Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Concert caritabil în memoria Doinei Cornea, cu Alexandru Tomescu și al său Stradivarius
(Muzică)
• Celebrul violinist Alexandru Tomescu si ansamblul „Flauto Dolce.” sustin la Cluj un concert caritabil pentru infiintarea fundatiei „Doina Cornea”.

• Cu acelasi prilej, vor fi prezentate obiecte de arta si obiecte personale ale Doinei Cornea, care vor fi ulterior scoase la licitatie. Celebrul violonist Alexandru Tomescu si ansamblul „Flauto Dolce” vor sustine un concert caritabil in beneficiul fundatiei „Doina Cornea”. Evenimentul are drept scop strangerea fondurilor necesare pentru infiintarea fundatiei, care sa le aminteasca viitoarelor generatii despre importanta si costul unor valori precum curajul de a spune adevarul si libertatea de constiinta.
Concertul va avea loc la sala Auditorium Maximum, sambata 7 martie, de la ora 19:00. Pretul unui bilet este de 50 de lei, iar toti cei care vor accepta invitatia vor primi o diploma in serie limitata, care le va atesta calitatea de contributori la infiintarea Fundatiei “Doina Cornea”.

Invitatul special al serii va fi Alexandru Tomescu, violonistul care a demonstrat ca poate „imblanzi” orice forma de muzica. Dupa o cariera incununata de succes in Europa si in intreaga lume, in care a umplut sali precum Théatre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, Alexandru Tomescu s-a implicat, in Romania, in organizarea unor turnee nationale prin care muzica clasica a ajuns mai aproape de oameni. În 2007, Alexandru Tomescu a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, un instrument de exceptie care de atunci ii este alaturi in fiecare concert.

Va urca pe scena si ansamblul „Flauto Dolce”, care a luat nastere la Cluj-Napoca in anul 2000 si este alcatuit din Zoltan Majo, Maria Szabo, Noemi Miklos si Mihaela Maxim. Repertoriul lor este format din muzica veche si traditionala din Europa Occidentala; artistii isi propun in egala masura redescoperirea muzicii vechi din spatiul romanesc si interpretarea unor compozitii contemporane.

Campania de infiintare a fundatiei „Doina Cornea” este condusa de Leontin Iuhas, fiul acesteia. Pentru a sprijini strangerea de fonduri, Leontin Iuhas a scos la licitatie mai multe obiecte personale si obiecte de arta care i-au apartinut sau au fost create de Doina Cornea. Ceasul ei de mana, biroul de lucru sau una dintre papusile folosite pentru a trimite mesaje secrete in strainatate, sub „nasul” Securitatii comuniste, sunt printre obiectele din colectie. Acestea vor fi prezentate in cadrul concertului din 7 martie, iar ulterior vor fi vandute in cadrul unei licitatii caritabile organizate de Artmark, care va avea loc la Bucuresti, in 24 martie, la Athénée Palace Hilton.

„De ce o fundatie Doina Cornea? E o intrebare pe care mi-o pun in mod deosebit acum, dupa ce am pornit la drum Raspunsul mi-a venit, in mod firesc, ca rezultat al greutatilor intampinate cu ocazia fiecarei actiuni pe care incerc sa o intreprind. Mi-am dat seama cat de greu este sa lucrezi singur si cat de mult conteaza sa convearga mai multe forte in aceeasi directie. De cand mi s-au alaturat in acest proiect Iordachescu & Asociatii, PR & MORE si Artmark lucrurile au inceput sa se miste cu alta viteza! La fel si cu proiectele fundatiei: de la convingerea Romfilateliei sa emita un timbru Doina Cornea la organizarea unei expozitii itinerante cu picturile si desenele mamei, de la publicarea unor scrieri si documente pana la realizarea si exploatarea unei case memoriale sunt obiective a caror realizare necesita atat resurse financiare cat si o logistica ce depasesc puterea unei singure persoane. Dar fortele noastre, canalizate intr-un obiectiv comun, au inceput sa atraga alte forte, alti oameni care ni s-au alaturat! Si, impreuna cu Academia Civica, Asociatia 15 Noiembrie 1987, AFPDR, Consiliul Judetean Cluj, Primaria Cluj, Ana Blandiana, Julie Combes, Emil Constantinescu, Liana Gota, Marius Oprea, Dorin Tudoran, Dinu Zamfirescu si multi altii, cu siguranta, vom reusi!“ Leontin Iuhas

„Societatii romanesti de azi ii lipsesc multe, dar nimic nu-i lipseste mai mult decat modelele umane - acele personalitati exemplare care prin opera si viata lor merita a fi amintite, omagiate si imitate, si dupa ce nu mai sunt printre noi. Doamna Doina Cornea (iata un nume care nu poate fi folosit nici dupa moarte fara atributul de politete) ne-a tinut tuturor locul si a reprezentat poporul roman in fata restului Europei ani la rand – un model si o remuscare ca nu aveam curajul sa-i urmam exemplul. Acest exemplu trebuie sa ramana viu in continuare, pentru ca si urmatoarele generatii sa-i poata invata daruirea si indrazneala. De aceea, nu e nimic mai necesar si mai firesc decat un muzeu «Doina Cornea» in casa ei de la Cluj, acea casa care rezista in fata istoriei, nu numai in realitate, ci si in fotografiile de urmarire din dosarul ei de securitate”, a declarat scriitoarea Ana Blandiana, la randul ei un simbol al rezistentei anticomuniste si una din fondatoarele fundatiei „Doina Cornea”.

Doamna Doina Cornea a fost un reper stralucitor de constiinta in intunericul spiritual al comunismului romanesc si un model pe care ne dorim ca tinerele generatii sa il urmeze. Este motivul pentru care am contribuit la infiintarea acestei fundatii, inclusiv prin organizarea acestui eveniment dedicat tuturor celor care, asa cum spunea doamna Doina Cornea, «nu au incetat sa mai gandeasca»”, spune Eugen Iordachescu, partener senior al Societatii Civile de Avocati „Iordachescu & Asociatii”, unul dintre principalii sustinatori ai campaniei de infiintare a fundatiei Doina Cornea.

Biletele la concertul „Lumina din intuneric” sunt disponibile pe site-ul Eventim.ro

concert

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate