. Filmul spune povestea familiei Ki-taek, care este in somaj si se arata foarte interesata de viata bogatei familii Park. Intr-o zi, fiul lor reuseste sa primeasca o recomandare pentru a preda cursuri individuale de engleza acasa la familia Park si acesta va fi inceputul unui sir de intamplari imposibil de controlat. Pentru IndieWire, Parasite este „un film genial, captivant si care refuza categoriile”, in timp ce Variety remarca „forma devastatoare” a autorului coreean in aceasta tragicomedie exceptionala „despre inegalitatile sociale din Coreea moderna”.

Tot sambata, este proiectat Portrait de la jeune fille en feu, in regia lui Céline Sciamma, pelicula ce a obtinut Premiul pentru Cel mai bun scenariu in 2019. Recompensata cu numeroase premii, cineasta Céline Sciamma a participat la Cannes cu nu mai putin de trei filme: Naissance des pieuvres in sectiunea Un Certain Regard 2006, Bande des filles in Quinzaine des Réalisateurs 2014 si Portrait de la jeune fille en feuin competitia oficiala a editiei de anul acesta.
In Franta secolului al XVIII-lea, o tanara pictorita, Marianne, este angajata sa-i faca portretul de nunta al lui Héloïse, in secret. Ea trebuie sa-si observe modelul ziua pentru a o putea picta noaptea. Relatia dintre cele doua femei va deveni tot mai stransa pe masura ce impartasesc ultimele momente de libertate ale lui Héloïse. Primul film de epoca al regizoarei este „atat de bun incat iti vei dori imediat dupa sa-l revezi cu incetinitorul pentru a intelege exact cum a facut”, citim pe Hollywood Reporter.

In ultima zi a festivalului, publicul va face cunostinta cu Little Joe, o planta remarcabila nu doar pentru frumusete, ci si pentru valorile terapeutice: ingrijita corespunzator, aceasta isi face fericit proprietarul. Lungmetrajul marcheaza prima participare in competitia oficiala de la Cannes a regizoarei Jessica Hausner, care a devenit „copilul minune” al cinema-ului austriac, si a castigat Premiul pentru interpretare feminina. „Indraznet de sintetic in abordare, iata un film care, de la paleta coloristica la interpretare, sfideaza etichetele. Pentru cei care prefera un cinema aventuros, povestea ar trebui sa exercite un farmec la fel de hipnotic precum planta modificata genetic”, scrie Screen Daily despre film. Prezenta la Cannes inca de la primele scurtmetraje, acest comentariu stilizat despre valorificarea fericirii, cu orice pret, reconfirma acuitatea sa regizorala si alegerile artistice imprevizibile.

Tot pe 20 octombrie, va fi proiectat si cel mai recent film semnat de Xavier Dolan, copilul teribil al cinema-ului, care continua sa socheze si sa uimeasca, de data aceasta cu Matthias et Maxime, selectat in competitia oficiala. Este o poveste despre doi prieteni din copilarie care se saruta pentru filmarile unui scurtmetraj de amatori. Dar acest sarut aparent inofensiv ii afecteaza profund si reinvie sentimente mai vechi, filmul concentrandu-si atentia asupra efectelor acestui mix de confuzie si emotie. Recompensat la Festivalul de la Cannes pentru Mommy (2014) si pentru Juste la fin du monde (2016), Xavier Dolan revine in competitie cu o drama intensa si delicata care exploreaza temele prieteniei si ale identitatii personale.

Intrarea este libera la toate proiectiile, in limita locurilor disponibile.

Programul integral este disponibil pe filmedefestival.ro.

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange Romania, partener de traditie al evenimentului.

Proiect cultural finantat de: Primaria Municipiului Timisoara, Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Centrul National al Cinematografiei
Cu sprijinul: Catena
Inspirat de: UniCredit Bank
Masina oficiala a festivalului:Renault

Parteneri: Universitatea de Vest Timisoara, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Ambasada Frantei si Institutul Francez, Europa Cinemas, Freedom House Romania, Instituto Cervantes

Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

Organizator local: Magus Consulting
Organizat de: Asociatia Cinemascop

Dolor Y Gloria-LFDC a Timisoara

Dolor Y Gloria-LFDC a Timisoara


Little Joe_LFDC a Timisoara

Little Joe_LFDC a Timisoara


MatthiasEtMaxime-LFDC a Timisoara

MatthiasEtMaxime-LFDC a Timisoara


Parasite_LFDC a Timisoara

Parasite_LFDC a Timisoara


Portrait de la jeune fille en feu_LFDC a Timisoara

Portrait de la jeune fille en feu_LFDC a Timisoara

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate