Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Anul Internațional Beethoven la Sala Radio: Gabriel Bebeșelea dirijează Simfonia a 2-a
(Muzică)
Miercuri, 26 februarie (19.00), apreciatul dirijor roman GABRIEL BEBESELEA, aplaudat recent la pupitrul unor importante ansambluri europene in cele mai prestigioase sali de concert ale lumii ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski - Moscova, va dirija ORCHESTRA DE CAMERA RADIO, in cel de-al doilea concert Radio Romania dedicat Anului International BEETHOVEN (250 de ani de la nasterea sa).
Evenimentul de la SALA RADIO va aduce in fata publicului Simfonia a 2-a, compusa de ”titanul” de la Bonn in jurul varstei de 30 de ani, in timpul unui sejur de tratament in Heiligenstadt (localitate vecina Vienei), in perioada tragica in care surzenia incepuse sa se instaleze. Compozitorul incerca inca sa-si ascunda afectiunea, pe care o marturiseste fratilor sai, intr-o scrisoare (netrimisa) extrem de emotionanta, cunoscuta ca ”testamentul de la Heiligenstadt”. Paradoxal, in ciuda contextului, simfonia degaja o vitalitate si o veselie ce contrasteaza cu situatia in care se afla Beethoven. Pe 5 aprilie 1803, compozitorul isi dirija creatia prima oara, la Theater an der Wien. Berlioz spunea despre aceasta lucrare: ”In aceasta simfonie totul este nobil, plin de energie si mandru. Introducerea este o capodopera. Cele mai frumoase efecte curg unul din altul fara confuzie si mereu intr-un mod neasteptat. Melodia este de o solemnitate emotionanta, starneste imediat respect si pune ascultatorul intr-o stare plina de emotie.”

Programul serii cuprinde si alte doua creatii semnate de doi mari compozitori austrieci, al caror destin s-a intersectat cu cel al lui Beethoven: SCHUBERT - Uvertura in stil italian si MOZART - Concertul nr. 5 pentru vioara si orchestra, prilej de a o aplauda pe LUCICA TRITA, violonista intr-una dintre cele mai apreciate orchestre europene: Orchestra Simfonica  BBC (Londra).

GABRIEL BEBESELEA este dirijor principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca si, pe langa aceasta pozitie, cariera sa internationala cuprinde concerte dirijate la pupitrul unor importante orchestre ale lumii: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Nationala Filarmonica Rusa, Singapore Symphony Orchestra s.a.
In Romania, dirijeaza constant orchestre precum Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio si Filarmonica de Stat Sibiu. Alaturi de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeselea a inregistrat in premiera mondiala un CD cu “Pastorale - Fantaisie pour petite orchestre” si oratoriul "Strigoii" de George Enescu.
Un dirijor notabil de opera, Gabriel Bebeselea a fost numit dirijor principal al Operei din Iasi in 2011, devenind cel mai tanar sef de orchestra intr-o astfel de postura din Romania. In 2015, a fost numit dirijor principal al Operei Romane din Cluj. In afara Romaniei, a dirijat productii ale operelor "Il viaggio à Reims" la Festivalul de Opera "Rossini" din Pesaro - 2016 si "Mireasa tarului" de Rimsky-Korsakov la Opera Perm -2017.
In 2011 Gabriel Bebeselea a obtinut o bursa la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea sa participe la repetitii si concerte si sa invete de la cativa dintre cei mai importanti dirijori ai zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzica si Artele Spectacolului.

Gabriel Bebeselea_foto Ionut Macri (1)
Gabriel Bebeselea - foto Ionut Macri

Absolventa a Conservatorului “C. Porumbescu” (Bucuresti), LUCICA TRITA a fost concertmaestru al Orchestrei Nationale Radio pana in 1998. A devenit apoi violonista in Orchestra Sinfonica de Galicia (Spania), unde a format un grup de tineri violonisti denumit “Crescendo”, ce au crescut muzical sub indrumarea violonistei Lucica Trita, devenind mai tarziu importante nume in peisajul muzical spaniol. In 2008, a infiintat Orchestra Feminina Gallega ca dirijoare si solista a acesteia, activitatea acestei formatii muzicale producand un mare ecou in viata muzicala spaniola.
Din 2013, cariera muzicala a violonistei Lucica Trita a continuat in Marea Britanie, unde a devenit violonista permanenta in Orchestra Simfonica BBC - Londra, orasul unde este stabilita. Are colaborari cu importante orchestre din Marea Britanie, ca Royal Philarmonic, Hallé Orchestra, Northen Sinfonia. Preda ca profesor invitat la Royal Academy of Music - sectia Junior, iar din 2018 a deschis propria Academie de vioara in Londra: “Lucica Trita Violin Academy London”.

Lucica Trita
Lucica Trita

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate