Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Lansare de carte: Patrimoniu cultural revizitat. Simpozionul de Ceramică Medgidia (1971-1977) – fenomen fondator al ceramicii românești contemporane
(Istorie)
Asociatia UMA ED ROMANIA anunta finalizarea cu succes a proiectului PATRIMONIU CULTURAL REVIZITAT. Taberele de la Medgidia – fenomen fondator al ceramicii romanesti contemporane.
Proiectul a avut drept scop publicarea volumului bilingv (romana-engleza), conceput ca un fel de catalog „raisonné” al lucrarilor de ceramica monumemtala create in cadrul Taberelor de la Medgidia (1971-1977) – un patrimoniu cultural material uitat si insuficient studiat/ cunoscut azi, desi a avut un rol seminal pentru dezvoltarea ceramicii romanesti.

In acest sens, volumul se adreseaza deopotriva specialistilor, artistilor si criticilor de arta, profesorilor si studentilor din invatamantul artistic, ca si publicului larg, dorind sa restituie istoria unui fenomen esential prin deschiderea a doua directii: pe de o parte, prin Taberele de la Medgidia din anii 1970, ceramica romaneasca a iesit din zona obiectelor mici, utilitare, destinate impodobirii domestice, virand fundamental spre monumental, spre dimensiuni care o apropiau de sculptura de for public; pe de alta parte si drept consecinta, a migrat de la spatiul interior / privat catre cel exterior / public.
Zecile de lucrari create in decursul celor sapte editii ale taberelor de la Medgidia, de un numar de 42 de artisti, au ambientat diverse spatii publice din Medgidia, preponderent malul canalului Carasu, imbogatind orasul cu un patrimoniu artistic inestimabil, constituit ca un adevarat muzeu in aer liber. Create sub semnul experimentului (tehnic) si al libertatii totale de expresie (stilistic), lucrarile au „scapat” cumva de ochiul vigilent al cenzurii din epoca, dar nu si de distrugerea generata de reluarea lucrarilor la Canalul Dunare-Marea Neagra in anii 1979-1980, ca si de o politica arbitrara si nefericita a factorilor de decizie. Azi mai exista doar 11 lucrari, aflate si ele in diferite faze de degradare... 

Insumand peste 300 de pagini, volumul include texte introductive semnate de sculptorul si ceramistul Patriciu Mateescu, de istoricul de arta dr. Eduard Andrei, precum si un text final despre ceramica romaneasca azi, semnat de Cristina Popescu Russu, artist ceramist si critic de arta, ea insasi participanta la o editie a Taberelor... Corpusul cartii este format din pagini dedicate fiecarui artist participant, cu CV-uri actualizate si fotografii – multe inedite, provenind din arhivele personale ale unor artisti sau care ne-au fost puse la dispozitie de Eugeniu Lupu, din Cleveland, Ohio (SUA) sau Ion Crisu din Medgidia – ale lucrarilor executate in taberele de la Medgidia, dar si din creatia anteriora si, preponderent, ulterioara. Am completat prezentarile artistilor cu o selectie reprezentativa de texte critice, precum si cu marturiile unora dintre ei despre experienta taberelor de la Medgidia. Am inclus un grupaj de articole publicate fie in reviste de specialitate, fie in presa epocii, care prezinta fenomenul Taberelor de la Medgidia in contextul evolutiei ceramicii contemporane romanesti, iar sub titlul „Album de familie” am reunit o serie de fotografii de grup, cu artistii participanti la tabere, fie in timpul lucrului, fie in momentele de repaus. Am rezervat un capitol special episodului distrugerii majoritatii lucrarilor, odata cu redeschiderea santierului pentru Canalul Dunare-Marea Neagra, la inceputul anilor ’80, prezentand in premiera documentele din dosarul „Problema Medgidia”, pastrat in Arhiva UAP. In capitolul final, intitulat metaforic „Supravietuitorii”, am prezentat in oglinda imagini de epoca si actuale ale celor 11 lucrari care se mai gasesc azi la Medgidia.

Ca design grafic, constructia vizuala a volumului de fata, realizata de Lavinia Veres, a pornit de la catalogul bilingv (romana-engleza) Simpozionul de Ceramica Medgidia / Ceramics Symposium Medgidia, publicat de Uniunea Artistilor Plastici din R. S. Romania si Consiliul Popular al Orasului Medgidia, editat de Fondul Plastic – Artis, f.d. (1977).

Avem convingerea ca prin publicarea acestui volum, pe langa scopul de a reconstitui si a disemina istoria unui fenomen fondator al ceramicii romanesti contemporane, vom reusi sa sensibilizam si autoritatile – centrale si locale – pentru a restaura, conserva si pune in valoare (ce a mai ramas din) acest patrimoniu unic in Romania.

La lansare va fi proiectat filmul “Jocul cu lutul, cu apa si cu focul” (12 min.), al carui titlu reia un gand despre ceramica al maestrului Costel Badea, documentar realizat in Studioul “Alexandru Sahia”, in 1978, regia Mirel Iliesiu, imaginea Doru Segall. De asemenea, va fi prezentat un scurt film cu un colaj de fragmente din interviurile pe care le-am realizat – la Bucuresti si in imprejurimile sale, la Constanta, la Sibiu, la Alba Iulia, la Sighisoara. Tot in premiera, va fi expusa harta intitulata „Proiect de amplasare a obiectelor ceramice in aer liber cu piese desenate”, cu o lungime de peste 2 m si realizata de arh. Teodor Ion, in decembrie 1981. 

Dorim sa credem ca volumul de fata este cea mai aprofundata cercetare a fenomenului pana in prezent, iar publicarea lui va incita la noi cercetari.

Co-finatator: Administratia Fondului Cultural National
Cu sprijinul: Primariei Municipiului Medgidia, Primariei Capitalei, prin ARCUB
Partener: Uniunea Artistilor Plastici din Romania
©Asociatia UMA ED ROMANIA, 2019


Vineri, 22 noiembrie, ora 12.30, Biblioteca Municipala „I.N. Roman”, Medgidia


afis Medgidia


Sambata, 23 noiembrie 2019, ora 12.00, Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti – ARCUB (Foaier - strada Lipscani, nr. 84-90)


afis Bucuresti
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate