Distribuitorii filmului – Transilvania Film si Ro Image – desfasoara deja o campanie de promovare importanta si pregatesc surprize si locuitorilor din orase fara un cinematograf functional. Incepand chiar din saptamana de premiera a filmului si pana la inceputul lunii noiembrie va fi organizata o caravana ce va aduce filmul in orase precum Agnita, Bistrita, Falticeni, Gherla, Horezu, Mioveni, Suceava, Zalau, etc.
America, venim! pune accentul pe intamplarile pline de umor si neprevazut prin care trece trupa unui teatru de provincie, ai carei actori se afla pentru prima data la New York. Exuberanta si lipsa lor totala de experienta, precum si lipsa notiunilor de limba engleza ii fac sa parcurga o serie de intamplari si aventuri comice, multe dintre ele inspirate din realitate. Comedia este savuroasa, plina de situatii amuzante si inedite, si este completata perfect de actorii din distributie, nume mari si reprezentative pentru filmul romanesc.
In rolurile principale spectatorii ii vor recunoaste pe Mihai Calin (Train de Vie, Eu sunt Adam, Second Hand), Adrian Vancica, Gheorghe Ifrim, cunoscuti publicului pentru rolurile din serialul de televiziune de succes Las Fierbinti, Ion Sapdaru, Tania Popa, Ioana Blaj, Alexandru Bindea, Oana Ioachim.
Un alt punct de interes il constituie participarea speciala a celebrei actrite de origine croata, Mira Furlan, stabilita in prezent in Los Angeles. Actrita a avut roluri principale in peste 25 de productii cinematografice semnificative, printre care mentionam filmele din seria Babylon 5, precum si Tata in calatorie de serviciu | When Father Was Away on Business in regia lui Emir Kusturica, film care a obtinut in anul 1985 premiul Palme d’Or si a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun film strain.
O trupa de teatru din provincie ajunge sa-si traiasca visul de-o viata intr-un road-movie plin de peripetii: “America, venim!”
Cinci actori impreuna cu directorul teatrului traverseaza oceanul pentru a sustine un spectacol la New York, la invitatia consulatului roman. Nu totul merge insa conform planului, astfel ca actorii hotarasc, pentru cativa bani in plus, sa inceapa colaborarea cu un impresar local, tot roman, stabilit in SUA de multi ani, care le promite un turneu de senzatie la comunitatile de romani din diaspora americana.
Aventura americana in care pornesc ii pune in fata unor situatii greu de imaginat, pline de haz romanesc.
Razvan Savescu este regizor, scenarist si producator si este cunoscut publicului ca realizator al serialelor de televiziune: Clanul Popestilor (Antena 1), Lori si Dan (TVR 1), La Bloc (Pro TV), La servici (Pro TV), Gasca (Kanal D), Nimeni nu-i perfect (Prima TV) sau al filmului de televiziune O zi presedinte (Pro TV). Scurtmetrajul lui Savescu, Icre negre, realizat in 2010, a fost selectionat in numeroase festivaluri importante precum Montpellier, Wroclaw.
America, venim! vazut in premiera absoluta la editia de anul acesta a Festivalului International de Film Transilvania este lungmetrajul de debut al regizorului, dupa un scenariu semnat de Razvan Savescu si Oana Ioachim. Productia este realizata de Tudor Giurgiu si Bogdan Craciun (Libra Film).
Director de imagine este Liviu Marghidan, cel care a realizat imaginea filmelor California Dreamin’ (r: Cristian Nemescu) sau Portretul luptatorului la tinerete (r: Constantin Popescu), iar costumele si scenografia sunt semnate de Malina Ionescu.
Filmarile au avut loc in Romania si in Statele Unite ale Americii si s-au desfasurat pe parcursul unei luni de zile. Productia fiind realizata cu sprijin financiar de la Centrul National al Cinematografiei.
Facts:
- Scenariul filmului are la baza povesti adevarate.
- Filmarile s-au desfasurat pe parcursul unei luni de zile.
- Din cele 30 de zile de filmare, 10 au fost in Statele Unite ale Americii.
- Cea mai scumpa nota de plata a fost achitata catre un restaurant cu specific romanesc din New York.
- O parte din scenele din film in care actiunea se intampla in Ameica au fost filmate in Romania.
- Cea mai ieftina locatie de filmare – Central Park New York.
- Una dintre cele mai scumpe – in jurul Statuii Libertatii. Pentru aceasta filmare au fost inchiriate doua iahturi.
- Filmarile in exterior erau frecvent oprite de patrule ale politiei care verificau aprobarile pentru filmare.
- Echipa a primit o amenda pentru ‚viteza redusa’ deoarece se deplasa cu o viteza mai mica decat cea reglementata pe respectivul sector de drum.
. |