Concert extraordinar Haydn - Mozart - Beethoven dirijat de Horia Andreescu la Filarmonica din Piteşti | |
(Muzică) |
Dirijorul Horia Andreescu va sustine un concert extraordinar la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Pitesti in seara de 28 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Salii Filarmonicii. |
Programul cuprinde Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia nr. 1 in Mi bemol major, Joseph Haydn - Concert pentru pian si orchestra in Re major, Hob.VIII/11, solist Mihai Ungureanu si Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 5 in do minor, op. 67, “Simfonia destinului”.
Horia Andreescu declara inaintea concertului : “Este prima data cand colaborez cu Orchestra simfonica a Filarmonicii din Pitesti, dar intotdeauna mi-au placut noile provocari. Reintalnirea cu Mihai Ungureanu pe o scena si alaturi de niste muzicieni cu care colaborez pentru prima oara imi ofera ocazia de a prezenta, printre altele, prima simfonie scrisa de Mozart, o lucrare rar cantata, dar cu atat mai interesanta pentru public. Mihai Ungureanu prezinta si el o lucrare pe nedrept putin cantata – Haydn - Concertul in re major pentur pian si orchestra. Finalul concertului va aduce insa o lucrare mult iubita de public si de muzcieni, celebra Simfonia a “Destinului” de Beethoven, si unii si altii putand descoperi noi valente in aceasta celebra si adesea cu prea multa rutina cantata. Asadar Mozart, Haydn, Beethoven, un concert sub semnul marilor clasici, este ceea ce propun in premiera publicului din Pitesti.”
Horia Andreescu
Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti, orchestra pe care a dirijat-o prima oara in anul 1987. Pana in 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic si dirijorul sef al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania. In anii ‘80 si ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda si Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretarile de referinta ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók si pentru relatia privilegiata pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, in acelasi timp, un remarcabil promotor al muzicii noi si al tinerelor talente. Este frecvent invitat sa participe la jurizarea unor competitii internationale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti contribuie esential la cresterea noilor generatii de instrumentisti si dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de exceptie precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comica din Berlin, Orchestra Simfonica din Londra, Filarmonica Regala din Londra, Orchestra Nationala a Rusiei, Orchestra Simfonica BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama si Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia si Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg si Nagoya, orchestrele de camera din Israel si Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga si ansamblul Modern din Frankfurt.
. | |
|
|