Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
strings&noise „quoting Beethoven” – instrumente clasice, sunetele viitorului. Concert şi atelier de măiestrie interpretativă în cadrul Săptămânii Sunetului 2020
(Muzică)
Viorile nu ating doar coardele sensibile. La granita dintre repertoriul clasic si experimentul muzical futurist, duo-ul „strings&noise” (format din violoncelista Maiken Beer si violonista Sophia Goidinger-Koch) prezinta, in cadrul Saptamanii Sunetului de la Bucuresti, un masterclass de muzica noua si un concert experimental (6-7 martie), la invitatia Forumului Cultural Austriac, in parteneriat cu Asociatia Jumatatea Plina si Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.
Vineri, 6 martie, ora 15.00, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (Strada Stirbei Voda 33) – masterclass „Secrete din partitura – Forme si notatii pentru instrumente cu coarde”. Intr-o abordare destinsa, interactiva si inedita in Romania, muzicienele austriece Maiken Beer (violoncel) si Sophia Goidinger-Koch (vioara) vor discuta cu participantii despre modul in care un muzician descifreaza, interpreteaza si imbogateste partitura unei lucrari de muzica contemporana. Cele doua instrumentiste vor aduce cateva exemplificari, dar invita publicul sa propuna el insusi lucrari din propriul portofoliu.
Atelier deschis specialistilor (instrumentisti, compozitori), dar si amatorilor de muzica contemporana.

Intrarea libera, cu inscriere prealabila la bukarest-kf@bmeia.gv.at pana la data de 5 martie 2020.

Sambata, 7 martie, ora 20.00, Switch Lab (Palatul Universul, Corpul A, et. 5, Strada Ion Brezoianu 23-25) – concert „strings&noise”, in cadrul proiectului „Quoting Beethoven”, realizat de Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut Bucuresti, Saptamana Sunetului si Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, cu ocazia celei de a 250-a aniversari a nasterii „Titanului de la Bonn”. Maiken Beer si Sophia Goidinger-Koch vor prezenta piese contemporane (apartinand unor compozitori austrieci si internationali Leo Riegler, Matthew Shlomowitz, Jennifer Walshe, Bernd Satzinger). Exclusiv in concertul de la Bucuresti, publicul va avea ocazia sa asculte si doua lucrari in avanpremiera mondiala, semnate de Bernhard Lang si Manuel Zwerger, care reinterpreteaza intr-o maniera neasteptata teme muzicale celebre imaginate de Ludwig van Beethoven. Cele doua lucrari sunt prezentate la Bucuresti cu sprijinul SKE, fondul pentru compozitorii contemporani al Austro Mechana.

strings&noise este un duo de muzica contemporana, creat in 2015 de Maiken Beer (violoncel) si Sophia Goidinger-Koch (vioara) ca o „consecinta logica a unei prietenii si a unei colaborari de lunga durata”, dupa cum spun cele doua muziciene. Intr-adevar, Maiken Beer si Sophia Goidinger-Koch sunt membre fondatoare ale ansamblului STUDIO DAN, facand insa parte si din alte proiecte artistice precum Ensemble Platypus, blackpageorchestra sau JazzWerkstatt Viena.

De formatie clasica, dar cu o predilectie pentru zona muzicii contemporane, a jazz-ului si a performance-ului, cele doua interprete impartasesc convingerea comuna ca muzica noua trebuie sa-i intereseze si sa-i provoace nu numai pe cei familiarizati cu genul, ci si pe orice ureche neinitiata. In aceasta colaborare, ele exploreaza tot ceea ce inseamna sunet si zgomot, impingand din ce in ce mai departe limitele instrumentelor si ale interpretarii. Cu mult umor fin, strings&noise demonteaza un cliseu des intalnit, conform caruia instrumentele cu coarde sunt potrivite doar pentru melodii siropoase, mai ales atunci cand sunt manuite de femei. Avand la activ numeroase concerte, dar si un spectacol de muzica si dans – DICE (dezvoltat impreuna cu dansatoarea Eva-Maria Schaller) – cele doua artiste continua sa-si extinda neincetat aria de interes. In ultimii ani, strings&noise propun piese care includ diverse tipuri de media – video, muzica electronica – sau elemente de performance. Astfel, Maiken Beer si Sophia Goidinger-Koch interpreteaza in concertele lor o serie de lucrari compuse special pentru ele – de-a lungul timpului au prezentat nu mai putin de cinci prime auditii mondiale.

Cea de a 5-a editie a Saptamanii Sunetului se desfasoara la Bucuresti, intre 2 si 8 martie 2020. Saptamana Sunetului are loc in peste 100 de orase din intreaga lume. Bucurestiul e singurul oras din Europa centrala si de Est care are un astfel de eveniment amplu dedicat exclusiv sunetului si aspectelor sale culturale si societale. La sfarsitul anului 2019, evenimentul a intrat sub inaltul patronaj al UNESCO care a imbratisat principiile Saptamanii Sunetului, angajandu-se oficial in protejarea calitatii mediului sonor si promovarea sunetului ca obiect educativ, cultural si social. Organizatorul Saptamanii Sunetului in Romania este Asociatia Jumatatea plina - www.saptamanasunetului.ro

Quoting Beethoven” este un proiect artistic care-i provoaca pe melomanii si pe tinerii artisti romani sa se inspire din, sa reinterpreteze si sa actualizeze opera „starului“ absolut al muzicii clasice Ludwig van Beethoven, cu ocazia celei de a 250-a aniversari a nasterii a marelui compozitor. Organizatorii – Goethe-Institut Bucuresti, Forumul Cultural Austriac Bucuresti, Saptamana Sunetului si Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti – ii invita pe toti iubitorii de muzica din Romania, ca pana pe 15 iunie 2020, sa depuna o lucrare personala (sau un fragment) inspirata din creatia celebrului compozitor, indiferent de gen sau stil.
Informatii actualizate ale concursului gasiti pe: https://www.bmeia.gv.at/ro/forumul-cultural-austriac-bucuresti/apeluri/cultura/ sau  www.goethe.de/bukarest/quotingbeethoven

Foto strings&noise©Julia Wesely

Foto strings&noise©Julia Wesely

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate