Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
153 de secunde - Manifestul milenialilor, pe scena Centrului Național al Dansului din București
(Cinema)
“153 de secunde” – teatru contemporan ce documenteaza momentul Colectiv –,  prezentat in turneu national in parteneriat cu teatre, festivaluri si organizatii umanitare din tara, va fi jucat, pe 20 noiembrie, de la ora 19.30, la Centrul National al Dansului din Bucuresti.
Spectacolul “153 de secunde”, in regia Ioanei Paun, este o radiografie a incendiului de la clubul Colectiv, bazata pe marturii ale supravietuitorilor, si, totodata, o radiografie macro, ce releva diagnostice sociale actuale. 153 de secunde porneste de la povestea uneia dintre surpavietuitoarele tragediei, Tedy Ursuleanu, pentru a se transforma intr-un eseu vizual despre o generatie aflata in blocaj.

Poem vizual construit cu rigoare matematica, „153 de secunde” documenteaza tragedia de la Colectiv. Ridica intrebari, in cautarea unui fir calauzitor prin labirintul generat de nenumarate alte puncte de criza din istoria recenta. Pune in discutie, dintr-o perspectiva subiectiva, implicatiile politice, morale si afective ale incendiului din clubul Colectiv, un moment ajuns in profunzimea texturii sociale, care mobilizat un proces complex de reflectie asupra unei generatii aflate in blocaj. Scenariul, semnat de scriitoarea Svetlana Carstean, puncteaza o poveste recompusa din zeci de marturii ale supravietuitorilor. Cu aproape 20 de tineri actori pe scena, spectacolul reconstruieste, fara urma de violenta grafica, energia unei multimi aflate intr-un moment critic. Traseul acestui grup este este definit de stari divergente: exaltarea, entuziasmul, amorteala, paralizia, furia. Containerul care a blocat iesirea de la Colectiv are o voce proprie, interpretata de actorul Bogdan Dumitrache, si construieste contextul mental care domina realitatea tinerilor din Romania.

Spectacolul 153 de secunde va fi prezentat pe 20 noiembrie, de la ora 19.30, la Centrul National al Dansului din Bucuresti. Biletele costa 35 de lei si au fost puse in vanzare online.
 
“Cele 153 de secunde reprezinta, de fapt, explozia unui timp indelungat, a unui timp distorsionat, manipulat, deformat in plan istoric. Spectacolul regizat de Ioana Paun se impune ca un act artistic de care contextul nostru cultural are o nevoie vitala, pentru ca face apel la tot ce reprezinta setul nostru de valori prin care actionam ca fiinte sociale si pentru ca radiografiaza cu minutiozitate cauzele care configureaza mecanismul memoriei colective. Copiii tranzitiei au 30 de ani, e timpul lor, dar nu stiu cum sa imagineze schimbarea”.
(Revista Cultura)

153 de secunde_c
153 de secunde

“Informatia din documentare devine cant, imagine sau chiar poezie. Ioana Paun realizeaza un spectacol cu o estetica nuantata, pentru ca numai astfel gradul de emotie pe care il suscita spectacolul devine suportabil. Regizoarea reuseste sa controleze cu luciditate totul, de la documentare la sound (canturi armonioase, dar si scrasnet metalic) si video, apoi la miscarea impecabila a actorilor (realizata de Andreea David), avand in echipa tineri foarte talentati“
(Dana Tabrea - profesor, doctor in filosofie si critic de teatru (membru AICT)

153 de secunde_credit foto Adi Bulboaca
153 de secunde - foto Adi Bulboaca

”Este un spectacol cu atmosfera halucinanta. Ramai nemiscat pret de mai bine de o ora, iar la final aplauzele izbucnesc precaut, de parca s-ar teme sa nu deranjeze. Cu greu te reconectezi la real. Mult dupa ce te ridici din scaun mintea ramane captiva in spectacol”.
(Bogdan Munteanu)

153 de secunde_m
153 de secunde

Proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) si ARCUB si co-produs alaturi de CNDB.

ECHIPA

Proiectele regizoarei Ioana Paun (n. 1984) au fost sustinute de prestigioase institutii europene si internationale, de la Theatre Royal Stratford East, la Teatro Luna Chicago, Kunstraum Lakeside Austria, Live Art Development Agency UK, Schauspielhaus Viena sau Onassio Centre din Atena. Spectacolele ei urmaresc cu predilectie teme sociale, vizand subiecte complexe, de la conditia muncitorilor dintr-o fabrica la viata lucratoarelor filipineze. Nominalizata la Premiul pentru Incluziune Sociala in cadrul Galei AFCN, Ioana Paun si-a centrat munca pe intelegerea comportamentului uman, in special in situatii feroce si conditii extreme, economice, politice sau de sanatate. In 2019 doua dintre spectacolele ei – Organizsme Modificate Genetic si Birth of Violence - vor fi jucate in Franta si Belgia, in cadrul programelor Sezonul Romania Franta si Europalia. Cel mai recent dintre spectacolele semnate de Ioana Paun, Birth of Violence, investigheaza mecanismele de radicalizare in randul tinerilor si va avea premiera in Franta, la teatrul Le Phenix Scene Nationalle. Cu educatie in teatru si arte performative la UNATC Bucuresti si la Universitatea Goldsmiths din Londra, Ioana Paun este coordonatoarea Programului de Arte Performative al Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti.

Ioana Paun_foto Razvan Leucea
Ioana Paun foto Razvan Leucea

Svetlana Carstean (nascuta in 1969) este poeta si traducatoare. A debutat in 1994, in cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alaturi de T.O. Bobe, Razvan Radulescu, Mihai Ignat, Sorin Ghergut si Cezar Paul-Badescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghina, a aparut in 2008, iar in 2013 a fost publicat in Suedia, la Editura Rámus, in traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse in numeroase limbi. A lansat, in 2015, volumul Gravitatie, la Editura Trei. În aprilie 2016, volumul Trado, scris impreuna cu Athena Farrokhzad, a fost lansat in Suedia, de Editura Albert Bonnier, in colaborare cu Editura Rámus. Svetlana Carstean este gazda a Intersectiilor de miercuri.

Munca pentru spectacol a inceput din 2017, iar fiecare element din constructia sa este creatia originala a unora dintre cei mai avangardisti artisti romani. Din echipa mai fac parte coregrafa Andreea David, artistul pop Catalin Rulea, documentaristele Laura Stefanut si Smaranda Nicolau si muzicianul Sillyconductor.

153_foto Petrut Calinescu
foto Petrut Calinescu

Regia: Ioana Paun

Scenografia: Catalin Rulea

Documentare: Laura Stefanut, Smaranda Nicolau

Scenariu: Svetlana Carstean

Coloana sonora: Sillyconductor

Miscare: Andreea David

Performeri: Irina Artenii, Andrei Catalin, Sorin Dobrin, Lorena Luchian, Alice Mihalache, Denisse Moise, Cristina Negucioiu, Ana Maria Pop, Ingrid Robu, Adina Raducan, Amelia Stuparu, Teodora Tudose, Octavian  Voina, Tiberiu Enache

Voce: Bogdan Dumitrache

Compozitie muzicala speciala: Diana Miron

Producatoare: Biatrice Cozmolici

Video: Razvan Leucea

Comunicare: Evantia Barca

Artista asociata: Nicoleta Lefter


Afis Bucuresti 2019

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate