Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Dirijorul britanic Leo Hussain revine la Sala Radio cu un program Elgar/Sibelius
(Muzică)
Dirijorul britanic Leo Hussain – care debuta in 2016 pe prestigioasa scena a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurandu-se de un mare succes de public - revine vineri, 28 februarie (19.00), la Sala Radio.
De aceasta data, Leo Hussain va dirija la pupitrul Orchestrei Nationale Radio un frumos eveniment ce cuprinde creatii ale compozitorului britanic Edward Elgar – Elegie si Concertul in mi minor pentru violoncel si orchestra (solist: Mircea Marian). Considerat un ”Shakespeare” al muzicii britanice, privit ca intruchipand spiritul englez in note, Elgar spunea despre arta sa: ”Este muzica in aer, peste tot in jurul nostru, lumea este plina de muzica si pur si simplu poti lua din ea atat cat ceri.
Seara de la Sala Radio se va incheia cu Simfonia nr. 1 semnata de compozitorul finlandez Jean Sibelius, lucrare dirijata la premiera de Sibelius insusi, la pupitrul Filarmonicii din Helsinki, in 1899.

Succesul lui LEO HUSSAIN pe scena londoneza a fost urmat de reinvitarea sa la Opera Regala si de alte contracte in importante sali de concerte sau de opera europene. Un promotor activ al creatiilor lui Enescu, Leo Hussain a raspuns invitatiei de a dirija Enescu la Sala Radio in anul 2018. 
S-a aflat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Filarmonicii din Luxemburg, orchestra Operei din Frankfurt si cea de la Theater an der Wien, unde a prezentat o noua productie a operei Wozzeck de Alban Berg. Totodata, a colaborat cu Wiener Symphoniker, ORF Vienna Radio Orchestra, WDR Symphony Orchestra Köln, Prague Philharmonia, Orchestra Regala din Danemarca s.a. In cadrul Festivalului International George Enescu Leo Hussain a fost invitat sa dirijeze opera Wozzeck de A. Berg si Gurrelieder de A. Schönberg.
In afara Europei, Leo Hussain a fost apreciat alaturi de Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra la Tokyo Spring Festival, de orchestre din Australia, Tasmania, si la opera din San Francisco. La Festivalul de la Salzburg i-a asistat pe Sir Simon Rattle si Berliner Philharmoniker, Valery Gergiev si Vienna Philharmonic, mentinand constante colaborari cu Daniel Barenboim si Yannick Nézet-Séguin. Leo Hussain si-a urmat studiile muzicale la University of Cambridge si la Royal Academy of Music.

Lipkind Quartett
Leo Hussain foto Marco Borggreve

Violoncelistul MIRCEA MARIAN este solist instrumentist al Orchestrei de Camera Radio, membru al formatiilor Duo Cello Jaya, PlaCello, al Orchestrei Romane de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo si Profil.
Mircea Marian a sustinut concerte in calitate de solist alaturi de orchestrele: Filarmonia din Gera – Germania, Orchestra Nationala Radio - Bucuresti, Filarmonica de stat Arad, Filarmonica Botosani, Filarmonica de stat Muntenia din Targoviste, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universitatii din Graz-Austria, Filarmonica Oltenia din Craiova etc.
De asemenea, a realizat inregistrari in cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune, atat in calitate de solist cat si alaturi de Duo Cello Jaya.
A participat la masterclass-uri si festivaluri precum: Festivalul International George Enescu, Festivalul International Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferente, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Festivalul Enescu si muzica lumii.

Mircea Marian
Mircea Marian

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate