Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Deschiderea expoziției eveniment „Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming – Colecția Dong Bo Zhai”, la Muzeul Național de Istorie a României
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu Muzeul de Arta Xi’an Qujiang, China si Ambasada Republicii Populare Chineze in Romania, anunta deschiderea expozitiei  eveniment „Aurul imparatilor chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming – Colectia Dong Bo Zhai”.
Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 20 noiembrie 2019, de la ora 15:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, Bucuresti. Evenimentul este organizat cu ocazia aniversarii a 70 de ani de relatii diplomatice romano-chineze.

In cadrul acestei expozitii vor putea fi admirate un numar de 149 de obiecte de orfevrarie extrem-orientala de o exceptionala valoare istorica, care dateaza din timpul domniei imparatului Wanli (1573-1620), cel de-al paisprezecelea imparat al dinastiei Ming (1368-1644).
   
Obiectele din colectia Dong Bo Zhai provin din patrimoniul Muzeului de Arta Xi’an Qujiang si ofera o imagine complexa asupra artei prelucrarii aurului din timpul dinastiei Ming, mai ales a celei din timpul domniei imparatului Wanli. Cea mai mare parte a acestora par sa provina din acelasi mormant, au fost realizate in atelierele imperiale Yinzuoju si sunt ilustrative pentru maiestria tehnica si pentru formele estetice atinse in primii ani ai secolului al XVII-lea, in cadrul acestor ateliere care produceau obiecte exclusiv pentru uzul imperial si al primelor ranguri ale societatii chineze. In timpul dinastiei Ming, aurul, alaturi de jad si matase, era considerat unul din cele mai pretioase materiale, important simbol, totodata, al bogatiei si statutului social inalt.
   
Aceste piese, meticulos lucrate din aur si incrustate cu pietre pretioase, sunt foarte variate din punct de vedere tipologic, alaturi de podoabe precum, traditionalele ace de par decorate cu simboluri care exprima bunul augur, cercei si bratari, regasindu-se si vase utilizate in cadrul ritualurilor religioase, vase pentru servirea bauturilor, dar si seturi de cosuri cu flori, obiecte pur decorative impodobite cu motive animaliere si vegetale care exprima urari de sanatate, bogatie si longevitate.
   
Prin selectia de piese prezentata la sediul Muzeului National de Istorie a Romaniei sunt aduse in atentia publicului doua perspective diferite asupra culturii extrem orientale de la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea. Pe de-o parte, pe parcursul circuitului expozitional poate fi explorat universul spiritualitatii chinezesti, fiecare piesa fiind purtatoarea unui discurs unic si profund, prin care dorintele de bun augur se pot citi in figurile care impodobesc pretioasele obiecte. Pe de alta parte, o atentie deosebita este acordata tehnicilor de prelucrare a metalelor pretioase, obiectele din colectia Dong Bo Zhai fiind adevarate capodopere ale patrimoniului universal.
   
In ultimul deceniu, piesele selectate in cadrul acestei expozitii au fost expuse la Muzeul Quai Branly si la sediul UNESCO din Paris, Franta, la Muzeul de Arta Extrem Orientala din Geneva, Elvetia, dar si la Muzeul National al Sloveniei, din Ljubljana, locuri unde s-au bucurat de un mare succes.
   
Expozitia va fi deschisa in perioada 21 noiembrie 2019 – 22 martie 2020 la sediul Muzeului National de Istorie a Romaniei, din Calea Victoriei 12, Bucuresti si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 9:00-17:00.

AFIS_AURUL ÎMPARA?ILOR CHINEZI

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate