Ziua Internațională a Femeii la Casa Artelor „Dinu Lipatti”. Lansarea Albumului „Ilinca Dumitrescu – Recital de pian” în Colecția „Maestro” | |
(Muzică) |
De Ziua Internationala a Femeii, Primaria Municipiului Bucuresti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, in colaborare cu Radio Romania si Editura Casa Radio va invita, duminica 8 martie 2020 incepand cu orele 19:00, sa sarbatorim gratia, eleganta si performanta feminina din Arta romaneasca printr-un eveniment muzical de exceptie, lansarea Albumului „Ilinca Dumitrescu – Recital de pian.”, in Colectia „Maestro”, urmata de un Recital extraordinar. |
Amfitrionii acestei seri dedicata talentului feminin vor fi pianista si regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, Gilda Radulescu, producator Editura „Casa Radio”, Tiberiu Comandasu, redactor muzical Editura „Casa Radio”, invitati speciali fiind E. S. ambasador dr. Simona Ioan-Corlan, E. S. ambasador dr. Calin Fabian, E. S. ambasador Petru Petra si E. S. ambasador Neagu Udroiu.
Albumul „Ilinca Dumitrescu – Recital de pian”, aparut in colectia „Maestro” a Editurii Casa Radio, cuprinde inregistrarile din Fonoteca Radio Romania ale unor creatii emblematice din repertoriul pianistic romantic, semnate de Robert Schumann, Franz Liszt, Aleksandr Skriabin si Serghei Rahmaninov, in interpretarea inconfundabila a prestigioasei pianiste Ilinca Dumitrescu.
Nume de marca al artei interpretative romanesti, personalitate artistica de anvergura internationala, pianista Ilinca Dumitrescu a concertat in orase de pe 5 continente, 46 de tari, 39 de capitale ale lumii, in importante sali de concerte, activitatea sa cuprinzand domenii variate. In anul 1980 a devenit solista concertista de stat. A obtinut titlul de Doctor la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti cu calificativul maxim Summa cum Laude, a predat cursuri de maiestrie in Cehia, S.U.A., Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia, Peru, iar intre anii 1994-2006 a fost director al Muzeului National „George Enescu” din Bucuresti. Realizator si producator al emisiunii „Ilinca Dumitrescu si invitatii sai” de la postul Tv „Romania de Maine”, renumita artista a condus si Departamentul Muzical al acestei televiziuni aproape un deceniu. Pianista Ilinca Dumitrescu este detinatoarea unui numar impresionant de premii nationale si internationale, dintre care enumeram „Premiul Academiei Romane” acordat in 1995, „Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana” (2005), acordat de catre Presedintele Republicii Italiene, si „Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres” (2012), din partea Guvernului francez.
Seara dedicata de Casa Artelor „Dinu Lipatti” excelentei feminine in Arta va incepe de la orele 19:00, in Curtea cu balansoare si in Saloanele Casei Lipatti, unde va invitam sa vedeti Expozitia speciala intitulata „Femei celebre din muzica clasica romaneasca”, dar si pe cele permanente „Dinu Lipatti - viata si opera”, „Familia Lipatti si prietenii”.
In Salonul de Muzica vor fi proiectate Filmari din arhiva personala a pianistei Ilinca Dumitrescu, vor avea loc evocari ale personalitatii si carierei acesteia sustinute de invitatii speciali, iar evenimentul va continua cu Recitalul Extraordinar sustinut de invitata noastra, in program fiind incluse compozitii romantice dedicate primaverii, intr-un recital de virtuozitate in care se vor regasi compozitori indragiti: Schumann, Chopin, Ceaikovski, Skriabin, Lipatti, Grieg, Rahmaninov si alte bijuterii muzicale.
La finalul recitalului, protagonista serii va acorda autografe pe albumul lansat.
Conceptul evenimentului apartine pianistei si regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.
Va asteptam cu drag la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, de Ziua Internationala a Femeii, sa sarbatorim gratia, eleganta si performanta feminina din Arta romaneasca! Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.
Partener media principal: Radio Romantic
Parteneri culturali: Radio Romania, Editura Casa Radio
Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul National, Radio Bucuresti FM, Observatorul Cultural, Jurnalul.
. | |
|
|