Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Sfânta Cruce în viața creștină
(Istorie)
Muzeul National al Taranului Roman va invita duminica, 14 septembrie 2014, de Ziua Crucii, la conferinta Sfanta Cruce in viata crestina, sustinuta de Pr Conf Dr. Radu Petre Muresan, Parohia Mavrogheni.
 
Evenimentul va avea loc la ora 16.00, la Libraria Carturesti MNTR.

De doua ori pe an, si anume, in a treia Duminica din Postul Pastilor si de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, Sfanta Cruce se afla in mijlocul nostru spre a ne aduce aminte ca suntem chemati sa stabilim o relatie vie cu rastignirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cu crucea Patimirilor din ziua Vinerei celei Mari. Pentru ca nu cumva, luandu-ne cu valul problemelor de zi cu zi, sa dam importanta doar vietii concrete in care traim, iar crucea sa ramana un simplu gest exterior prin care doar cerem ocrotire sau cu care insotim orice lucru pe care-l incepem. 

Daca in Vinerea Mare crucea reprezinta suferinta si moarte aratandu-se din partea ei cutremuratoare, socanta, in 14 septembrie o sarbatorim ca pe o punte peste prapastie; crucea mijloceste trecerea de la moarte la viata, este cea care ne ajuta sa trecem de la iad la lumina. Pentru ca praznuind Crucea, vorbim de fapt de inviere si de omorarea mortii.
Sfintii Parinti ne arata ca bratul vertical al Crucii inseamna puterea Dumnezeirii, care stapaneste toate in cer si pe pamant, iar bratul orizontal inseamna lumea cea zidita, care atarna de purtarea de grija a lui Dumnezeu. Acolo unde se intalnesc bratele crucii, acolo se intalneste Dumnezeu cu omul. Astfel, Sfanta Cruce este mijlocul de sfintire al vietii noastre si al lumii intregi, este semnul prezentei lui Dumnezeu, este o chemare la continua depasire de sine, un indemn ca viata noastra sa nu mai curga asa cum curgea in mod obisnuit. 
Aceasta zi are de asemenea o semnificatie profunda in folclorul romanesc, fiind insotita de numeroase superstitii. Irina Nicolae, vorbind despre aceasta sfanta sarbatoare, ne aminteste ca ziua se mai numeste si Ziua Sarpelui pentru ca „...de Ziua Crucii se inchide pamantul. Ganganiile si taratoarele vor ramane in pamant pana de Alexii. Mai inainte de a intra in pamant, serpii se aduna pe un varf de munte sau intr-un alunis. Acolo, toti scuipa pe coada unuia dintre ei. Din scuipatul lor fac o margica buna de leac. Sarpele care a muscat peste an un om nu mai poate sa intre in pamant. Nu-l mai primeste. Va ramane afara si va muri. Ziua Crucii se mai numeste, de aceea, si Ziua Sarpelui”. 

Partener: Carturesti MNTR

Afis_Crucea


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate