Acum niște ani |
21 decembrie 2024 |
|
|
Unul dintre cei mai premiați scriitori canadieni, Denis Thériault, vine în România pe 11 decembrie | | (Literatură) | Curtea Veche Publishing si Diverta va invita sa-l cunoasteti pe unul dintre cei mai cunoscuti autori canadieni, Denis Thériault. Miercuri, 11 decembrie 2019, de la ora 18:00, autorul romanului „Strania viata a unui postas singuratic”, care in 2006 i-a adus lui Thériault Premiul literar Canada–Japonia, se intalneste pentru prima data cu publicul romanesc, la Magazinul Diverta Lipscani (Strada Lipscani 30-34). | Autorul va intra in dialog cu jurnalista Mihaela Dedeoglu. Intrarea va fi libera.
Bilodo are douazeci si sapte de ani, este postas si duce o viata linistita. In era e-mailurilor si a telefoanelor mobile, nu prea mai pune scrisori personale in cutiile de corespondenta. Asa ca atunci cand i se intampla, totusi, sa mai dea peste cate una printre gramezile de facturi si pliante comerciale, nu se grabeste sa o livreze, ci o ia acasa si seara, in cea mai mare taina, deschide plicul la abur si o citeste. A doua zi, cu grija, i-o duce destinatarului de drept. Mica lui placere vinovata ii va prilejui intalnirea epistolara cu Ségolène, care ii scrie cu regularitate haikuuri unui anume Gaston Grandpré. Luna dupa luna, iubirea lui pentru misterioasa necunoscuta infloreste la adapost de orice realitate. Insa o stranie intorsatura a destinului ii va oferi o sansa nesperata...
Publicatia The Guardian spune despre carte ca este „excentrica si captivanta, cu un deznodamant bine alcatuit, [...] aminteste de nimeni altcineva decat de Kafka, pe cand era aiurit si bolnav de iubire.” Iar acest lucru se simte prin faptul ca autorul asaza actiunea romanului intr-un Montréal intim si subiectiv, caruia ii raspunde printre randuri arhipelagul Guadelupa, debordand de un exotism imaginat, presarat cu arome si parfumuri. Cu o scriitura in culori care amintesc de estetica scenariilor lui Guillaume Laurant si cu zone de umbra care se inspira din Le locataire al lui Roman Polanski, autorul – care este si scenarist de film – isi trateaza personajele cu o tandrete din care nu lipsesc note de ironie si le pune sa joace intr-o poveste in care neverosimilul devine mijloc de expresie. Lumea interioara a protagonistului – cand exuberanta, cand tragica – lasa in urma monotonia vietii de zi cu zi, iar in introspectiile lui cu inflexiuni poetice se vor regasi visatorii, precum si cei care asteapta.
DENIS THÉRIAULT a absolvit studii de psihologie si este romancier si scenarist. Dupa o remarcabila intrare in literatura in 2001 cu „L’iguane” (Premiul France-Québec, Premiul Anne-Hébert, Premiul Odysée, Premiul Hervé-Foulon), cunoaste succesul in 2005 cu Le facteur émotif („Strania viata a unui postas singuratic”). Mai recent a publicat La fiancée du facteur (2017) si Manucure (2019). Cartile sale sunt traduse in 16 limbi, iar opera lui este in curs de adaptare pentru cinema si televiziune. Locuieste impreuna cu familia sa in Montréal, oras in care plaseaza actiunea celor mai multe dintre cartile sale. Pentru editia originala a romanului Strania viata a unui postas singuratic, Denis Thériault a primit in 2006 Premiul literar Canada–Japonia, distinctie acordata autorilor si traducatorilor canadieni care abordeaza in creatia lor teme din cultura japoneza. Maniera in care Denis Thériault exploreaza haikuul se revendica mai ales din curentul occidental de alcatuire a micului poem japonez medieval in trei versuri. Autorul aduce in actualitate aceasta specie poetica printr-o anumita lejeritate in ceea ce priveste rigoarea formala, pastrand, insa, reducerea la esenta care o individualizeaza de secole.
Volumul „Strania viata a unui postas singuratic” va fi disponibil in cadrul evenimentului si pe curteaveche.ro.
Parteneri: Diverta, BlackCab
Partener monitorizare de presa: Klarmedia
. | |
|
|
|
|