Atelierul de fata isi propune sa va familiarizeze cu principalele idei si modele care au marcat dezvoltarea antropologiei. Va fi vorba mai intai de prezentarea traditiei marilor scoli antropologice. Vom aborda apoi natura simbolica a relatiilor sociale si aspecte semnificative ale disciplinei: ritul, magia, hrana, violenta si sacrul, magia, memoria si modul sau de functionare etc. O atentie deosebita va fi acordata aspectelor practice ale antropologiei si felului in care ea va poate ajuta in intelegerea si adaptarea la problemele vietii cotidiene.
Din cele mai vechi timpuri, omul si-a adresat o intrebare fundamentala: cine sunt eu? De unde venim si incotro ne indreptam? Proiectul fondator al unei stiinte a omului (antropologia) apare insa tarziu, abia pe la inceputul secolului al XIX-lea, dupa terminarea perioadei marilor descoperiri geografice si dezvoltarea spectaculoasa a universitatilor.
Astazi, antropologia se indreapta din ce in ce mai mult catre studiul societatii reale, a vietii cotidiene, in toata varietatea si splendoarea sa. Pentru antropologia contemporana, studiul comportamentului oamenilor din metrou sau dintr-o sala de sport, de exemplu, este la fel de interesant ca acela al bastinasilor din Insulele Trobiand.
Scopul final al atelierului: deschiderea curiozitatii catre intelegerea celuilalt, adaptarea la noi situatii de viata, intelegerea evolutiei umanitatii, intelegerea si acceptarea sinelui in conditiile schimbarii mediului.
Temele intalnirilor acestui curs vor fi:
1. Problematica de baza a antropologiei culturale.
2. Marile traditii antropologice.
3. Rit, ritualitate, stratificare sociala, magia etc.
4. Antropologia societatilor traditionale versus antropologia societatilor moderne.
5. Antropologie culturala aplicata: de la managementul intercultural la antropologia corporatista.
Data incepere: 24 septembrie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptamanal, miercuri
Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei - Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri - B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
. |