LANSARE DE CARTE
Miercuri, 4 decembrie, ora 18:30, la Institutul Francez (Bd. C. D. Loga, nr. 46), va avea loc prezentarea cartii „Journalistes français dans la Roumanie communiste. 1974-1989” [Jurnalisti francezi in Romania comunista. 1974-1989], coordonata de Radu Ciobotea si publicata la Editura Orizons (Paris, 2014). Autorul va fi in dialog cu profesorul universitar si fostul diplomat Vasile Popovici. Eveniment in limba romana.
„Aceasta carte nu este nici un jurnal intim, nici o analiza a Istoriei. Textele jurnalistilor francezi acreditati la Bucuresti, care ii constituie fundalul, relateaza ceea ce vad. Dar se resimt si lucrurile nespuse: resemnarea oamenilor, saracia, enervarea, inceputul luptei, grevele, fuga spre Occident, lupta si, in fine, revolta care incepe la Timisoara. Aceasta este istoria, vazuta de presa franceza, inaccesibila in vremea aceea romanilor. Ea devine accesibila astazi prin intermediul acestei antologii. Un jurnalism al adevarului desigur, dar si o marturie vie.”
informeaza editorul antologiei. Cartea este disponibila in limba franceza. Francofonii o pot imprumuta de la mediateca Institutului Francez.
Radu Ciobotea este conferentiar la catedra de jurnalism a Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad si editorialist la saptamanalul „Diaspora romaneasca” din Londra. Acesta este doctor in literatura comparata al Universitatii Babes-Bolyai (Cluj-Napoca) si docteur ès lettres al Université d’Artois (Arras, Franta). Timp de douazeci de ani, a fost jurnalist de presa scrisa, radio si televiziune (cea mai indelungata perioada la ziarul „Evenimentul Zilei”, corespondent de razboi in perioada conflictelor din fosta Iugoslavie).
DEZBATERE
Joi, 5 decembrie, de la ora 18, in Amfiteatrul A01 al Universitatii de Vest va avea loc dezbaterea cu titlul „1989-2019: informare / dezinformare. Evolutia meseriei de jurnalist in Romania si in Franta.”
Libertate de expresie, „fake news", manipulare… Cum este informatia adunata, tratata, vehiculata, comunicata? Cum a evoluat meseria de jurnalist in ultimii treizeci de ani in lumina acestor parametri fundamentali, care au capatat o alta importanta odata cu aparitia retelelor de socializare? Sub acest unghi au ales Institutul Francez si Universitatea de Vest din Timisoara sa abordeze cea de-a treizecea aniversare de la caderea Cortinei de Fier si de la Revolutia Romana. Pornind de la trecut, pentru a evoca prezentul si a trasa perspective pentru viitor.
INVITATI
CHARLES HAQUET, grand reporter al publicatiei L'Express (Franta), specializat in economie si in politica internationala, autorul a numeroase reportaje in Europa si in Asia. A fost recompensat cu Premiul Louise-Weiss al jurnalismului european pour reportajul sau despre ascensiunea salafismului in Balcani, aparut in L'Express in mai 2017.
MATEI MARTIN, realizator de programe la Radio Romania Cultural si redactor la Dilema Veche, unde sustine saptaminal rubrica „Mapamondul de buzunar”. Licentiat in stiinte politice la Universitatea din Bucuresti.
RADU CIOBOTEA, conferentiar la catedra de journalism a Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad si editorialist la saptamanalul „Diaspora romaneasca” din Londra. Timp de douazeci de ani a fost jurnalist de presa scrisa, radio si televiziune. În 2014, a publicat antologia „Journalistes français dans la Roumanie communiste. 1974-1989” [Jurnalisti francezi in Romania comunista. 1974-1989], la Editura Orizons, Paris, 2014.
Dezbaterea va fi moderata de MARCEL TOLCEA, profesor de jurnalism la Universitatea de Vest, jurnalist si scriitor, redactor al revistei „Orizont".
Evenimentul se va desfasura in limbile romana si franceza, cu traducere simultana, la casca, din romana in franceza si din franceza in romana. Intrarea este libera.
. |