Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Debussy la Sala Radio, sub bagheta dirijorului american Ryan Bancroft!
(Muzică)
Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NATIONALA RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat international RYAN BANCROFT aduc in fata publicului bucurestean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul secolului XIX si inceputul secolului XX: CLAUDE DEBUSSY.
In 2018, Ryan Bancroft a obtinut, la doar 28 de ani, Premiului I si Premiului Publicului la Concursul Malko destinat tinerilor dirijori, una dintre cele mai prestigioase competitii de gen din lume, organizate la Copenhaga de Orchestra Simfonica Radio Daneza.

Debussy a fost un inovator, un creator vizionar ce a revolutionat lumea muzicala. Veti asculta la Sala Radio doua dintre cele mai cunoscute creatii ale sale: Preludiu la dupa-amiaza unui faun si suita de Nocturne. Desi nu se bucura de asocierea sa cu eticheta de compozitor ”impresionist”, a creat partituri care evoca exact atmosfera surprinsa in tablourile celebrilor pictori impresionisti. O lume onirica, ceturi, umbre, senzatii, stari si impresii, sonoritati ”eterice”, o muzica foarte moderna in epoca este ceea ce a adus Claude Debussy in istoria muzicii.
Preludiu la dupa amiaza unui faun – in original L'après-midi d'un faune – este una dintre cele mai cunoscute creatii ale sale, o lucrarea ce a marcat un punct de cotitura in muzica, deschizand calea compozitiilor moderne. Inspirata de poemul omonim semnat de poetul simbolist Stéphane Mallarmé, lucrarea a servit ca baza pentru coregrafia imaginata de unul dintre marii balerini din istoria dansului - Vaslav Nijinski – care a creat prima coregrafie pe baza lucrarii lui Debussy si a provocat un imens scandal in epoca, din cauza unor evidente aluzii sexuale.
Suita de Nocturne a suferit nenumarate modificari. Peste 7 ani a prelucrat si a schimbat Debussy aceasta creatie a sa, compusa in paralel cu alte partituri. La fel ca Preludiu la dupa amiaza unui faun, Nocturnele au fost initial inspirate de poemele unui poet simbolist francez -  Henri de Régnier – si la fel ca in toate creatiile sale, Debussy a incercat sa traduca in muzica nuante, efecte de lumina, senzatii, inspirate si de natura, dar si de picturile lui James McNeill Whistler.

In partea a doua a serii de la Sala Radio veti asculta lucrarea compozitorului austriac Alexander von Zemlinsky (1871 – 1942) Die Seejungfrau – Sirena – poem simfonic bazat pe celebra poveste a micutei sirene scrise de Hans Christian Andersen si interpretat pentru prima oara in Romania!
Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Tutu.

Ryan Bancroft MIC_credit Per Morton
Ryan Bancroft

Nascut la Los Angeles, RYAN BANCROFT a urmat cursurile Institutului de Arte din California unde a studiat harpa, flaut, violoncel, muzica si dans cu specific ghanez, apoi s-a specializat in arta dirijorala la Conservatorul Regal din Scotia. A dirijat Royal Scottish National Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, RedNote (un ansamblu de muzica contemporana) si Orchestra Nationala Daneza. Ryan Bancroft si-a desavarsit formarea muzicala la Nationale Master Orkestdirectie din cadrul Conservatorului din Amsterdam, precum si la Conservatorul Regal din Haga.
In prezent dirijorul traieste in Olanda si concerteaza mult in Europa, alaturi de Prague Symphony Orchestra, Residentie Orchestra, Gulbenkian Orchestra, Orchestra of the Eighteenth Century, Orchestra Nationala de Tineret, Orchestra Filarmonicii si Orchestra de Camera din Olanda. Din septembrie 2020, Ryan Bancroft a fost invitat sa preia pozitia de dirijor principal al Orchestrei Nationale BBC din Tara Galilor (BBC National Orchestra of Wales).

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate