Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
170 de ani de la dispariția lui CHOPIN: pianista poloneză BEATA BILINSKA cântă Chopin la Sala Radio
(Muzică)
Sensibilitate. Romantism.
Poezie transformata in muzica. Iata cateva dintre notiunile asociate cu creatia, dar si cu viata lui CHOPIN, marele compozitor si pianist de origine poloneza si franceza, devenit un portret ideal al eroului romantic. In doar 39 de ani de viata, Chopin si-a daruit toata dragostea sa pianului, pe care l-a transformat intr-un instrument ”vedeta”, impingand, prin compozitiile sale, limitele tehnice ale instrumentului, dar si ale interpretului, la limite neatinse pana atunci. Nu a compus lucrari ample, ci mai degraba ceea ce am numi ”miniaturi”, in centrul carora se afla mereu pianul: balade, nocturne, valsuri, mazurci, poloneze, sonate s.a.

Vineri, 8 noiembrie (19.00), in anul in care se implinesc 170 de ani de la trecerea in nefiinta a muzicianului polonez, conationala sa, pianista BEATA BILINSKA, va interpreta la Sala Radio, alaturi de Orchestra Nationala Radio, cateva dintre creatiile lui Chopin: Variatiunile pe tema La ci darem la mano, Andante spianato si Marea poloneza.

Dupa absolvirea Conservatorului de la Varsovia, Chopin a debutat la Viena, unde a interpretat Variatiunile pe tema Là ci darem la mano, lucrare compusa la doar 17 ani si inspirata de celebra opera a lui Mozart, Don Giovanni. Importantul moment din cariera sa artistica a fost punctat de alt mare compozitor – Schumann – care, prezent la interpretarea lucrarii, a declarat ”Jos, palaria, domnilor! Un geniu!”

Beata Bilinska

Nascuta la Cracovia, BEATA BILINSKA si-a desavarsit studiile la Berlin si in 2003 a debutat in celebra sala de concerte Carnegie Hall din New York. Evenimentul de la Sala Radio, derulat in colaborare cu Institutul Polonez Bucuresti, se va desfasura sub bagheta dirijorului CIPRIAN MARINESCU, director muzical, concert maestru si solist al Harmonious Chamber Orchestra din Osaka – Japonia.
Seara de la Sala Radio se va incheia cu Simfonia nr. 8 semnata de compozitorul ceh ANTONIN DVORÁK.

Ciprian Marinescu

O prezenta constanta a scenei japoneze de muzica clasica, Ciprian Marinescu a fost apreciat in postura de solist, dirijor si interpret de muzica de camera, in cele mai prestigioase sali de concerte din Osaka, Kyoto si Tokyo. Botezat de familia sa dupa numele lui Ciprian Porumbescu, CIPRIAN MARINESCU a inceput studiul muzicii la varsta de sase ani. A fost elev al Liceului de Muzica George Enescu din Bucuresti, a studiat apoi sub indrumarea marelui violonist Stefan Gheorghiu si a fost student al Conservatorul Ciprian Porumbescu, devenit astazi Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.
In 1998, a devenit rezident in Japonia si membru al Osaka Symphony Orchestra. Incurajat de fratele sau in pasiunea pentru studiul unor partituri cat mai complexe si la cererea colegilor sai japonezi, Ciprian Marinescu s-a intors la o dragoste a sa mai veche, dirijatul de orchestra. Ciprian Marinescu este invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra. Cariera sa muzicala se intinde pe doua continente, turneele sale in Europa aducandu-i elogiile publicului si criticii deopotriva.

Pianista poloneza BEATA BILINSKA este deja un nume apreciat pe marile scene internationale. A participat la numeroase festivaluri din Polonia si a sustinut concerte in intreaga lume: Austria, Argentina, China, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Japonia, SUA etc.
Beata Bilinska a fost distinsa cu Premiul al II-lea la Concursul Arthur Rubinstein in Memoriam (1993), a fost finalista a editiei a 46-a a Concursului Ferruccio Busoni (1993) si a obtinut Premiul I al Concursului Rina Sala Gallo (2002). Discografia sa, cuprinzand 12 CD-uri, este deja extrem de bogata, relevand un vast repertoriu.

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate