Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Despre impostură,la o nouă ediție a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu
(Teatru)
Editia din 26 noiembrie a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, care va avea loc de la ora 19 la Teatrelli, propune un subiect important si controversat, abordat dintr-o perspectiva pe care titlul deja o sugereaza: „Toamna noastra este primavara lor: teatralitatea imposturii”. Evenimentul va fi urmat de lansarea unui nou volum al autorului, „Efectul Tartuffe: fascinatia teatrala a imposturii", aparut la Editura Paidea.
Despre impostura si despre adevar: acestea sunt reperele care marcheaza cea de-a patra editie din seria Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu la Teatrelli, programata pentru 26 noiembrie, de la ora 19. La finalul dezbaterii va fi lansat un nou volum semnat de Octavian Saiu. Pornind de la personaje precum Tartuffe al lui Molière sau Revizorul lui Gogol, carteapublicata la Editura Paidea abordeazacateva tipologii clasice ale imposturii. Despre piesalui Molière, Octavian Saiu spune ca reprezinta „un avertisment, o parabola despre pericolele scenei”.

„Ce ne invata Molière in comedia lui cea mai sumbra? Ca teatrul, sansa fiintei umane de a-si invinge monotonia eului prin jocul de-a celalalt, poate deveni un mod de a-l minti pe celalalt pentru glorificarea propriului eu”, explica autorul.

Intrarea la eveniment este libera, in baza unei rezervari online pe bilete.ro si la casa de bilete Teatrelli, aici putand fi accesat link-ul pentru rezervare: https://www.bilete.ro/anotimpurile-dialogului-despre-teatru-cu-octavian-saiu/. Rezervarea isi pierde valabilitatea cu 30 de minute inainte de ora de incepere a evenimentului. Sponsori: Crama Oprisor si Alouette Urban Bistro

„Despre impostura se tot vorbeste in ultima vreme. Uneori cu patima, alteori cu detasare clinica. De fiecare data, totusi, este trecut cu vederea un detaliu esential, care tine de felul in care acest fenomen se defineste: orice impostor isi creeaza un personaj, il joaca fara efort, iar cei din jur devin publicul pasiv al unui scenariu de spectacol. Micii si marii impostori au in comun o abilitate histrionica, o forta de convingere bazata pe farmec personal sau tehnica bine studiata, un soi de efect hipnotic. Impostorii sunt actori de ocazie, iar cei care-i tolereaza se transforma in spectatori fara voie ai unor farse. Adevarul dispare, iar falsul se instaleaza acolo unde bunul simt e abandonat.

Moliere, Gogol si Caragiale ne-au lansat avertismentele cele mai dure cu privire la acest proces. In teatru, prin teatru, acesti autori ne vorbesc astazi despre minciuna care se insinueaza sub aparentele adevarului. Despre jocul de simulare si disimulare pe care, asemeni unui cabotin versat, il practica orice impostor. Despre pericolul de a ramane nepasatori in fata celor care se simt bine doar atunci cand mint, cand exagereaza, cand se pretind a fi ceea ce nu sunt si nu pot sa fie. Acest fenomen al realitatii contrafacute, cu toata fascinatia lui pur teatrala, va fi subiectul acestei editii a dialogurilor noastre de la Teatrelli. Vom vorbi despre scena si despre scena lumii pentru a intelege ca, in definitiv, opusul imposturii nu e seriozitatea. Nici macar competenta. Opusul imposturii este adevarul.”,
mai spune Octavian Saiu.

Vizualul evenimentului

Despre Octavian Saiu
Octavian Saiu este profesor, cercetator si critic de teatru. Are un doctorat in studii teatrale si unul in literatura comparata. Preda la universitati din Romania, Noua Zeelanda, Hong Kong, Japonia si Portugalia si a fost de doua ori VisitingFellow la University of London. A sustinutconferintesi master-class-uri la alte universitati din Europa, Asia si Africa, precum si la Institutul Grotowski. In 2013 a fost Moderatorul Conferintelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului International de la Edinburgh, iar in 2016 a moderat si a sustinutconferinte la Olimpiada Teatrelor de la Wroclaw – Capitala culturala europeana. Din 2004 este moderatorul Conferintelor Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al AsociatieiInternationale a Criticilor de Teatru (AICT) siPresedinte al SectieiRomane AICT – Teatrologie.Articolele si studiile sale au aparutin numeroase publicatiinationalesiinternationale. Este autorul volumelor: Incautareaspatiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of LostSpace (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur si simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet si nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet andtheMadness of the World (Editura ICR, 2016), Lectia, o meditatie cu sapte teme (Nemira, 2015), Teatrul la persoana I (Nemira, 2016), Clipa ca imagine: teatru si fotografie (Nemira (2017). A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru in 2010 si Premiul UNITER pentru Critica de Teatru in 2013.
 
Despre Teatrelli
Teatrelli este un proiect al Primariei Capitalei, prin creart, un spatiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care ofera publicului productii proprii de teatru si dans, precum si concerte acustice, dezbateri si artist-talk-uri.

Coperta volumului semnat Octavian Saiu

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate