Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
Dumnezeu există și numele lui e Petrunija, din 15 noiembrie în cinematografele din România
(Cinema)
”Dumnezeu exista si numele lui e Petrunija.” - o comedie inspirata dintr-un caz real ce spune povestea unei femei ce isi asuma controlul asupra propriei vieti dupa ce i se transmite in mod repetat ca nu valoreaza nimic - va avea premiera in cinematografele din Romania pe 15 noiembrie 2019.
”Dumnezeu exista si numele lui e Petrunija / Gospod postoi, imeto i' e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunija” (Macedonia, 2019, R. Teona Strugar Mitevska) este filmul castigator a doua premii la Berlinale 2019, unul dintre cele trei finaliste Lux Prize 2019 si este inclus in lista EFA Feature Film Selection, filme recomandate pentru nominalizarea la European Film Awards 2019. Prezentat in avanpremiera la TIFF 2019 si in cadrul Festivalului Filmului European, filmul s-a bucurat de un real succes de public.

In Macedonia, de Boboteaza, preotul arunca o cruce de lemn in rau si barbatii se intrec sa o gaseasca. Bunastarea si prosperitatea sunt garantate celui care o recupereaza. Petrunija, o fata simpla dintr-un oras mic de provincie se scufunda in apa si reuseste sa apuce crucea inaintea tuturor celorlalti.
Concurentii ei devin furiosi, iar implicarea unei femei in ritualul dedicat barbatilor starneste o mare controversa in comunitate. Insa Petrunija nu renunta. A castigat crucea si nu va renunta la ea.

Petrunija4


Dumnezeu exista si numele lui e Petrunija” ilustreaza emanciparea si rolul femeii in societate, dar si contrazicerea valorilor traditionale intr-o societate ce evolueaza.

In fiecare an, pe 19 ianuarie, de Boboteaza, in Macedonia are loc acest ritual al aruncarii crucii in apa. In 2014, in orasul Stip, o femeie a prins crucea. Actul ei a fost considerat de catre oamenii locului drept scandalos. In consecinta, au incercat sa recupereze crucea de la ea, dar ea nu a renuntat. In ziua urmatoare a dat un interviu postului local, incurajand mai multe femei sa sara pentru cruce in viitor. Ea a fost etichetata de catre populatie ca fiind o femeie <<nebuna>>, <<deranjata>>.“ (Teona Strugar Mitevska, regizor).

Dumnezeu exista si numele lui e Petrunija” va avea premiera in cinematografele din Romania pe 15 noiembrie si este distribuit de Bad Unicorn.

Petrunija2

Lansata in 2017, Bad Unicorn este o firma de distributie de film de autor, ce isi propune sa aduca pe marile ecrane din Romania cele mai bune filme de arta. Bad Unicorn a inceput sa activeze ca distribuitor de film o data cu lansarea ”On Body and Soul” in cinematografe. Au urmat ”God’s Own Country”, ”Pororoca”, ”L’Atelier”, ”Dovlatov”, ”Utoya: 22 july”, ”The Guilty”, ”Birds of Passage”, ”Amanda”, ”MO” si, in curand, ”God Exists, Her Name Is Petrunija”, ”System Crasher”, ”Colectiv”.

PosterPetrunija_A4_WEB

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate