Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 februarie 2023
Recomandări
Cristian Mandeal şi Filarmonica din Târgu Mureş – concert aniversar 70: “De fiecare dată când revin, încerc să dăruiesc orchestrei tot ceea ce înaintașii lor mi-au dăruit mie”
(Muzică)
Cristian Mandeal va dirija pe 31 octombrie, la Palatul Culturii, un concert care aniverseaza 70 de ani - Filarmonica din Targu Mures, cu un program ce cuprinde Concertul pentru pian si orchestra nr. 2 in Si bemol major, solist Alexei Nabioulin (Rusia) si Simfonia a II-a in Re major de Johannes Brahms.
Concertul va inchide editia a 29-a a Festivalului international „In memoriam Constantin Silvestri” ce se desfasoara intre 3 si 31 octombrie 2019.
   
Cristian Mandeal: “Legatura mea cu Filarmonica din Targu Mures dateaza aproape dintotdeauna. A fost prima orchestra profesionista care mi-a oferit un loc de dirijor. Eram necunoscut si neexperimentat, aveam timiditati si stangacii. Am ajuns sa dirijez aici pentru prima data in 1976, datorita unui concurs de imprejurari, pe vremea cand eram angajat corepetitor la Opera Romana din Bucuresti. N-am sa uit  niciodata prima repetitie  cu Beethoven - Simfonia a V-a, atunci cand secretarul muzical din acea vreme, Csiki Boldizsar, marele compozitor maghiar contemporan noua, m-a abordat la prima pauza ca sa-mi propuna postul de dirijor vacant de 7 ani ce fusese inainte ocupat de Remus Georgescu, intre timp transferat la Timisoara. Consternarea si fericirea mea au fost totale. Nu doream nimic altceva mai fierbinte decat sa am propria mea orchestra, indiferent unde, chiar si pe luna. Au urmat apoi alte patru concerte de proba cu repertorii cat mai diverse, iar eu am fost pus in situatii limita. Eram invitat inopinat, de la o zi la alta aproape, sarind in programe necunoscute mie de dinainte, pus in situatii limita pentru un foarte tanar dirijor inca lipsit de un repertoriu exhaustiv. Abia apoi a urmat concursul la a carui notare a participat intreaga orchestra. Si iata ca miracolul s-a implinit. Aveam doar 33 de ani si eram dirijorul unei orchestre de buna conditie. Au urmat 3 ani de lucru intens cu ei in care dirijam cam 8 concerte pe an, fiecare cu un repertoriu nou, necunoscut dinainte. In felul asta mi s-au “intarit muschii”, astfel incat in 1980 m-am putut prezenta la concursul de dirijor la Filarmonica din Cluj. Am ramas insa pentru totdeauna legat de aceasta orchestra, ca de prima dragoste care nu se uita niciodata. Desi orchestra s-a reimprospatat in masura in care nici un singur instrumentist de pe vremea mea nu mai canta astazi, sentimentul meu de “acasa” a ramas la fel de acut ca pe vremuri. De fiecare data cand revin, incerc sa daruiesc orchestrei tot ceea ce inaintasii lor mi-au daruit mie.

Cristian Mandeal_Foto_Virgil Oprina_P1310669

CRISTIAN MANDEAL

In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia atat in strainatate, cat mai ales in Romania.
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) si compozitia (Stefan Niculescu), completandu-si ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) si München (Sergiu Celibidache, 1990). A inceput prin a fi corepetitor la Opera Romana Bucuresti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu”, editia 2001 si 2003. Ca Dirijor Principal si Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie – etalon pentru Romania. In strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati solisti ai contemporaneitatii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si la Orchestra Nationala Basca – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate