Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 iulie 2022
Recomandări
30 de ani de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier: perspective franco-române
(Istorie)
Cum s-au oglindit in presa franceza ultimii ani ai comunismului din Romania? Cum a evoluat meseria de jurnalist din 1989 pana astazi, in Romania si in Franta, luand in considerare aparitia retelelor de socializare, cresterea libertatii de exprimare si aparitia „fake news”-urilor ? Din aceasta perspectiva isi propun Institutul Francez si Universitatea de Vest din Timisoara sa abordeze cei treizeci de ani care s-au scurs de la Revolutia Romana si de la caderea Cortinei de Fier. Pentru a trata aceste subiecte, sunteti invitati la o prezentare de carte si la o dezbatere cu participanti romani si francezi.
LANSARE DE CARTE

Miercuri, 4 decembrie, ora 18:30, la Institutul Francez (Bd. C. D. Loga, nr. 46), va avea loc prezentarea cartii „Journalistes français dans la Roumanie communiste. 1974-1989” [Jurnalisti francezi in Romania comunista. 1974-1989], coordonata de Radu Ciobotea si publicata la Editura Orizons (Paris, 2014). Autorul va fi in dialog cu profesorul universitar si fostul diplomat Vasile Popovici. Eveniment in limba romana.

„Aceasta carte nu este nici un jurnal intim, nici o analiza a Istoriei. Textele jurnalistilor francezi acreditati la Bucuresti, care ii constituie fundalul, relateaza ceea ce vad. Dar se resimt si lucrurile nespuse: resemnarea oamenilor, saracia, enervarea, inceputul luptei, grevele, fuga spre Occident, lupta si, in fine, revolta care incepe la Timisoara. Aceasta este istoria, vazuta de presa franceza, inaccesibila in vremea aceea romanilor. Ea devine accesibila astazi prin intermediul acestei antologii. Un jurnalism al adevarului desigur, dar si o marturie vie.”
informeaza editorul antologiei. 
Cartea este disponibila in limba franceza. Francofonii o pot imprumuta de la mediateca Institutului Francez.

Lansare de carte - Jurnali?ti francezi în România comunista

Radu Ciobotea este conferentiar la catedra de jurnalism a Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad si editorialist la saptamanalul „Diaspora romaneasca” din Londra. Acesta este doctor in literatura comparata al Universitatii Babes-Bolyai (Cluj-Napoca) si docteur ès lettres al Université d’Artois (Arras, Franta). Timp de douazeci de ani, a fost jurnalist de presa scrisa, radio si televiziune (cea mai indelungata perioada la ziarul „Evenimentul Zilei”, corespondent de razboi in perioada conflictelor din fosta Iugoslavie).

DEZBATERE

Joi, 5 decembrie, de la ora 18, in Amfiteatrul A01 al Universitatii de Vest va avea loc dezbaterea cu titlul „1989-2019: informare / dezinformare. Evolutia meseriei de jurnalist in Romania si in Franta.

Libertate de expresie, „fake news", manipulare… Cum este informatia adunata, tratata, vehiculata, comunicata? Cum a evoluat meseria de jurnalist in ultimii treizeci de ani in lumina acestor parametri fundamentali, care au capatat o alta importanta odata cu aparitia retelelor de socializare?
Sub acest unghi au ales Institutul Francez si Universitatea de Vest din Timisoara sa abordeze cea de-a treizecea aniversare de la caderea Cortinei de Fier si de la Revolutia Romana. Pornind de la trecut, pentru a evoca prezentul si a trasa perspective pentru viitor.

INVITATI

CHARLES HAQUET, grand reporter al publicatiei L'Express (Franta), specializat in economie si in politica internationala, autorul a numeroase reportaje in Europa si in Asia. A fost recompensat cu Premiul Louise-Weiss al jurnalismului european pour reportajul sau despre ascensiunea salafismului in Balcani, aparut in L'Express in mai 2017.

MATEI MARTIN, realizator de programe la Radio Romania Cultural si redactor la Dilema Veche, unde sustine saptaminal rubrica „Mapamondul de buzunar”. Licentiat in stiinte politice la Universitatea din Bucuresti.

RADU CIOBOTEA, conferentiar la catedra de journalism a Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad si editorialist la saptamanalul „Diaspora romaneasca” din Londra. Timp de douazeci de ani a fost jurnalist de presa scrisa, radio si televiziune. În 2014, a publicat antologia „Journalistes français dans la Roumanie communiste. 1974-1989” [Jurnalisti francezi in Romania comunista. 1974-1989], la Editura Orizons, Paris, 2014.

Dezbaterea va fi moderata de MARCEL TOLCEA, profesor de jurnalism la Universitatea de Vest, jurnalist si scriitor, redactor al revistei „Orizont".

Evenimentul se va desfasura in limbile romana si franceza, cu traducere simultana, la casca, din romana in franceza si din franceza in romana. Intrarea este libera.

Dezbatere_ 1989-2019_ informare-dezinformare

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate