Maestrul Ioan Tugearu, coregraful Răzvan Mazilu și Gilda Lazăr, autoarea Întâlnirilor JTI, într-o nouă ediție a dialogurilor susținute de Octavian Saiu la Teatrelli | |
(Teatru) |
Editia de la finalul lunii februarie a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu lanseaza provocarea de a recontextualiza rolul corpului si al dansului, aducand in atentia publicului diferentele si apropierile de forma si de fond intre baletul clasic si dansul contemporan, pe 27 februarie, de la ora 19.00, pe scenaTeatrelli. |
Criticul de teatru Octavian Saiu ii are ca invitati speciali pe celebrul Ioan Tugearu, figura emblematica a dansului clasic si contemporan, pe Razvan Mazilu, dansator, coregraf si regizor de referinta, si pe Gilda Lazar, autoarea seriei de Intalniri JTI cu marile companii de dans ale lumii. Intitulata Metamorfozele corpului: de la „iarna” baletului clasic la dezghetul dansului contemporan, prima editie a intalnirilor din acest an aduce in prim-plan o tematica in egala masura curajoasa si actuala: corpul si libertatea in dans, teatru si teatru-dans.
„De la codul miscarilor de balet clasic la forta exploziva a dansului contemporan, diferenta este imensa. Diferenta intre un limbaj al formelor vizuale perfect masurate si un univers al corpului care isi cere dreptul de a fi privit si pretuit fara restrictii narrative si codificari estetice. Astazi, intr-un secol lipsit de pudoare si principii dogmatice, trupul e liber de orice incorsetare ideologica, etica, dramaturgica. Dansul zilelor noastre este o sarbatoare a acestei libertati greu castigate, dar si o explorare fara compromis a conditiei umane. Marii coregrafi ai prezentului, fie ca se numesc Anne Teresa de Keersmaeker, Akram Khan sau Ohad Naharin, incearca sa dea miscarii pe scena un sens profund, filosofic si uneori politic. Fara presiunea formala a baletului clasic, dansul lor e un manifest pentru corp, prin corp, incarcat cu semantic unei viziuni asupra lumii, comunicata prin simplitatea unui gest. A privi un mare spectacol coregrafic inseamna emotie, bucurie, cateodata durere, insa presupune si nevoia autentica de a decodifica un mesaj amplu in plan intelectual. Despre aceste dimensiuni polifonice, cateodata contradictorii, ale dansului va fi vorba intr-o editie de iarna a Anotimpurilor dialogului despre teatru.”, explica Octavian Saiu.
Intrarea la eveniment este libera, in baza unei rezarvari online pe bilete.ro sau la Casa de bilete Teatrelli (Lahovari Nr.7). Rezervarea isi pierde valabilitatea cu 30 de minute inainte de inceperea evenimentului, din acel moment intrarea se face in ordinea sosirii publicului, in limita locurilor disponibile.
Octavian Saiu este profesor, cercetator si critic de teatru. Are un doctorat in studii teatrale sI unul in literatura comparata. Preda la universitati din Romania, NouaZeelanda, Hong Kong, Japonia si Portugalia si a fost de doua ori Visiting Fellow la University of London. A sustinut conferinte si master-class-uri la alte universitati din Europa, Asia si Africa, precum si la Institutul Grotowski. In 2013 a fost Moderatorul Conferintelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului International de la Edinburgh, iar in 2016 a moderat si a sustinut conferinte la Olimpiada Teatrelor de la Wroclaw – Capitala culturala europeana. Din 2004 este moderatorul Conferintelor Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT) sI Presedinte al Sectiei Romane AICT – Teatrologie. Articolele sI studiile sale au aparut in numeroase publicatii nationale sI internationale. Este autorul volumelor: In cautarea spatiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur sI simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet sI nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016), Lectia, o meditatie cu sapte teme (Nemira, 2015), Teatrul la persoana I (Nemira, 2016), Clipa ca imagine: teatru si fotografie (Nemira (2017), Efectul Tartuffe: fascinatia teatrala a imposturii (Paideia, 2019). A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru in 2010 sI Premiul UNITER pentru Critica de Teatru in 2013. In ianuarie 2020, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, „insemn de apreciere pentru activitatea important dedicata criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovada in promovarea creatiei teatrale romanesti”.
Seria Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu face parte din noua directie artistic lansata de Teatrelli in anul 2019 care isi propune sa aduca in prim-plan teme de actualitate despre teatrul de azi, precum si creatori contemporani, in montari surprinzatoare si care inoveaza.
DespreTeatrelli
Teatrelli este un proiect creart, un spatiu cultural alternativ dedicate artelor performative, care ofera publicului productii proprii de teatru si dans, precum si concerte acustice, dezbateri si artist-talk-uri.
. | |
|
|