Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
O inedită ”poveste muzicală” venețiană la Sala Radio!
(Muzică)
Miercuri, 12 februarie (19.00), Orchestra de Camera Radio si unul dintre muzicienii romani care se bucura de apreciere atat in tara, cat si in strainatate – violonista LUMINITZA PETRE – va propun la SALA RADIO o intalnire inedita in lumea muzicii.

In dubla ipostaza – de dirijoare si de solista - Luminitza Petre va canta pe vioara Matteo Gofriller realizata la Venetia, in 1690, Concertul pentru vioara si orchestra semnat de Maddalena Laura Lombardini Sirmen (1745 – 1818). Nascuta in acelasi celebru oras italian, compozitoare si violonista, aceasta este una dintre personalitatile care au marcat istoria muzicii cu o poveste de viata extrem de interesanta, desprinsa parca dintr-un film artistic.

Provenind din parinti de origine nobila, dar care isi pierdusera averea, Maddalena Laura Lombardini Sirmen si-a inceput studiile muzicale la doar 7 ani, la orfelinatul unde locuia in Venetia. A primit ulterior lectii private de la Giuseppe Tartini, unul dintre cei mai mari violonisti ai vremii, care ii platea si lectiile la orfelinat. S-a casatorit cu un alt apreciat violonist al vremii - Ludovico Sirmen – care a sustinut-o in calea ei artistica, au compus chiar impreuna cateva lucrari si au inceput sa strabata Europa in turnee.
In concertul de la Sala Radio veti asculta de asemenea Schubert: Rondo in La major pentru vioara si orchestra de coarde si Mozart: Simfonia nr. 40.

Inca din timpul studentiei, LUMINITZA PETRE a desfasurat o bogata activitate solistica cu toate orchestrele filarmonice din Romania si cu Orchestra Nationala Radio. Consolidarea carierei sale a continuat cu aparitiile pe scene din Stuttgart, Mannheim, Bayreuth, Heidelberg, Nürnberg, Hamburg, Berlin, Milano, Strasbourg, Madrid, Bilbao, Zaragoza, Viena, Budapesta, Tokyo s.a.
A fost invitata la festivaluri prestigioase ca „La Folle journée” - Nantes, Festivalul de la Aix en Provence, Edinburgh Festival, Bayreuther Festspiele si Festivalul International ”George Enescu”.
Luminitza Petre a realizat imprimari pentru casele de discuri „Signum” si „Bietigheimer Kammersinfonie” - Germania, „Electrecord” - Romania si pentru Fonoteca Radio Romania. Integrala Sonatelor si Partitelor pentru vioara solo de J.S.Bach, realizata la ”Bavaria Studio” München,  a fost nominalizata pentru „Academy Award” in Tokio.
In 2007, cu ocazia intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, a infiintat la Stuttgart „Camerata Enescu” si „Festivalul George Enescu Stuttgart”, sub egida Forumului German-Roman si a Consulatului Roman din München.
Practica indelungata in functia de concert-maestru la Orchestra de Stat Stuttgart si deopotriva la Academia Internationala Bach sau la Orchestra de Camera Heilbronn au avantajat startul in cariera sa dirijorala. A dirijat repertoriu simfonic cu Filarmonicile din Nürnberg, Moscova, Oradea, Timisoara, Sibiu, Ploiesti si Orchestra de Camera Radio.

Luminitza Petre m 1 (2)

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate