Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 martie 2024
Recomandări
Filmul "Balanța", în regia lui Lucian Pintilie, revine în cinematografele din România, restaurat în format digital 4K
(Cinema)
Filmul „Balanta” (1992), prima productie romaneasca restaurata in format digital 4K de catre Fundatia9 si BRD – Groupe Société Générale, a avut premiera de gala pe data de 4 februarie, la ora 20.00, in Sala Mare a Teatrului National Bucuresti, in prezenta actorilor si apropiatilor marelui regizor Lucian Pintilie.
Fondul Pintilie – Fundatia9 (BRD – Groupe Société Générale) lanseaza, prin restaurarea filmului “Balanta”, o directie de investitie extrem de necesara. Una dintre capodoperele cinematografiei nationale, filmul lui Lucian Pintilie nu este decat primul dintr-o serie de restaurari viitoare ale filmelor autorului. Este dovada unei aplecari constiente si responsabile a unei banci din Romania asupra conservarii si protejarii patrimoniului creativ. Nu pot decat sa constat ca, deocamdata, ramane un exercitiu, pe cat de pretios, pe atat de singular,  si sa invit alti parteneri privati sa ia asemenea initiative. Lansarea «Balantei», ca si nivelul de calitate exceptional al restaurarii sale, ar putea si ar trebui sa fie un semnal incurajator in acest sens. Sunt foarte privilegiata ca, prin propunerile pe care le-am facut, am avut o contributie la acest demers”, a spus Corina Suteu, membra a Consiliului Director al Fundatiei9.

„Balanta e unul dintre filmele mele de suflet. L-am vazut in anii ‘90, cand eram student la cinema, si tin minte ca m-a bulversat, era diferit de toate filmele romanesti pe care le vazusem pana atunci. Ani mai tarziu, intalnirea cu Lucian Pintilie pe platourile de filmare pentru «Prea tarziu» a fost esentiala pentru mine, ca regizor. Restaurarea acestui film e un gest de normalitate intr-o tara in care multe filme vechi risca sa nu mai poata fi recuperate niciodata. Digitalizarea si restaurarea lor ar trebui sa devina o prioritate, altfel vom pierde opere valoroase, adica o parte din istoria noastra”, a declarat Tudor Giurgiu, fondator Transilvania Film, distribuitorul filmului in Romania.

In scurtul timp trecut de la infiintarea sa, Fundatia9 a readus in atentia publicului opere din patrimoniul cultural romanesc si le-a dat un suflu nou prin intermediul unor initiative precum bursele pentru regizori aflati la debut sau, acum, restaurarea in format digital a filmului «Balanta». Acest proiect este maniera noastra de a omagia memoria unui mare cineast roman a carui opera primeste, iata, o noua viata, devenind astfel accesibila si generatiilor viitoare. Obiectivul nostru si scopul pentru care am infiintat Fundatia este de a face cultura accesibila pentru cat mai multi oameni. Credem in puterea culturii de a transforma mentalitati, iar recuperarea filmului lui Lucian Pintilie ilustreaza modul in care dorim sa ne raportam la patrimoniul cultural romanesc”, a declarat Flavia Popa, Secretar General, BRD – Groupe Société Générale.

Regizata de Lucian Pintilie, „Balanta” este o co-productie romano-franceza si a avut premiera in 1992, la Festivalul de la Cannes. Filmul prezinta povestea unei tinere profesoare si a unui medic dintr-un spital local, care incearca sa faca fata ultimelor zile ale comunismului si lupta pentru normalitate intr-o Romanie marcata de stereotipuri. Din distributie fac parte Maia Morgenstern, Razvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Marcel Iures si multi alti actori romani de renume.

Negativul original al filmului a fost digitializat in laboratorul Hiventy, din Franta, iar restaurarea in 4K a fost realizata in Romania de studioul Avanpost Media, cu sprijinul si consultanta directorului de imagine Florin Mihailescu, un apropiat al regizorului Lucian Pintilie. Procesul de restaurare a durat peste 6 luni, a vizat imbunatatirea imaginii si a sunetului si transpunerea filmului in format digital 4K.
Versiunea restaurata a filmului „Balanta” a avut premiera mondiala in luna octombrie 2019, la Lumière - Grand Lyon Film Festival, in prezenta doamnei Marie-France Ionesco  si a regizorului francez Christian Carion.
„Balanta” va ajunge in cinematografele din Romania din 6 februarie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Restaurarea operei lui Lucian Pintilie este parte din programul Fundatiei9 – Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, lansat in 2018 la initiativa Corinei ?uteu, membra a Consiliului Director al Fundatiei9, cu acordul Catalinei Pintilie, legatara artistului. Prin Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, Fundatia9 sprijina tinerii regizori de film aflati la debut si revitalizeaza patrimoniul artistic si creativ al marelui regizor. 

Partener Fondator al Fundatiei9: BRD – Groupe Société Générale
Partenerii Fondului de cinema „Lucian Pintilie”, program al Fundatiei9 sunt: Mastercard si Groupama Asigurari.
Partenerii campaniei de lansare a filmului in cinematografe sunt: Librariile Humanitas, Roy si Dimboviceanu Corcova.

Balanta - Lucian Pintilie (1992)

Despre Fundatia9
Fundatia9, o initiativa fondata si finantata de BRD – Groupe Société Générale, sprijina noua generatie de creatori si artisti. Prin programele noastre, intentionam sa stimulam gandirea critica si sa aducem noi perspective asupra lumii contemporane. Ne propunem sa deschidem cultura publicului, sa stimulam curiozitatea si sa recuperam fragmente esentiale din memoria noastra. Construim constant o retea de oameni care sa ne aminteasca tuturor de ce cultura si educatia sunt vitale. In 2018, am creat Fondul de cinema Lucian Pintilie pentru a onora memoria marelui regizor roman si pentru a sprijini tanara generatie de regizori de film. Celelalte doua programe derulate de Fundatia9 sunt publicatia de jurnalism cultural Scena9 si programul de arta al Rezidenta BRD Scena9, un hotspot cultural din inima Bucurestiului dedicat creatorilor de cultura contemporana.

Despre Transilvania Film
Transilvania Film este una dintre cele mai importante companii de distributie de film independent din Romania. Fondata de aceeasi echipa care a pus bazele Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), compania si-a propus sa imbogateasca oferta de titluri din cinematografele romanesti cu filme independente de mare succes atat in box office, cat si in marile festivaluri. De-a lungul anilor, Transilvania Film a distribuit in salile din Romania cateva dintre cele mai apreciate filme romanesti contemporane.

Despre BRD – Groupe Société Générale
BRD - Groupe Société Générale este a treia mare banca a Romaniei si cea mai extinsa retea bancara privata a tarii. Banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor social, BRD investeste in cultura, educatie, tehnologie si sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvolta, cresc o noua generatie si aduc valoare pe termen lung. BRD priveste cultura si educatia drept piloni esentiali de dezvoltare ai societatii, incurajand proiecte inovatoare, cu potential de a fi recunoscute si apreciate de tanara generatie. 

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate