Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Lansare de carte, romanul „a doua viață” de Nicoleta Dabija
(Literatură)
Vineri, 31 ianuarie, de la ora 16:00, sunteti asteptati la lansarea romanului „a doua viata”, (Editura Paralela 45, 2019), de Nicoleta Dabija, eveniment care va avea loc la Libraria „Orest Tafrali” din Iasi (Universitatea „Al I. Cuza”, Corp A, parter).
Invitati, alaturi de autoare, vor fi regizorul de teatru Ovidiu Lazar si iatroistoriograful Richard Constantinescu. Moderator: scriitorul Liviu Antonesei.

Nicoleta Dabija citeste moartea in destinul surorii ei, dar intelege ca ceva inca ramane, ca exista ceva in urma actiunii mortii, o alta viata sau o a doua viata care nu are nimic de-a face cu o presupusa lume de dincolo. O a doua viata aici a Marianei, care se produce prin transfer, prin developarea unor momente, situatii, evenimente si stari traite in sensibilitatea si memoria surorii, care le ordoneaza si le fixeaza intr-o naratiune pentru a le pastra vii. Dar si o a doua viata a surorii, viata adaugata prin „sarcina” ramasa de la Mariana, care continua sa lase efecte in amintire, in sensibilitate, sa modifice cand abrupt, cand discret felul autoarei de intelegere si raportare la nesfarsita vulnerabilitate a omului. Noi suntem mai mult decat noi insine in masura in care devenim viata a mortilor nostri, cedand rememorarii sau comemorarii lor parti importante din timpul in genere consumat in grija de sine si pentru propria implinire.

A doua viata este o carte care deturneaza mersul firesc al curiozitatii cititorului, il smulge din sistemul bine asigurat al superficialitatii lui firesti, il face sa priveasca intr-o oglinda de care in genere se fereste: fata mortii… Iata-te!

Vianu Muresan, scriitor si filosofAceasta carte despre moarte, despre durere, suferinta, iubire si optimism e un jurnal-poetic cu cele XXXII de canturi ale ei in care autoarea isi dezgoleste sufletul, iti impartaseste suferintele ei, te lasa sa-i patrunzi in intimitatea-i cu candoare, dar in acelasi timp te seduce cu stilul ei, te tine cu sufletul la gura si te invata ca durerea se poate anihila prin iubire. Vrei nu vrei te face sa constientizezi ce vei avea de infruntat la un moment dat, ca ea, ca toti dealtfel. Cartea te rascoleste nu doar pentru o clipa, ci pentru eternitate!

Ioana Opris, profesor la Universitatea Ca`Foscari din Venetia


Descrierea etapelor uitarii, ale indepartarii tot mai mari pe care timpul o provoaca in cei ramasi – este facuta cu o finete psihologica si scriitoriceasca remarcabile. Insemnarile Nicoletei Dabija – desi aparent statice, fotografice – au insa o vocatie cinematica, romanesca, recompunand miscarea, istoria, povestea unei vieti, a vietii.

Horia Patrascu, scriitor si filosof


dabija cover


Nicoleta Dabija (n. 1978, Constanta) a absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi in 2002, iar in 2008 a devenit doctor in filosofie, cu teza „Metafizica si confesiune”. Este autoarea mai multor volume de eseuri, filosofie si interviuri: Noptile lui Cioran (Contemporanul, 2011), O luna in confesional. Convorbiri cu Liviu Antonesei (Eikon, 2014), Intimitatea spiritului. Metafizica in timpul confesiunii (Eikon, 2015) si Indragostitul cu o suta de chipuri (Cartea Romaneasca Educational, 2019). In 2018 a debutat in poezie, cu volumul aici nu se moare niciodata (Vinea). A tradus in limba romana integrala operei poetice a lui Giuseppe Ungaretti, volum aparut la Editura Paralela 45, in 2018, cu titlul O viata de om.

Libraria va oferi studentilor prezenti, prin tragere la sorti, doua exemplare gratuite din carte. Va asteptam!

dabija afis A5
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate