Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
Cea mai mare orgă din sud-estul Europei răsună la Sala Radio!
(Muzică)
Joi, 23 ianuarie (19.00), publicul bucurestean va avea ocazia sa asculte cea mai mare orga din sud-estul Europei (7600 de tuburi): orga Salii Radio, construita in Cehia, in 1960.
ORCHESTRA NATIONALA RADIO va interpreta Concertul in re minor pentru orga si orchestra de HÄNDEL, sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH si in interpretarea solistica a lui DAN RACOVEANU - orga.    

In aprilie 2000, Dan Racoveanu a interpretat la Ateneul Roman, in prima auditie in Romania, coralele din Colectia “Neumeister” de J. S. Bach (descoperite in 1984). Tot in Anul Bach, a organizat in premiera in Romania primul festival de muzica baroca pe instrumente de epoca (la Ateneul Roman).

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura Rosamunde semnata de compozitorul austriac FRANZ SCHUBERT, creata pentru premiera piesei de teatru cu acelasi nume semnate de Helmina von Chézy, scriitoare de origine germana.
A doua parte a concertului propune publicului cunoscuta lucrare a lui FELIX MENDELSSOHN Die erste Walpurgisnacht (Prima noapte a Walpurgiei), bazata pe poemul lui Goethe si descriind un conflict intre ritualuri pagane si forte crestine. Evenimentul se va derula cu participarea solistilor vocali SORANA NEGREA (alto), LIVIU INDRICAU (tenor), DANIEL FILIPESCU (bariton), FILIP PANAIT (bas) si a CORULUI ACADEMIC RADIO (dirijor: CIPRIAN TUTU).

Evenimentul va fi dirijat de JÓZSEF HORVÁTH, a carui activitate artistica este legata in primul rand de Opera Nationala Romana Cluj-Napoca si de Opera Maghiara din acelasi oras. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din tara, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, Orchestrei de Camera Radio si Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid si a dirijat, de asemenea, la Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Iasi, Opera Nationala Timisoara, Opera Brasov, Opera Nationala din Budapesta. A fost initiatorul si directorul artistic al Festivalului International Liszt 200, organizat la Opera Maghiara din Cluj, in 2011. La Gala Premiilor Operelor Nationale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele doua opere clujene.

Dan-Racoveanu_m
Dan Racoveanu

Dupa studii urmate la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si la Academia Sibelius – Helsinki, DAN RACOVEANU a participat la cursurile unor prestigioase academii precum: Academia de Muzica Veche - Innsbruck (Austria), Academia Bach - Porrentruy (Elvetia), Academia Internationala Bach - Stuttgart (Germania), atat in calitate de organist cat si de dirijor.
In 1992 a infiintat ansamblul baroc “Continuo” specializat in practica interpretativa a perioadei barocului, pornind de la studiul surselor de epoca. La Biserica Lutherana, in calitate de organist, cantor si dirijor al corului “Martin Luther” a organizat stagiuni de concerte de orga, camerale si corale. A sustinut numeroase recitaluri in Germania, Elvetia, Franta, Finlanda, Italia, Polonia, Irlanda, Anglia si in tara si promoveaza literatura de orga la patru maini, realizand transcriptii dupa Enescu, Lipatti, Mendelssohn, Wagner. Din 2007 este invitat anual la Atelierele de Muzica Veche de la Tréport (Franta) pentru a sustine masterclass-uri.

JOZSEF HORVATH
Jozsef Horvath

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate