Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
210 ani de la nașterea lui Chopin: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră la Sala Radio
(Muzică)
La implinirea a 210 ani de la nasterea lui CHOPIN, Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra creat de celebrul muzician romantic va fi interpretat vineri, 7 februarie  (19:00), la Sala Radio, de catre pianistul TOMA POPOVICI, alaturi de ORCHESTRA NATIONALA RADIO.
Considerat un ”poet” al pianului, Chopin a scris ambele sale concerte de pian in jurul varstei de 20 de ani si ulterior s-a concentrat doar asupra partiturilor ”miniaturale” dedicate acestui instrument pe care l-a adorat (balade, nocturne, valsuri, mazurci, poloneze, sonate, fantezii s.a.). Primul concert pentru pian a fost interpretat chiar de Chopin, in octombrie 1830, anul in care compusese lucrarea, la Teatrul National din Varsovia, unul dintre evenimentele sale de ramas-bun inainte de a parasi Polonia natala pentru a se stabili definitiv la Paris.

Evenimentul va fi dirijat de tanarul dirijor nascut in Romania ANDREI FEHER, absolvent al Conservatorului din Montréal, ce a fost numit director muzical al ansamblului canadian Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra (Ontario – Canada) la doar 26 de ani (pozitie pe care o ocupa din august 2018).
Concertul de la Sala Radio prezinta publicului si doua lucrari semnate de compozitorul ceh ANTONÍN DVORÁK: uvertura In natura si poemul simfonic Fusul de aur. Poemul este bazat pe o suita de balade inspirate de folclorul ceh, ce povestesc despre dragostea dintre un rege si o fata simpla si premiera lucrarii a avut loc la Londra, in 1896, sub bagheta legendarului dirijor Hans Richter.


Andrei Feher_ m_credit foto Matthieu Gauchet (1)

Andrei Feher credit foto Matthieu Gauchet


ANDREI  FEHER a fost asistent al dirijorului Fabien Gabel la Orchestra Simfonica din Québec si al dirijorului Paavo Järvi la Orchestre de Paris, unde a mai avut prilejul de a colabora cu alti maestri ai baghetei dirijorale, ca Zubin Mehta sau Valery Gergiev.
In anul 2013 a dirijat concertul final al festivalului Young Prague, iar in anul 2014 a preluat locul celebrului dirijor Yannick Nézet-Séguin, in cadrul unui concert al Orchestrei Métropolitan din Montréal, moment ce a deschis seria colaborarilor sale cu aceasta orchestra. In stagiunea 2015-2016 a fost reinvitat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Québec, al Orchestrei Métropolitain precum si al apreciatei Orchestre de Paris, prezentand repertorii ce au inclus Spargatorul de nuci de Ceaikovski, Petrica si lupul de Prokofiev, Till Eulenspiegel de R. Strauss. Stagiunea 2016-2017 a marcat debutul dirijorului Andrei Feher alaturi de Monte Carlo Philharmonic Orchestra, Montréal Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Kitchener Waterloo Symphony Orchestra. In plus fata de continuarea colaborarilor cu ansamblurile mentionate, in stagiunea 2017-2018 Andrei Feher a fost invitat sa dirijeze Edmonton Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, Orchestre Nationale d’Ile de France.


Toma Popovici m

Toma Popovici


Pianistul TOMA POPOVICI a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicala a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, dupa care a urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universitatii din Boston. Activitatea concertistica s-a concretizat prin prezenta la Festivalul International George Enescu (1998 si 2011), la Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001 si 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009 si 2011), precum si prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botosani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Ramnicu Valcea, Pitesti.
Mare iubitor al muzicii de camera, pianistul Toma Popovici este membru fondator al „Trio Strad”, alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma, si al „Trio Tancrede”, alaturi de Laurent Chatel si Alexandre Lecarme, si colaboreaza cu artisti de prestigiu, precum Dana Borsan, Gabriel Croitoru, Adrian Duminica, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws s.a.
Toma Popovici a realizat frecvent inregistrari pentru Radio Romania si in perioada 2004 - 2007 a inregistrat o serie de cinci discuri pentru compania Hammond GMAC.

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate