Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Doi mari violonceliști români: Marin Cazacu și Răzvan Suma cântă Vivaldi și Händel la Sala Radio
(Muzică)
Doi dintre cei mai mari violoncelisti romani: MARIN CAZACU si RAZVAN SUMA, a caror intalnire profesionala a dat nastere unei frumoase relatii de mentor-discipol, se vor regasi pe scena Salii Radio miercuri, 18 decembrie (19.00), intr-un concert prezentat de ORCHESTRA  DE CAMERA RADIO, sub bagheta dirijorului FERENC GABOR.
Absolvent al studiilor de dirijat la Academia de muzica Hanns Eisler din Berlin, Ferenc Gábor a diirjat pe scene din toata lumea, la pupitrul unor orchestre mari, ansambluri de opera, dar si formatii mai mici.

Cei doi vor interpreta pe scena Salii Radio doua partituri superbe ale barocului muzical: Concertele pentru doua violoncele si orchestra semnate de HÄNDEL si VIVALDI (celebrul creator al Anotimpurilor). Seara va debuta cu Trei piese pentru orchestra de coarde, lucrare ce apartine unuia dintre marii muzicieni romani ai secolului XX: compozitorul si dirijorul CONSTANTIN SILVESTRI, de la a carui disparitie s-au implinit 50 de ani. Un talent muzical dovedit din primii ani ai vietii, la 17 ani acesta debuta ca dirijor chiar la pupitrul Orchestrei Nationale Radio si un moment istoric al carierei sale este dirijarea primei montari a capodoperei enesciene Oedipe in Romania, in 1958.

Evenimentul de la Sala Radio se va incheia cu Simfonia nr. 1, creatie a lui BEETHOVEN, un preambul la suita de evenimente speciale pe care Orchestrele si Corurile Radio Romania le vor oferi spectatorilor in 2020, moment aniversar marcat international la implinirea a 250 de ani de la nasterea marelui creator.

Ferenc GaborPhoto: Marco Borggreve

Nascut in Romania, FERENC GÁBOR a studiat viola la Liceul de Muzica din Cluj-Napoca si si-a continuat apoi studiile la Tel-Aviv. Intre 1986 si 1994, a fost membru al Israel Philharmonic Orchestra, fiind de atunci prim violist la Konzerthausorchester Berlin. Printre ansamblurile pe care le-a dirijat se numara: Konzerthausorchester Berlin, Orchestra Nationala Costa-Rica, Kammerphilharmonie Potsdam, Orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Tg. Mures si Oradea, Orchestra Simfonica din Istanbul, Orchestra Presidentiala din Ankara. In anul 2007 a infiintat formatia Solistenensemble Ligatura Berlin, a carei activitate este centrata in special pe premierele de lucrari apartinand compozitorilor tineri. Multiplele premiere absolute ale unor opere si lucrari orchestrale apartinand secolelor XX si XXI l-au impus pe Ferenc Gábor ca un exceptional interpret si cunoscator al muzicii contemporane.

Marin Cazacu_Foto_Virgil Oprina
Marin Cazacu - foto Virgil Oprina

Unul dintre cei mai apreciati violoncelisti romani, MARIN CAZACU canta pe un instrument de colectie: un violoncel Lorenzo Ventapane (1820). Marin Cazacu este laureat al concursurilor internationale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna si Belgrad. Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu si desfasoara o activitate intensa atat in Romania, cat si in toata Europa, Asia si cele doua Americi, sub bagheta unor mari dirijori. Numele sau a figurat adesea pe afisele unor festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucuresti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Singapore, Tokio, Valencia, Venetia.
Incepand cu 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, studentii sai afirmandu-se cu succes pe scene din tara si din strainatate. In 1998 a fondat cvartetul Cellissimo - impreuna cu Alexandra Gutu, Razvan Suma si Olga Manescu si cu studentii sai sustine recitaluri de 8 pana la 20 violoncele in formatia Violoncellissimo.
In 1999, Marin Cazacu a infiintat Festivalul International Enescu si muzica lumii, care se desfasoara in fiecare vara la Sinaia, in preajma aniversarii zilei de nastere a marelui muzician (19 august 1881). Pentru organizarea acestui festival si infiintarea primei orchestre nationale de tineret (Orchestra Romana de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost rasplatit in anul 2008 de catre revistele VIP si Actualitatea Muzicala cu Premiul pentru Proiectul anului, si in anul 2012 a primit Premiul Radio Romania Cultural.
   
Razvan Suma _Virgil Oprina
Razvan Suma - foto Virgil Oprina

Cu un repertoriu cuprinzator, realizat in sute de recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume, violoncelistul RAZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi muzicieni romani. Pe langa activitatea concertistica din Romania, canta frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alaturi de care a concertat in sali ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.
Solist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, Razvan Suma este cunoscut publicului din intreaga tara gratie turneelor sale nationale, prezentate incepand cu anul 2012: Va place BACH?, Va place BRAHMS?, Va place TANGO?, Va place CELLO? s.a. La acestea se adauga turneele Seara Spaniola si Seara Britanica si turneele grupului ArgEnTango: Piazzolla - O poveste autentica si Tango LA CETATE. Pe langa prezenta sa constanta in zona muzicii clasice, Razvan Suma a participat si la proiecte mai putin conventionale, adresate unui public tanar, deschis la inovatie, cum ar fi colaborarea cu trupa Vita de Vie, in 2013, cand una dintre piesele albumului Acustic a fost inregistrata alaturi de Razvan Suma.

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate