Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 aprilie 2024
Recomandări
Inaugurarea Anului Internațional Beethoven la Sala Radio: ”Imperialul” și ”Eroica”
(Muzică)
Noul An debuteaza la Sala Radio cu un eveniment de gala: concertul inaugural din suita de evenimente speciale pregatite de Orchestrele si Corurile Radio Romania pentru a aniversa Anul International Beethoven, sarbatorit oficial in intreaga lume, la implinirea a 250 de ani de la nasterea marelui compozitor. Miercuri, 15 ianuarie (19:00), ORCHESTRA DE CAMERA RADIO prezinta, sub bagheta apreciatului dirijor TIBERIU SOARE, doua dintre creatiile devenite legendare ce poarta semnatura ”titanului” Beethoven: Concertul nr 5  pentru pian si orchestra –  Imperialul si Simfonia nr 3 – Eroica.
Concertul va fi difuzat si in reteaua Uniunii Europene de Radio (EBU – European Broadcasting Union), in cadrul proiectului Beethoven - 250, ce reuneste concerte de exceptie de la toate radiodifuziunile membre.

Invitat special al evenimentului este tanara pianista ADELA LICULESCU, absolventa a Universitatii de Muzica si Artele Spectacolului din Viena, care, la doar 26 de ani, are un palmares impresionant de premii: in 2018 a castigat premiul I la Prix du Piano Berna (Elvetia), in 2017 a fost distinsa cu premiul I si premiul publicului la cele doua mari Concursuri Internationale Brahms din Europa – la Pörtschach (Austria) si Detmold (Germania).

Adela Liculescu_foto Nancy Horowitz
Adela Liculescu foto Nancy Horowitz

Seara se va deschide cu Uvertura Coriolan, creata de Beethoven pentru tragedia omonima scrisa de dramaturgul austriac Heinrich Joseph von Collin, inspirata de viata generalului roman Coriolanus, subiect ce se afla si la baza piesei de teatru shakespeariene. Concertul nr. 5  pentru pian si orchestra – Imperialul este ultimul dintre concertele de pian compuse de Beethoven si a devenit cel mai cunoscut si mai des interpretat dintre ele. Dedicat Arhiducelui Rudolf, protector si elev al marelui muzician, concertul a fost interpretat prima oara chiar de acesta, in 1811, la Viena, in palatul  Printului Joseph Lobkowitz. A urmat premiera publica, in acelasi an, la Leipzig (Germania), urmata de premiera publica vieneza in 1812. Denumirea de ”Imperialul” este datorata grandorii si maretiei lucrarii, dar este un supratitlu pe care nu l-a atribuit Beethoven creatiei sale, ci Johann Baptist Cramer, unul dintre cei mai mari pianisti ai epocii si editor de partituri muzicale.

Simfonia a 3-a - Eroica face trecerea intre lucrarile de factura clasica si cele romantice ale lui Beethoven si a avut premiera absoluta la Viena, in 1805. Initial, Beethoven dedicase lucrarea sa lui Napoleon, pe care il considera o intruchipare a idealurilor de democratice ale Revolutiei Franceze. Ulterior, cand Napoleon s-a autoproclamat imparat, Beethoven s-a simtit profund dezamagit, si-a retras dedicatia, considerand ca Napoleon si-a urmat in final ambitiile proprii si ca a abdicat de la idealurile sale. Compozitorul si-a intitulat lucrarea ”Eroica”, dar i-a marturisit editorului sau ca lucrarea sa se numeste de fapt ”Bonaparte” si ca a fost scrisa pentru a celebra amintirea unui mare om...

Dirijor al Operei Nationale Bucuresti, TIBERIU SOARE, isi desfasoara activitatea artistica din anul 1999, lucreaza alaturi de orchestrele a numeroase filarmonici si teatre de opera din tara si este invitat sa dirijeze prestigioase ansambluri din strainatate.
Intre anii 2012-2015, Tiberiu Soare a fost dirijor sef al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania. In septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat sa dirijeze primul sau concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alaturi de celebra soprana Angela Gheorghiu. Au urmat apoi alte concerte importante dirijate pe mari scene ale lumii, alaturi de Angela Gheorghiu: 2013 - Royal Festival Hall din Londra, alaturi de Orchestra Filarmonica Regala (Royal Philharmonic Orchestra), Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) si Paris (Opéra Royal – Palatul Versailles); 2014 - in Germania, a dirijat Hof Symphoniker Orchester intr-o gala de opera, in cadrul unui festival anual - Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel), eveniment urmat in acelasi an de concerte la Théatre des Champs-Elysées - Paris, Musikverein Graz - Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam si Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.

ADELA LICULESCU s-a nascut in anul 1993 la Craiova si a inceput sa cante la pian la varsta de patru ani.  Dupa bacalaureat, a fost admisa Universitatea de Muzica si Artele Spectacolului din Viena, pe care a absolvit-o cu distinctie in anul 2019. In prezent urmeaza un al doilea master in muzica de camera la Universitatea de Muzica din Viena si studii postuniversitare de pian la Universitatea de Muzica din Graz. Adela este bursiera a Academiei de Muzica din Liechtenstein.
In anul 2017, a castigat Premiul Yamaha - Austria si a devenit prin concurs bursiera a fundatiei elvetiene Thyll-Dürr. In noiembrie 2015 pianista a castigat premiul I la concursul Bösendorfer (celebru fabricant de piane austriac) din Viena, unde in etapa finala a interpretat Concertul nr. 2 de Beethoven impreuna cu orchestra de camera din Viena si dirijorul Stefan Vladar la teatrul Palatului Schönbrunn.
Adela a aparut ca solista in concerte de Mozart, Beethoven, Chopin, Schumann, Rachmaninov, Ceaikovski, Prokofiev si Liszt. Dintre concertele sustinute cu orchestra, amintim: Concertul nr. 2 de Beethoven cu Camerata Regala (concert in aer liber in piata mare din Sibiu cu un public de mai mult de 3000 de spectatori si transmis live), Concertul nr. 21 de Mozart la Filarmonica din Berlin cu das Neue Sinfonie-Orchester Berlin si Concertul nr. 2 de Beethoven la Ateneul Roman - Bucuresti cu Romanian Sinfonietta. In 2018 a cantat Concertul nr. 5 de Beethoven la Filarmonica din St. Petersburg cu orchestra de camera a Filarmonicii din St. Petersburg. A sustinut recitaluri la Londra (Saint Martin-in-the-Fields), München (Gasteig Philharmonie), Viena (Musikverein, Imperial, Bösendorfer-Saal im Mozart-Haus, Beethoven-Haus), Bucuresti (Ateneul Roman, Muzeul George Enescu) s.a.

AFIS Sala Radio 15 ian 2020

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate