Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Chopin interpretat de Ion Bogdan Ştefanescu pe un flaut... de aur!
(Muzică)
Ultima zi a lunii ianuarie (vineri, 31 ianuarie - 19.00) aduce la SALA RADIO muzica lui CHOPIN, de la a carui nastere se implinesc 210 ani.
Delicatete, sensibilitate, eleganta artistocratica sunt cateva dintre atributele asociate creatiilor sale, care au starnit admiratia marilor artisti si elitelor societatii franceze ce frecventau saloanele pariziene. Hugo, Balzac, Delacroix, Lamartine, dar si muzicienii Lizst, Berlioz, Rossini sau Mendelssohn se numara printre cei care au avut privilegiul de a-l asculta pe Chopin la Paris. Acesta si-a dedicat aproape intreaga sa creatie exclusiv pianului, purtand atat capacitatea tehnica a instrumentului, cat si virtuozitatea extraordinara ceruta interpretului spre limite neatinse pana atunci.

Veti asculta la Sala Radio, Variatiuni pe o tema de Rossini de Chopin, in aranjamentul pentru flaut si orchestra al Doinei Rotaru, in interpretarea Orchestrei Nationale Radio si a apreciatului flautist ION BOGDAN STEFANESCU. Acesta are privilegiul de a canta pe un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneza Muramatsu.

Ionut Bogdan Stefanescu m_foto Cosmin Ardeleanu (1)
Ion Bogdan Stefanescu - foto Cosmin Ardeleanu

Evenimentul va fi dirijat de TATEO NAKAJIMA, care a studiat la Conservatorul Regal din Toronto si Conservatorul din Utrecht (Olanda). Programul serii cupinde si uvertura Cotofana hoata de ROSSINI, Concertino in Re major pentru flaut si orchestra de CÉCILE CHAMINADE (prima femeie compozitor distinsa cu Legiunea de Onoare a Frantei) si Simfonia nr. 3 – Renana de SCHUMANN.

Tateo Nakajima_foto_Lukasz_Rajchert
Tateo Nakajima - foto Lukasz Rajchert

TATEO NAKAJIMA si-a inceput studiile muzicale ca violonist, fiind ulterior atras de dirijat, si s-a perfectionat in prestigioase institutii de invatamant din Canada, Japonia, Olanda, Elvetia si SUA. Cariera sa de dirijor a debutat in Franta (Lyon) si legatura cu Romania a fost initiata prin colaborarea cu Opera Nationala Romana din Timisoara. In stagiunea 1997/98 a dirijat o noua productie de balet a celebrei Opere de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), in coregrafia cunoscutului coregraf Renato Zanella. In stagiunea urmatoare, a fost dirijor si director general al companiei private de opera International Donau Opera.
Incepand din anul 2001, Tateo Nakajima a inceput sa se concentreze asupra unei noi pasiuni: design si acustica pentru mari sali de concerte din lume, printre institutiile pe care le-a consiliat numarandu-se: National Forum of Music - Wroclaw (Polonia), La Maison Symphonique - Montréal, Salle Pleyel - Paris.
Printre ansamblurile la pupitrul carora s-a aflat recent ca dirijor se numara: Orchestre Métropolitain de Montréal, NFM Philharmonic Orchestra - Wroclaw, Aalborg Symphony Orchestra si Aarhus Symphony Orchestra - Danemarca.

Flautistul ION BOGDAN STEFANESCU este solist al Filarmonicii ”George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si solist al Filarmonicii ”Banatul” din Timisoara. Dupa studii urmate in Romania si SUA, Ion Bogdan Stefanescu si-a desavarsit pregatirea profesionala sub indrumarea celor mai de seama flautisti ai lumii, la ale caror cursuri speciale a participat de-a lungul anilor, printre care James Galway (Reggio Emilia – Italia, 2003 si Weggis - Elvetia, 1995), Wolfgang Schultz (München – Germania, 1992), Alain Marion (Nisa, Franta – 1990), Pierre Yves Artaud (Darmstadt – Germania, 1990).
Activitatea artistica si-a inceput-o de la varsta de 14 ani, in 1983, cand a debutat ca solist, pe scena Ateneului Roman, intr-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucurestean. Din anul 1983 si pana in prezent, Ion Bogdan Stefanescu a desfasurat o intensa activitate artistica, ce a constat in nenumarate recitaluri si concerte, in Romania si in strainatate si nenumarate participari la festivaluri internationale de prestigiu.
De asemenea, Ion Bogdan Stefanescu a participat, ca interpret, la mai multe spectacole de teatru, balet si film realizate de regizori straini si romani si prezentate in tara si strainatate. Este laureat al mai multor concursuri nationale si internationale si a primit importante distinctii pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Stefanescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” si „Profil” si fondatorul „Barock Orchestra” si ”Flaut Power”. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste” si al cvintetului de suflatori „George Enescu”.

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate