Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Festivalul Internațional Meridian la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
(Arte vizuale)
Primaria Municipiului Bucuresti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti" va invita la Festivalul International MERIDIAN la Casa Artelor „Dinu Lipatti”. Editia a II-a, in calitate de coorganizator, si ofera publicului iubitor de arta si cultura trei seri dedicate muzicii noi in perioada 7-9 noiembrie.
Dupa succesul inregistrat anul trecut si din dorinta de a sustine muzica moderna si contemporana, in special cea romaneasca, Primaria Capitalei prin Casa Lipatti s-au alaturat eforturilor organizatorilor - Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, UCMR si SNR-SIMC, pentru al doilea an la rand, promovand creatia romaneasca, universala si contemporana in randul tuturor melomanilor.
Publicul este asteptat in fiecare zi, incepand cu orele 18:00, pentru a vizita expozitia  „Istoria muzicala a Bucurestiului”. Totodata, sunt permanente expozitiile dedicate marelui pianist si compozitor Dinu Lipatti: „Dinu Lipatti – viata si opera” si „Familia Lipatti si prietenii”.

De asemenea, tot de la orele 18:00, in Salonul de Muzica,  aducem un omagiu patronului spiritual al Casei Artelor, prin proiectarea filmelor documentare despre Dinu Lipatti: joi – „Triptic – Calatorie melancolica” – scenariul si regia de Ana Simion – Brailoiu, Haskil, Lipatti, trei destine singulare, trei muzicieni romani care au trait in Elvetia si au marcat prin creatia lor arta secolului XX, vineri si sambata se va proiecta filmul „Dinu Lipatti, muzica si geniu” produs de Trinitas TV in parteneriat cu ICR, realizator Mihaela Natalia Poenaru.

Joi, incepand cu orele 19:00, vor avea loc doua Recitaluri Extraordinare, primul sustinut de pianistii Horia Maxim si Diana Ionescu, iar cel de al doilea de violonista Diana Mos si pianistul Mihai Maniceanu. Cele doua se incadreaza in conceptul de “gradina clasica” cu un program integral acustic.

Primul recital este sustinut de un maestru al rafinamentului, Horia Maxim, muzician complex si daruit total celor 88 de surse de magie: clapele pianului. In cadrul recitalului sau va evolua si pianista Diana Ionescu. Cei doi pianisti vor prezenta un program incitant: trei tineri si foarte talentati compozitori romani – Gabriel Almasi, Mihai Murariu si Vlad Hirlav-Maistorovici –, dar si mari creatori ai secolelor XX si XXI, incepand cu insusi Dinu Lipatti, si continuand cu György Ligeti, Magnus Lindberg, Jeno Takàcs si Toru Takemitsu.

De la orele 20:00, va avea loc Recitalul extraordinar sustinut de violonista Diana Mos si pianistul Mihai Maniceanu. Pasiune, profesionalism, varfuri de lance ale generatiei lor - violonista Diana Mos si pianistul Mihai Maniceanu formeaza un duo spectaculos. Recitalul lor face parte din ISCM Collaborative Series, prin includerea in program a superbului “Lied” al compozitorului Beat Furrer (ISCM Elvetia). Doua premiere absolute, Karel Volniansky (Israel) si Bogdan Voda; o piatra de incercare pentru virtuozitatea interpretilor, “Glossa” lui Nicolae Brandus; incandescentul “Subito” al marelui Lutoslawski; si, fireste, Lipatti cu “Allegro” pentru vioara solo.

Vineri, incepand cu orele 19:00, va avea loc Recitalul Extraordinar de lied „Gradina cantecelor” sustinut de soprana Bianca Manoleanu si pianistul Remus Manoleanu, reputati promotori ai creatiei  romanesti .
     
Acest recital de lied este constituit ca un omagiu adus maestrului clujean Cornel Taranu, care a implinit  85 de ani in 2019. Pe afis figureaza doua cicluri de cantece compuse de Cornel Taranu, dedicate duo-ului Manoleanu, unul in prima auditie absoluta, si piese semnate de Dan Voiculescu, Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Dan Balan, Gheorghe Costinescu, Wolfgang Rihm si Vlad Ginta.
       
De la orele 20:00, va avea loc Recitalul extraordinar sustinut de pianistul Viniciu Moroianu, un rafinat interpret care in ultimii 20 de ani si-a dedicat activitatea cercetarii si evaluarii creatiei lui Dinu Lipatti. Recitalul poarta titlul „Scoala de compozitie Mihail Jora”, pianistul si profesorul Viniciu Moroianu propunand publicului o incursiune in universul clasic al muzicii romanesti cu urmatoarele repere Mihail Jora, Constantin Silvestri si desigur Dinu Lipatti, maestrii si discipoli.

Sambata, incepand cu orele 19:00, va invitam la Recitalul Extraordinar „Clasici ai secolului XX” sustinut de renumita pianista si muzicolog Ilinca Dumitrescu si invitatul sau, fagotistul Vasile Macovei. Promotori ai muzicii romanesti pe toate meridianele lumii (Europa, America de Sud, Asia) rafinati, prospectivi si temerari, cei doi solisti invita publicul la o incursiune in universul „uneori” disonant al creatiei. În program se vor regasi 10 piese de Jean Sibelius, „Milonga” si doua piese din ciclul „Danzas argentinas”, 5 cantece aromanesti de Ion Dumitrescu, „Diptic bacovian” pentru fagot si pian de Vasile Timis dedicat fagotistului Vasile  Macovei si pianistei Ilinca  Dumitrescu, „Nocturna moldoveneasca” de Dinu Lipatti dedicata lui Mihail Jora si „Musica ricercta” de Gyorgy Ligetti.

Va invitam cu drag la Festivalului International Meridian la Casa Artelor „Dinu Lipatti” – Editia a II-a. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.
Conceptul evenimentelor apartine regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

Afis-meridian-20192.jpg

Festivalul International Meridian este organizat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, UCMR si SNR-SINC.
Coorganizatori: Casa Artelor „Dinu Lipatti", Institutul Cultural Roman, Tinerimea Romana, Ansamblul Archaeus, Muzeul National „George Enescu”, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat Sibiu.
Parteneri: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Academia de Muzica „Gheorghe Dima" Cluj, Facultatea de Teatru si Muzica Timisoara, Biblioteca Centrala Universitara Eugen Todoran Timisoara, Biblioteca Judeteana Sibiu, Theater Altenburg Gera, Filarmonica George Enescu, Die Beauftragte der Bundesregierung fur Kultur und Medien.

Festivalul International MERIDIAN, aflat sub auspiciile Societatii Internationale de Muzica Contemporana (ISCM), este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate muzicii noi din tara si va avea loc loc in perioada 3 si 10 noiembrie 2019 avand ca titlu GRADINI SONORE, toate manifestarile incluse in eveniment fiind  inscrise acestei teme.

Pentru mai multe detalii despre program si desfasurarea acestuia va invitam sa vizitati pagina de Facebook: https://www.facebook.com/casadinulipatti sau ne puteti contacta la numarul de telefon 031 425 25 63, in intervalul orar 12:00-16:00.
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate