Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 ianuarie 2023
Recomandări
Filmul Cardinalul, de Nicolae Mărgineanu, rulează în prezența echipei
(Cinema)
Vineri, 13 decembrie 2019, de la ora 20:00, la Cinema Ateneu, va avea loc premiera de gala a filmului Cardinalul, semnat de Nicolae Margineanu. In cadrul evenimentului va participa si o parte din echipa filmului.
Cardinalul prezinta secvente din viata episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, cateva scene de la Marea Unire, dar si perioada incercarii convertirii fortate in penitenciarul Sighet.
Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alaturi de el joaca Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Banzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crisan, Remus Margineanu, Bogdan Nechifor.

„In filmul Cardinalul, inspirat din viata episcopului greco-catolic Iuliu Hossu am avut ocazia sa urmaresc un destin exemplar, de la crainic al Marii Uniri din decembrie 1918, la penitenciarul de exterminare din Sighet, numit si „temnita elitelor”, unde multi dintre cei inchisi, inalti demnitari sau prelati uniti, au platit cu viata. Au urmat apoi pentru Iuliu Hossu 15 ani in domiciliu fortat pana la moartea sa de martir al neamului. Un om a carui constiinta nu a putut fi infranta. Si nu numai el, ci si colegii sai de suferinta, preotii care au rabdat inchisoarea cu smerenie si demnitate. Constatase cineva, dintre cei care studiasera dosarul inaintat la Vatican in vederea recunoasterii martiriului, ca au fost 12 episcopi greco-catolici intemnitati in Romania si nu a tradat niciunul dintre ei. Frumoasa remarca! Cred ca in peisajul atat de divers al filmului romanesc este bine sa existe si un film inchinat acestor martiri ai neamului. O istorie inca ignorata si pe care, din pacate, unii o vor uitata”,
declara regizorul Nicolae Margineanu.

Filmul a fost realizat de Ager Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, iar filmarile au avut loc in Memorialul Sighet, Penitenciarul Jilava, fostul penitenciar Doftana si alte locatii, timp de 20 de zile.
 
Regia: Nicolae Margineanu
Cu: Cristian Iacob, Maria Ploae, Radu Botar, Bogdan Nechifor
Gen: biografic, drama, istoric
Durata: 95 minute

Sinopsis: In anii ’50, conducatorii bisericii Greco-Catolice sunt arestati si inchisi in penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existenta altei biserici in afara celei ortodoxe. In fata chinurilor si unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. In fata tortionarilor se ridica  episcopul  Iuliu Hossu  care prin curaj si verticalitate devine o calauza pentru ceilalti preoti.

Bilete pe www.cinemaiasi.ro/film/cardinalul/ sau direct de la casieria Ateneului.
Pret bilet: 12 lei

Cardinalul
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate