Asociația MAIE ne invită la o discuție pe tema intervențiilor pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural prin valorificarea patrimoniului local | |
(Viață) |
Joi, 21 noiembrie, de la ora 18.00, Asociatia MAIE ne invita la Green Hours ca sa stam de vorba despre modalitatile prin care se poate interveni in spatiul rural, prin recuperarea, ocrotirea si valorificarea patrimoniului cultural si natural local, pentru o dezvoltare durabila a regiunilor si comunitatilor rurale. |
Conferinta „Exemple de interventie in mediul rural” va reuni vorbitori ca: Alexandru Andrasanu, director al Departamentului de Geologie, Facultatea de Geologie si Geofizica, Universitatea Bucuresti si presedinte al Asociatiei Geomedia, Marian Zidaru, sculptor si initiatorul Fermei de Arta din satul Litieni, Alexandra Mihailciuc, arhitect al Laboratorului de arhitectura Prodid si coordonator al Programului Cultural „Batem fierul la conac!”, Andrei Tache, co-fondator al atelierului de ceramica Studio Mud si fondator al asociatiei Designers Thinkers Makers si Bianca-Maria Balsan, Andrei Mihail si Alexandra Anastasiu, membri ai echipei proiectului „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti la turism durabil”.
Vor fi prezentate abordarile diferitelor organizatii care deruleaza proiecte in zone rurale din Romania si se vor identifica elemente comune, care pot fi preluate si implementate in alte regiuni.
„In 2014, cand am inceput sa lucram in Geoparcul Platoul Mehedinti, am fost incantati de peisajul cultural local, de frumusetea si simplitatea satelor mehedintene si ne-am dorit sa promovam aceasta zona. Cu timpul, obiectivul nostru a evoluat, deoarece am inceput sa ne intrebam serios care este viitorul satului romanesc si cum putem contribui la dezvoltarea durabila a mediului rural. In incercarea de a gasi raspunsuri la dilemele noastre, am descoperit abordarile altor asociatii din diferite sate din Romania si ne-am dat seama ca nu exista o reteta precisa, ci multa pasiune, munca, implicare si poate un strop de nebunie.”
– Bianca-Maria Balsan, presedinte, Asociatia MAIE
Evenimentul face parte dintr-o serie de intalniri prin care initiatorii isi propun sa aduca la lumina proiecte de revitalizare rurala, exemple de succes capabile sa arate modul in care comunitatile, in colaborare cu expertii, se pot implica activ in dezvoltarea locurilor in care traiesc.
Intalnirile sunt organizate in cadrul programului multianual „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti la turism durabil”, care se va incheia oficialduminica, 24 noiembrie, incepand cu ora 12:00, la Cinema Muzeul ?aranului Roman, cu ocazia proiectiei filmului documentar Intalniri cu Balta, o video-documentare a povestilor,istoriilor si marturiilor locuitorilor comunei Balta din judetul Mehedinti, derulata pe parcursul a doi ani de regizorul Elena Borcea.
Participarea este gratuita la ambele evenimente in limita locurilor disponibile.
Mai multe informatii gasiti pe: https://www.arhitectura-gpmh.ro/
Programul multianual „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti la turism durabil”, initiat de Asociatia Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana (MAIE) si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), reprezinta o evolutie organica a interventiilor asociatiei in Geoparcul Platoul Mehedinti demarate in 2014 cu prilejul proiectului cultural „Arhitectura Traditionala in Geoparcul Mehedinti. Studiu de caz: comunele Balta, Isverna, Ponoarele”, co-finantat de AFCN.
. | |
|
|