Sute de ocazii să citim împreună pentru a vindeca planeta! – Ziua Internațională a Cititului Împreună 2020 | |
(Literatură) |
In data de 5 februarie 2020, Citim Impreuna Romania(CIR) va celebra, impreuna cu mii de copii si sute de parinti, educatori, invatatori, profesori, bibliotecari, librari si pasionati de lectura din intreaga tara, Ziua Internationala a Cititului Impreuna (ZICI). Aflata la a patra editie nationala organizata de CIR , ZICI este parte a unui eveniment global organizat de catre LitWorld din 2010 si marcat anual de milioane de oameni in peste 100 de tari. |
Tema de anul acesta – ZICI pentru Aici: Citim impreuna pentru a vindeca planeta! – a adunat mai bine de 1500 de organizatori pe o pagina de Facebook dedicata evenimentului, unde in ultimele 3 saptamani au fost impartasite resurse, inclusiv ilustratii originale ale ilustratorului Zelmira Szabó. Au fost propuse 7 recomanda de carti, potrivite pentru copii intre 0 si 18 ani, dupa caz, enumerate mai jos, precum si intrebari de discutie si activitati oferite de invitati: autorii Mihaela Cosescu, Victoria Patrascu, si Andreia Petcu; Catalina Murariu (WWF-Romania); Anca Stan (Educatie in natura - Stejarul pitic, Cluj-Napoca);
traducatoarea Gretei Thunberg, Felicia Ienculescu-Popovici (Greenitiative) si fondatoarea CIR, Brandi Bates.
Au fost impartasite idei pentru promovarea unui „ZICI fara Urma” anul acesta, idei pentru sarbatorirea cu ajutorul unor materiale reciclate, biodegradabile sau minimale. A avut loc si o tombola cu 30 de carti cadou pentru educatorii si bibliotecarii care au organizat evenimente ZICI si un concurs foto de „Citit impreuna in natura” pentru familii este inca in desfasurare, iar cei 5 castigatori se vor bucura de carti cadou. (CIR multumeste editurilor participante pentru cartile donate: Anacronic, Arthur, Cartea Copiilor, Crestem Oamenii, Frontiera, Seneca, si Signatura.)
Dintre cei 966 de parteneri inscrisi pana acum (inscrierile se incheie la miezul noptii, pe 5 februarie), 76% sunt scoli, 15% sunt biblioteci, iar restul sunt non-profituri, familii etc.
54% nu au mai participat inainte la ZICI!
Asa cum ziua femeii nu este singura zi din an cand ar trebui sa ii spuneti mamei ca o iubiti, iar ziua tatalui nu este singura zi din an cand ii spuneti tatalui ca il apreciati, noi sarbatorim ZICI o data pe an pentru a face tare si clar mesajul esential:
Cititi impreuna.
20 de minute in fiecare zi.
Indiferent de vremea de afara si din interior.
De cand se naste copilul si mult dupa ce va invata sa citeasca singur.
Cand citim impreuna cu copiii, schimbam lumea! Cand citim impreuna pentru a vindeca planeta, plantam semintele pentru o zi de maine mai sanatoasa!
Spor la citire impreuna pentru a vindeca planeta! Ilustratii de Zelmira Szabó
Ce este „Citim Impreuna Romania”
Un grup format din autori de carti pentru copii, ilustratori, editori, educatori, profesori, bibliotecari, dar si parinti care au in comun nu doar dragostea pentru carti, ci si bucuria de a vedea copii si adulti citind impreuna. Grupul „Citim Impreuna Romania” a fost lansat pentru a promova beneficiile si frumusetea cititului impreuna in randul copiilor si al celor ce au grija de ei.
Ce inseamna „Citim Impreuna”
Definitia citirii impreuna: Cand o carte aleasa cu grija este citita cu voce tare pentru mai multi ascultatori de catre un cititor pregatit, intr-un mod captivant, care ii implica pe toti in poveste. Citirea impreuna (cunoscuta si sub numele de citire cu voce tare) s-a dovedit a fi cea mai eficienta modalitate de a ajuta tinerii sa se indragosteasca de carti, oferind simultan multe beneficii pentru dezvoltarea competentelor de literatie.
Carti recomandate de CIR pentru ZICI pentru Aici: Citim impreuna pentru a vindeca planeta!
1. Ce Faci Cand Nu Faci Nimic
Beatrice Alemagna (Traducere din limba franceza de Ruxandra Tirean) Editura Signatura, 2019
2. E si treaba mea!
Mihaela Cosescu, Ill. Ionut Robert Olaru Asociatia Crestem Oameni
3. Lupul cel Mare si Lupul cel Mic. Frunza care nu voia sa cada
Nadine Brun-Cosme, Ill. Olivier Tallec (Traducere din limba franceza de Lavinia Braniste) Editura Cartea Copiilor, 2019
4. Nimeni Nu E Prea Mic Sa Faca Diferenta Greta Thunberg (Traducere din limba engleza de Felicia Ienculescu-Popovici) Editura Seneca, 2019
5. Pomul Cel Darnic
Shel Silverstein (Traducere din limba engleza de Florin Bican) Editura Arthur, 2017
6. Strabunicul Meu, Emil Racovita
Andreia Petcu, Ill. Eugen Berlo Editura Frontiera, 2019
7. Sansa Lui Biletel
Victoria Patrascu, Ill. Zelmira Szabó Editura Cartier, 2019
. | |
|
|