Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 septembrie 2023
Recomandări
Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră semnat de Dumitru Capoianu, creatorul muzicii pentru "Omulețul" lui Gopo, interpretat de Alexandru Tomescu
(Muzică)
Vineri, 13 decembrie, la Sala Radio, violonistul ALEXANDRU TOMESCU - care se bucura de privilegiul de a canta pe celebra vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu - va interpreta, alaturi de ORCHESTRA NATIONALA RADIO, Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra creat in 1957 de compozitorul roman Dumitru Capoianu (1929-2012).
Considerat de autor ca fiind „iesit din credinta ca sunt dator viorii, pe care am profesat-o la inceputul carierei mele”, concertul a fost descris de muzicologul Corina Bura ca „o muzica greu definibila, plina de efecte, atractiva din punct de vedere violonistic, imbinand echilibrat factura lirica si virtuozitatea”.

Dumitru Capoianu este cunoscut publicului larg prin faptul ca a semnat muzica pentru "Omuletul" lui Gopo, distins cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, in acelasi an 1957. La cererea lui Gopo, Dumitru Capoianu a folosit doar trei note in muzica sa pentru film: do, si si si bemol! Compozitorul marturisea dificultatea ”travaliului” sau: "... la trei note date asa, la un amuzament, sa faci muzica unui film de 10 minute era greu, dar sa continui cu aceleasi trei note la inca 10-11 filme era groaznic!" Realizarile muzicianului roman cuprind o paleta variata de lucrari: muzica de teatru, vocala, simfonica, de camera, partituri corale, o opereta pentru copii si muzica de film.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului de origine britanica, RUMON GAMBA – care se bucura de o frumoasa cariera artistica europeana. A fost dirijor principal si director muzical al NorrlandsOperan – Suedia, dirijor principal al Aalborg Symfoniorkester – Danemarca si dirijor principal si director muzical al Iceland Symphony Orchestra – Islanda.
Seara de la Sala Radio cuprinde si poemul O noapte pe muntele plesuv de Musorgski – lucrare inspirata din legendele slave referitoare la ritualurile pagane din noaptea solstitiului de vara - si Simfonia nr. 2 – O simfonie londoneza, creatie a compozitorului britanic Vaughan Williams, interpretata pentru prima oara in Romania.

RUMON GAMBA a colaborat cu Rotterdam Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony, BBC Symphony, BBC Philharmonic, Sinfónica de Galicia la Festivalul Musika-Música din Bilbao s.a. Interesat de muzica noua, Rumon Gamba a dirijat prime auditii, dintre care mentionam premiera operei Two Boys de Nico Muhly la English National Opera, Concertul pentru viola de Brett Dean alaturi de BBC Symphony Orchestra, Dancer in the Dark de Poul Ruders, Blood on the Floor si Scherzoid de Mark-Anthony Turnage. Totodata, a dirijat in premiera australiana versiunea originala a Simfoniei nr. 5 de Sibelius, alaturi de Queensland Symphony Orchestra. Rumon Gamba a mai dirijat The African Prophetess de Larsson Gothe, alaturi de Norrlands Operan si corul operei din Cape Town in cadrul unui eveniment organizat de Royal Stockholm Philharmonic.

Alexandru Tomescu Photoshoot for Automobile Bavaria / BMW M4 Gran Coupe

ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio Romania, din anul 2002. A obtinut burse de studii in SUA si Elvetia. Printre numeroasele competitii nationale si internationale castigate se numara : Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) si Concursul „George Enescu“ (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanti, intre care Kurt Masur si Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alaturi de pianisti precum Valentina Lisitsa si Eduard Kunz, in sali celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théatre des Champs-Élysées. Alexandru TOMESCU a castigat – in noiembrie 2018 - pentru a treia oara, in urma concursului national, dreptul de a canta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru urmatorii 5 ani, pana in 2023. Vioara a fost folosita timp de patru decenii de catre marele violonist Ion Voicu. Turneul International Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, in zeci de localitati din tara si strainatate, cu programe care au cuprins cateva integrale-eveniment pentru viata muzicala romaneasca.

Alexandru Tomescu_foto Bogdan Dinca
Alexandru Tomescu foto Bogdan Dinca

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate