Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
28 noiembrie 2023
1520 • Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele
1820 • Se naste Friedrich Engels, filosof si teoretician al socialismului stiintific (d. 1895)
1874 • Se naste Jean Bart (Eugeniu P. Botez), scriitor român (d. 1933)
1877 • Caderea Plevnei
1881 • Se naste Stefan Zweig, poet, scriitor austriac (d. 1942)
1912 • Se naste Colea Rautu, actor român de teatru si film (d. 2008)
Recomandări
Concert extraordinar „Vioara lui Enescu” la Braşov susţinut de Gabriel Croitoru şi Horia Mihail pe 15 noiembrie la Sala Patria
(Muzică)
Turneul Vioara lui Enescu a revenit in aceasta toamna pe scenele din Romania, un concert extraordinar sustinut de Gabriel Croitoru si Horia Mihail fiind programat pe 15 noiembrie 2019 la Sala Patria din Brasov. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita „Catedrala”, pe care a cantat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”) si pianistul Horia Mihail au avut in aceasta toamna recitaluri programate pe 11 scene din tara, cu trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioara si pian de Claude Debussy, Richard Strauss si César Franck.
Gabriel Croitoru: „Este al optulea an in care facem turneul “Vioara lui Enescu”, iar acest moment reprezinta pentru noi, protagonistii acestui demers cultural, in primul rand ideea de continuitate a demersului de promovare a culturii, muzicii  si traditiei initiat de Maestrul George Enescu. Cred cu tarie ca sunetul acestei viori se potriveste oriunde. Felul deosebit in care instrumentele traiesc alaturi de cei care le manuiesc face ca publicul sa se simta partas la actul interpretativ, insufletindu-l, la propriu. Faptul ca nu suntem la prima ”abatere” face ca aceste turnee sa devina un lucru important in vietile noastre, iar atunci cand un lucru ti se pare esential in viata, cu siguranta nu vei percepe acel lucru ca fiind greu, ci dimpotriva. Exista deja afinitati intre noi, instrumentele pe care le manuim si publicul din orasele pe care le strabatem, bucuria revederii fiind la fel de mare de ambele parti. Nu stiu daca muzica noastra reuseste sa vindece, dar, cu siguranta aduce un strop de culoare, un moment de respiro, de meditatie in viata celor care vin sa ne asculte.
   
Vioara lui Enescu foto Virgil Oprina b
Vioara lui Enescu foto Virgil Oprina

Din anul 2012, impreuna cu vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu, Gabriel Croitoru a reluat intr-o versiune moderna misiunea pe care si-a asumat-o Enescu atunci cand strabatea tara in timpul primului razboi mondial, pentru a-si duce muzica catre cei bolnavi, raniti ai razboiului, oameni aflati in necazuri si nevoi. Violonistul care a castigat prin concurs dreptul de a canta la “Catedrala”, celebra vioara construita de marele Guarneri del Gesu, Gabriel Croitoru, duce muzica, prin sunetul acestui instrument unic, acolo unde este nevoie de ea, impreuna cu pianistul Horia Mihail.
   
Istoria calatoriilor viorii lui Enescu, din 2012 pana in 2019, este deosebit de diversa. Daca la primele editii sondam teritoriul virgin al caminelor culturale din sate aflate in cele mai indepartate colturi ale Romaniei, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodata, sau cel al salilor de sport din licee in care veneau copii curiosi sa vada cum suna o vioara celebra, acolo unde ei alearga la ora de educatie fizica, au fost turnee in care vioara lui Enescu a mers in cautarea pianelor calatoare lasate in diferite orase ale tarii de Horia Mihail si evident, la Sala Radio, dar si ani in care a ajuns sa cante la Beijing, la Londra, in Spania, Portugalia si lista poate continua.
   
Repertoriul turneului a cuprins uneori sonatele reper ale repertoriului violonistic, pe care publicul le-a primit cu un respect care la final se transforma in aplauze entuziaste, alte ori programe de miniaturi din repertoriul de virtuozitate al viorii, toate emotionand publicul in egala masura prin arta lui Gabriel Croitoru.
   
Vioara lui Enescu foto Virgil Oprina 2019 a
Vioara lui Enescu foto Virgil Oprina

De 8 ani, fara intrerupere, doi muzicieni romani entuziasti, Gabriel Croitoru si Horia Mihail, carora le era familiara experienta de a canta pe scene ale marilor orase, la Bucuresti la Sala Radio sau la Ateneu, dar si in orase mai mici ale tarii, au descoperit ca au puterea de a duce muzica clasica mai departe, in locuri cat mai diferite, peste tot muzica putand face foarte mult bine, asa cum facea Enescu in urma cu mai bine de o suta de ani. Daca asa s-a nascut primul turneu Vioara lui George Enescu, important este ca el continua de 8 ani, iar anul acesta i-a dus pe Gabriel Croitoru si vioara Guarneri del Gesu supranumita Catedrala, alaturi de pianistul Horia Mihail la Slatina, Pitesti, Caracal, Barlad, Bistrita, Timisoara, Deva, Ploiesti si, evident, Bucuresti, la Sala Teatrelli si la Sala Radio.

Detalii pe www.vioaraluienescu.ro

Program muzical:

Claude Debussy: Sonata in sol minor pentru vioara si pian, L. 148
Richard Strauss: Sonata in mi bemol major pentru vioara si pian, op. 18
César Franck: Sonata in la major pentru vioara si pian

ITINERAR


VIOARA LUI ENESCU 2019


Gabriel Croitoru - vioara

Horia Mihail - pian


18 septembrie, ora 19 - Bucuresti, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19 – Slatina, Centrul cultural „Eugen Ionescu”

20 septembrie, ora 19 – Pitesti, Sala Filarmonicii

21 septembrie, ora 19 – Caracal, Teatrul National

22 septembrie, ora 19 – Barlad, Pavilionul „Marcel Guguianu”

23 septembrie, ora 19 – Bistrita, Sinagoga

28 septembrie, ora 19 – Timisoara, Sala Capitol

2 octombrie, ora 19 – Deva – Sala Pro Arte

4 octombrie, ora 19 – Bucuresti, Sala Radio

5 octombrie, ora 19 – Ploiesti, Sala Filarmonicii

15 noiembrie, ora 19 – Brasov, Sala Patria


afisVE-brasov

Producatori: Pro Contemporania, The Culture Hub
Coproducatori: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania Regional
Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music, Mercure Hotels, Muzeul National „George Enescu”

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio Romania, Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Teatrelli, Filarmonica din Pitesti, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociatia Culturala Center Inter Art, Primaria Slatina, Asociatia Fiii si Prietenii Caracalului, Teatrul National din Caracal, Muzeul „Vasile Parvan” din Barlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Primaria Barlad, Centrul judetean pentru cultura Bistrita, Sinagoga din Bistrita, Filarmonica din Timisoara, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Filarmonica de Stat din Brasov..Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate