Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
“Moștenitorii României muzicale”: la Sala Radio, recital susținut de violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Per Rundberg
(Muzică)
Este unul dintre cei mai buni tineri violoncelisti la nivel mondial si miercuri, 4 martie, poate fi ascultat in primul recital pe care-l sustine la Bucuresti: Valentin Radutiu vine insotit de pianistul suedez Per Rundberg, alaturi de care a inregistrat mai multe discuri, printre care si cel cu integrala lucrarilor pentru violoncel si pian de George Enescu. Recitalul este organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera care continua astfel, pentru al treilea an consecutiv, proiectul “Mostenitorii Romaniei muzicale”.
Miercuri, 4 martie, de la ora 19.00, violoncelistul Valentin Radutiu si pianistul Per Rundberg prezinta un program care cuprinde Sonata op. 19 in sol minor de Serghei Rahmaninov, Variatiuni de Bohuslav Martinu pe o tema de Rossini si o transcriptie-surpriza dupa “Languir me fais” de George Enescu din ciclul “Sapte cantece pe versuri de Clément Marot”.

Dupa recital, Valentin Radutiu va oferi autografe pe albumul “Vara magica”, aparut la finalul anului trecut la Editura Casa Radio, unde interpreteaza Concertul op. 104 de Antonin Dvorak, alaturi de Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, condusa de Cristian Macelaru, inregistrare dintr-un concert sustinut la Ateneul Roman in august 2018.

Valentin Radutiu: “Ma simt foarte onorat sa cant in cadrul proiectului “Mostenitorii Romaniei muzicale”. Radio Romania Muzical m-a prezentat cu cuvinte de apreciere care, intr-adevar, inseamna ceva pentru mine si ma bucur ca se simte, cred, si eu simt, desigur, ca am construit aceasta relatie cu Radio Romania. Am urmarit aceasta legatura cu lumea muzicala din Romania in ultimii ani si poate asa cum simt eu o apropiere deosebita de ea, simte si Romania intr-un fel fata de mine.
Am ajuns intr-o clipa a vietii mele in care munca ultimilor ani si semintele pe care le-am plantat au crescut si au inflorit. Si, in ceea ce priveste aspectul mostenirii, da, este greu de spus intr-un mod rational... poate tindem sa ne vedem asa, foarte individual mereu si sa credem ca suntem detasati, ca doar prin forta intelectuala si a ratiunii am muncit si am mers un anumit parcurs... dar eu cred foarte mult in aceasta vorba, cum se spune in engleza "no man is an island", "nimeni nu este o insula". Suntem toti mereu influentati si in legatura cu ce este in jurul nostru si influentati, desigur, de radacinile noastre. Asa ca vorbesc despre legatura mea cu Romania nu din diplomatie, intr-adevar o simt intr-un mod puternic si ma bucur, desigur, ca putem observa cum lumea muzicala la un nivel international este si ea imbogatita sau umpluta de anumiti muzicieni - de fapt, de multi muzicieni romani; nu numai cei care s-au aflat sau se afla si ei in aceasta serie de concerte, dar si Orchestra Romana de Tineret, de exemplu... toti romanii care canta muzica clasica si, cumva, poarta mai departe aceasta flacara a muzicii in legatura cu Romania.” (fragment dintr-un interviu acordat lui Stefan Costache – Radio Romania Muzical)

Valentin Radutiu (33 ani) este nascut la München din parinti romani. Tatal sau, emigrat in 1979, in timpul unui turneu in Germania cu Orchestra Filarmonicii din Cluj, a devenit ulterior violoncelist in celebra orchestra a Radiodifuziunii Bavareze din München. Valentin Radutiu a inceput studiul violoncelului cu tatal sau, apoi si-a continuat studiile la Viena, Salzburg si Berlin, alaturi de celebri violoncelisti ai timpurilor noastre: Clemens Hagen, Heinrich Schiff si David Geringas. Valentin Radutiu este castigator al unor foarte importante concursuri internationale, printre care premiul al doilea la Concursul international “George Enescu”, editia 2011. In acelasi an, primea si premiul pentru muzica al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai semnificative pentru tineri muzicieni. Valentin Radutiu a aparut in calitate de solist alaturi de cele mai mari orchestre din Germania; a evoluat in concerte atat in Europa, cat si in Asia. In prezent, ocupa functia de violoncelist principal in Orchestra Simfonica Germana (Deutsches Symphonie-Orchester) din Berlin, una dintre cele mai importante din Germania.
Recent, Valentin Radutiu a reprezentat Romania cu doua aparitii in cadrul festivalului Europalia de la Bruxelles, evoluand in concertul de deschidere alaturi de membrii ansamblului RARO si intr-un recital sustinut cu Per Rundberg, evenimente care s-au bucurat de mare succes. Valentin Radutiu canta pe un instrument Francesco Ruggieri construit in 1686 la Cremona.
O deja bogata discografie jaloneaza cariera lui Valentin Radutiu: 7 albume aparute la case germane importante, ultimul, lansat in iunie 2019, fiind nominalizat la premiile ICMA. Printre aceste discuri regasim integrala lucrarilor pentru violoncel si pian de George Enescu si un inedit album de jazz. Editura Casa Radio a publicat in 2019 discul pe care violoncelistul urmeaza sa acorde autografe dupa recitalul din 4 martie 2020.
Ceea ce impresioneaza in interpretarea lui Valentin Radutiu este pasiunea, rigoarea fata de partitura, poezia pe care o imprima discursului sau, intr-un mod personal; un amestec fascinant intre scoala germana si emotia de tip latin. Desi este cetatean german si nu a studiat niciodata limba romana la scoala, Valentin Radutiu vorbeste perfect in limba romana; intr-un interviu acordat postului Radio Romania Muzical in 2017, cu ocazia participarii sale la festivalul Enescu, marturisea: “simt, cu cat devin mai matur, mai in varsta, ca devin mai roman... Vad aceasta tara ca un loc unde imi bate inima mai puternic.”

radutiu+rundberg

Partenerul de recital al lui Valentin Radutiu este de multi ani pianistul suedez Per Rundberg; s-au cunoscut la Universitatea Mozarteum din Salzburg in urma cu aproape 20 ani. Printre partenerii de muzica de camera ai lui Per Rundberg se regasesc si alte nume rezonante: Dietrich Fischer Dieskau, Julian Rachlin, Martin Grubinger. Per Rundberg a evoluat in calitate de solist alaturi de orchestre de prim rang din Europa, in sali prestigioase.

Proiectul “Mostenitorii Romaniei muzicale” organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, isi propune sa-i aduca pe una dintre cele mai prestigioase scene din Romania, cea a Salii Radio, pe tinerii si exceptionalii muzicieni ai Romaniei, artisti care desfasoara o importanta activitate in strainatate, dar pe care publicul romanesc are sansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adreseaza unui public larg, cu un repertoriu accesibil si cu o durata de o ora, fara pauza.

Precedentele evenimente organizate in cadrul proiectului “Mostenitorii Romaniei muzicale” s-au bucurat de un remarcabil succes de public si de critica. Protagonisti au fost pianistii Florian Mitrea (16 octombrie 2018), Adela Liculescu (17 octombrie 2018), Mara Dobrescu (18 octombrie 2018), violoncelistul Andrei Ionita, acompaniat de pianista Naoko Sonoda (15 aprilie 2019), pianista Axia Marinescu (6 iunie 2019), violonista Ioana Cristina Goicea si pianistul Andrei Banciu (12 octombrie 2019), Romanian Chamber Orchestra (3 noiembrie 2019), pianista Sinziana Mircea (14 noiembrie 2019).
In 2020, pe langa recitaluri, Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera initiaza si bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale”, pentru tineri muzicieni cu varste intre 16 si 24 ani.
De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profesionisti din toate vocatiile, este o retea globala de lideri care actioneaza pentru a contribui la comunitatile din intreaga lume si a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabila. Rotary Club Pipera asigura sustinerea financiara a proiectului “Mostenitorii Romaniei muzicale” si promoveaza activ concertele, ca o expresie a preocuparii de a servi comunitatea pe latura culturala, educationala si inspirationala. Toate fondurile stranse de Rotary Club Pipera pentru proiectul „Mostenitorii Romaniei muzicale” servesc exclusiv pentru achitarea onorariului artistilor si a unei parti din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ in sustinerea proiectului, prin donatii in contul Rotary Club Pipera. Amanunte despre posibilitatile active de implicare pot fi accesate pe contul facebook/rotaryclubpipera/

KV_Mostenitorii_romaniei_muzicale_4 Mar_50x70_web

Biletele pentru recitalul din 4 martie 2020 sunt disponibile in reteaua www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la casa de bilete a Salii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Abonamentele pentru stagiunea muzicala de la Sala Radio nu sunt valabile.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate