Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Invitaţi de seamă la Festivalul Internațional de Carte Transilvania
(Literatură)
Cea de-a doua editie a Festivalului International de Carte Transilvania, care va avea loc in Piata Unirii din Cluj-Napoca, in perioada 7-12 octombrie 2014, il aduce la Cluj, ca invitat de onoare, pe António Lobo Antunes, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatura.

Printr-un parteneriat fructuos cu Festivalul National de Literatura FestLit Cluj (organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania si coordonat de Irina Petras), cu Festivalul de Jazz Transilvania si cu Festivalul de Teatru pentru Copii, care si-au dat mana anul acesta, timp de sase zile, de marti pana duminica, Clujul va deveni punctul de atractie cultural din Romania, prin prezenta celor mai importante edituri din tara si a peste 300 de scriitori romani invitati, ce se vor intalni cu publicul larg in sesiuni de autografe, recitaluri de poezie, conferinte, colocvii si lecturi publice.

In cadrul Festivalului, romancierul portughez  António Lobo Antunes va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultatii de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai”, proiect coordonat de profesorii Corin Braga, Ruxandra Cesereanu si Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, si va lansa, in premiera in Romania, cel mai recent volum, Inima inimii, o carte de eseuri si amintiri, aparuta in colectia Raftul Denisei, la Editura Humanitas (selectia textelor si traducerea de Dinu Flamand), eveniment sustinut de Institutul Camões si Ambasada Portugaliei in Romania.

António Lobo Antunes face parte din generatia de romancieri lansati dupa Revolutia din 1974 si este considerat cel mai valoros scriitor portughez contemporan. Continuand traditia familiei, a urmat studii de medicina, devenind medic psihiatru, desi inca din copilarie a dorit sa fie scriitor. Debuteaza in 1979 cu volumul Memória de Elefante. Opera lui Lobo Antunes a fost recompensata cu numeroase premii si distinctii literare internationale, printre care Premiul France Culture (1996 si 1997), Prémio da Associação Portuguesa de Escritores (1999), Premiul Uniunii Latine si Marele Premiu Ovidius (2003), Premiul Ierusalim (2005), Premiul José Donoso (2006), Premiul Camões (2007) etc.

Alaturi de António Lobo Antunes, la Festivalul International de Carte Transilvania vor mai fi prezenti, in calitate de invitati speciali: Hanne Ørstavik, scriitoare norvegiana contemporana, tradusa in peste 15 limbi, castigatoare a Premiilor Klassekampen si Brage pentru activitatea sa literara, Jean Poncet, poet si lingvist, traducatorul operei integrale a lui Lucian Blaga in franceza, Emil Chendea, cel mai mare grafician de carte din Romania inainte de 1989, stabilit in SUA, Vasile Tarateanu, scriitor si ziarist roman din Cernauti (Ucraina), membru al Academiei Romane, autor a peste 20 de carti de poezie si publicistica, al unor antologii de poezie si detinator a tot atatea premii nationale si internationale pentru literatura.

Hanne Ørstavik, scriitoare norvegiana contemporana, tradusa in peste 15 limbi. Nascuta in 1969, in Tana, o localitate din nordul Norvegiei, Ørstavik s-a mutat la Oslo cand avea 16 ani. Pasiunea pentru literatura a prins voce in 1994, atunci cand, la 25 de ani, publica primul roman, Taietura, foarte bine primit de cititorii norvegieni. Succesul international a venit insa trei ani mai tarziu, cand publica Iubire, un roman care a cucerit atat publicul larg, cat si criticii literari. Ajunge astfel, in topul organizat de ziarul Dagbladet, pe locul 6 in lista celor mai bune carti norvegiene ale ultimului sfert de secol, dar si in manualele de literatura norvegiana si in programele facultatilor de Litere. A cunoscut apoi o cariera prolifica, publicand si alte romane cu acelasi impact. Printre ele se afla Timpul necesar (2000), Saptamana 43 (2002), Pastorul (2004) – obtinand Premiul pentru literatura Klassekampen si Premiul Brage – sau Hienele. Aflata pentru prima data in Cluj, Hanne Ørstavik se va intalni cu studentii de la Facultatea de Litere a UBB, unde va tine o prelegere in data de 10 octombrie, urmand ca pe data de 11 octombrie sa lanseze, pe scena Festivalului International de Carte Transilvania, volumul sau de mare succes Iubire, aparut in Romania la Editura Univers. Despre carte si prozatoare va vorbi Sanda Tomescu Baciu, Director al Departamentului de Limbi si Literaturi Scandinave din cadrul UBB. Cele doua evenimente au loc sub auspiciile Institutului Norvegian pentru literatura (NORLA) si ale Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania.

Jean Poncet, poet si lingvist, este autorul a cinci volume de poezie - dintre care unele au fost traduse in engleza, chineza, croata, romana sau italiana – si a tradus numerosi poeti romani si anglofoni. Antologia sa din poezia lui Lucian Blaga, pentru care a primit in 1997 Premiul Festivalului Interantional  „Lucian Blaga”, este pana astazi cea mai consistenta traducere franceza din opera marelui poet. Jean Poncet este membru honoris causa al Uniunii Scriitorilor din Romania. In cadrul Festivalului va lansa cel mai recent volum de poezie, Lumina tacerii, tradus in limba romana de Elena-Brandusa Steiciuc si Horia Badescu, cel care va fi si amfitrionul manifestarii. Volumul va aparea la Editura Eikon. Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca este partener al acestui eveniment.

Emil Chendea este cel mai mare grafician de carte din Romania de dinainte de 1989. Pana in 1980 a realizat prezentarea grafica a mai multor volume – Din Lirica Japoneza, Haiku, Miorita, Mesterul Manole, Sonetele  lui Shakespeare – fiind onorat cu 11 premii nationale si internationale pentru prezentare grafica si ilustratie (Bucuresti, Leipzig, Berlin si Los Angeles). In 1980 calatoreste in Canada si SUA, unde cere azil politic. Devine cetatean american in 1989. Din 1981 si pana in 1995 este grafician la Macmillan Educational Company, New York, unde aduce o valoroasa contributie artistica la cele doua editii majore Collier's Encyclopedia si Merit Students Encyclopedia. Datorita scriitorului Daniel Sauca si Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, va aparea volumul sau de memorii Intre doua lumi, la editurile Caiete Silvane si Eikon, volum care va fi lansat intr-un eveniment special in cadrul festivalului.

Vasile Tarateanu, scriitor si ziarist roman din Cernauti (Ucraina), membru al Academiei Romane, autor a peste 20 de carti de poezie si publicistica, al unor antologii de poezie si detinator a tot atatea premii nationale si internationale pentru literatura, a fost tradus in limbile ucraineana, franceza, engleza, albaneza, macedoneana, sarba, suedeza, inclus in zeci de antologii de poezie romana aparute in Romania, Republica Moldova, Serbia, Suedia, Austria, Macedonia si alte tari. Scriitorul bucovinean va veni cu cele mai recente volume ale sale, care vor fi prezentate de poetul Ioan Pintea, director al Bibliotecii Judetene „George Cosbuc” Bistrita-Nasaud, institutie sub egida careia are loc evenimentul.

Lista completa a invitatilor, precum si informatii privind programul oficial al celei de-a II-a editii a FICT  puteti gasi pe site-ul oficial, www.transilvaniabook.ro, precum si pe pagina de Facebook: www.facebook.com/FestivalulDeCarteTransilvania

Organizatori: Asociatia Culturala Eikon, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Eikon Bookstage

Afis Festival de carte invitati 2014


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate