Acompaniaza: Marius Sabo, vioara (cetera); Adrian Iercosan, chitara (zongora); Danut Gheorghe Florea, doba.
Concertul de muzica traditionala din Maramures este inspirat de graitoarele versuri populare:
Oameni buni ma ascultati
Dusmanilor nu ma dati
Cat a si roman, roman
Pa pamantul Lui Stapan
Sa-si horeasca horile
Sa-si lumineze zorile.
Nu va uitati Limba Romana
Nici credinta strabuna!
NICOLAE PITIS
“Niculaie a lui Ion a lui Iacob din Fundatura din Lapusul Romanesc”. De mic copil a cantat la claci, nunti “din gura”, “din frunza”, cu fluierul, trambita, claneta. Din 2012 detine titlul de“Tezaur Uman Viu”, proiect initiat de catre Ministerul Culturii si Unesco.
In 1976, a cantat pe coloana sonora a filmului romanesc Pintea, regizat de Mircea Moldovan, protagonist Florin Piersic.
Din 1999 a colaborat cu artisti ca Grigore Lese, Ioan Pop si Grupul Iza, cu acestia a umblat in lumea larga, Elvetia, Germania, Franta, Polonia, Austria. Din 2007 horeste in toata tara, mai mult alaturi de Maria Casandra Hausi. Aceasta din urma ii urmeaza cu sfintenie darurile binecuvantate.
MARIA CASANDRA HAUSI s-a nascut in Baia Mare, Maramures. A prins de la batranii locurilor mestesugul fara varsta al Horilor in grumaz (horea lunga).
Ucenica a scolii inalte de muzica din Cluj la clasa de canto a profesorilor Alexandru Farcas si Gheorghe Rosu. Laureata a Marelui Premiu si Trofeului Maria Tanase, a marcat si celebrat intrarea DOINEI in Patrimoniul Imaterial UNESCO prin lansarea albumului de muzica traditionala intitulat generic DOINA – Horea Lunga – Cantec arhaic romanesc din Maramures. Despre acest gen muzical, pe care l-a facut cunoscut prin turnee in tara si strainatate, marturiseste ca este universul ei fara margini unde si-a gasit casa. Anul acesta in perioada septembrie – octombrie va fi una din vocile care vor crea un peisaj romanesc nemaivazut in incursiunea muzicala a turneului Roots Revival Romania dedicat Mariei Tanase.
. |