Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Romanian Chamber Orchestra, pe 3 noiembrie, la Sala Radio din București
(Muzică)
Doua nume foarte bine cunoscute se vor afla pe 3 noiembrie, de la ora 19.30, la Sala Radio: violonistul Alexandru Tomescu si dirijorul Cristian Macelaru.
Cel mai apreciat violonist roman al momentului, Alexandru Tomescu, nu apare insa in postura solistica, ci in calitate de concertmaestru al unui nou ansamblu: Romanian Chamber Orchestra. Dupa concertul indelung aplaudat in care a condus Orchestra Regala Concertgebouw din Amsterdam, din cadrul festivalului Enescu, Cristian Macelaru, dirijorul sef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Köln, revine la Bucuresti pentru acest nou proiect, la care a aderat imediat: acela de a dirija o noua orchestra romaneasca care reuneste muzicieni romani care evolueaza in mari orchestre internationale, artisti din orchestre romanesti de top si tineri muzicieni pregatiti in cadrul unor masterclasses chiar de membrii seniori ai orchestrei.

Alexandru Tomescu: Cred ca au trecut deja 20 de ani de cand cantam ultima data intr-o orchestra… Nu am asteptat degeaba: zilele acestea am privilegiul sa fiu concertmaestrul Romanian Chamber Orchestra, alaturi de cei mai buni dintre cei mai buni. Muzicieni romani care canta de multi ani in cele mai bune orchestre ale Europei, membri marcanti ai Orchestrei Romane de Tineret, studenti - noi suntem Romanian Chamber Orchestra! Un proiect initiat impreuna cu bunul meu prieten, violistul Cristian Andris. In curand vom avea 3 concerte: 1 noiembrie la Arad, 2 noiembrie la Timisoara si 3 noiembrie la Bucuresti, Sala Radio. Dirijor: Cristian Macelaru. Va asteptam cu tot dragul si cu o muzica senzationala!

Alexandru Tomescu Photoshoot for Automobile Bavaria / BMW M4 Gran Coupe

Concertul din 3 noiembrie de la Sala Radio este o ocazie si de a obtine un disc cu autograful dirijorului Cristian Macelaru, cel pe care Lawrence Foster l-a numit intr-un interviu acordat Radio Romania Muzical drept “viitorul Sergiu Celibidache al romanilor”, o ocazie care nu trebuie ratata, pentru ca angajamentele internationale ale dirijorului, foarte numeroase, nu ii mai permit sa revina atat de des pe scenele romanesti. Cel mai nou disc purtand, printre altele, si semnatura lui Cristian Macelaru, a aparut recent la Editura Casa Radio si este pentru prima data prezentat publicului in cadrul concertului din 3 noiembrie de la Bucuresti. Pe disc figureaza inregistrari realizate in cadrul festivalului “Vara magica” de la Ateneul Roman: Concertul pentru violoncel si orchestra de Antonin Dvorak, cu Valentin Radutiu si Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, dirijor Cristian Macelaru, alaturi de Simfonia a IV-a “Italiana” de Felix Mendelssohn, interpretata de Orchestra Romana de Tineret, dirijor Cristian Mandeal.

Cristian-Macelaru2

Romanian Chamber Orchestra inseamna 21 de muzicieni. Irina Simon Renes - sef partida vioara a doua – este sefa partidei de vioara a II-a a Mahler Chamber Orchestra, membra a Orchestrei Festivalului din Lucerna; Emil Bolozan - ajutor de sef al partidei de vioara a doua din cadrul Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Catalunya, ansamblu din care face parte si violonista Melita Murgea; violistul Ladislau Cristian Andris - seful partidelor de viola al Orchestra of Europe si al Swiss Orchestra; violistul Alexandru Bota a facut parte din Orchestra de Camera a Australiei si este violistul Cvartetului Navarra din Londra; violoncelistul Dragos Balan - seful partidei de violoncel al Orchestrei Operei din Madrid; Razvan Popescu este de 3 ani seful partidei de contrabas al Filarmonicii din Dresda. Din unele din cele mai importante orchestre romanesti – Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Nationala Radio din Bucuresti, Orchestra Operei Nationale Bucuresti, Orchestra Romana de Tineret, Orchestra de Camera Radio -, fac parte, pe pozitii de sefi de partida sau solisti instrumentisti, alti membri ai Romanian Chamber Orchestra: violonistul Rafael Butaru, violonistul Radu Dunca, violistul Adrian Vasile, violoncelistii Radu Sinaci si Octavian Lup.

Programul propus de Romanian Chamber Orchestra la Bucuresti, duminica, 3 noiembrie, ora 19.30, cuprinde Divertismentul de Béla Bartók, MikroDivertisment de Dan Variu si Serenada op. 48 in Do major de Piotr Ilici Ceaikovski. Lucrarea semnata de Dan Variu este interpretata in prima auditie absoluta: Romanian Chamber Orchestra a organizat un concurs de lucrari scrise de compozitori romani contemporani; dintre cele 11 lucrari concurente, Cristian Macelaru a selectat opusul lui Dan Variu, inspirat de sonoritatile Divertismentului de Béla Bartók.
Concertul de la Bucuresti al Romanian Chamber Orchestra este inclus in cadrul proiectului “Mostenitorii Romaniei muzicale” organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, ce-si propune sa-i aduca la Sala Radio pe cei mai valorosi tineri muzicieni romani cu prestigioase cariere internationale, dar care apar mai rar in concerte acasa, in Romania.

Biletele pentru concertul din 3 noiembrie sunt disponibile in reteaua www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la casa de bilete a Salii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64.

Romanian Chamber Orchestra este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local Timisoara, Primariei Municipiului Arad.
Cu sprijinul Hotel Moxa.

Afis Digital_program turneu

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate