Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Pianista Dana Ciocârlie și dirijorul francez Frédéric Chaslin în concert extraordinar pe scena Sălii Radio
(Muzică)
Primul concert al lunii martie aduce la Sala Radio o lucrare monumentala, rar interpretata in Romania: Simfonia nr. 2 pentru pian si orchestra – The Age of Anxiety, creatie a marelui compozitor si dirijor american LEONARD BERNSTEIN.
Vineri, 6 martie (19.00), partitura lui Bernstein va fi interpretata de Orchestra Nationala Radio, cu participarea a doi invitati speciali: dirijorul FRÉDÉRIC CHASLIN si pianista DANA CIOCARLIE.
 
Aplaudat in Romania in 2018 in cadrul Festivalului International al Orchestrelor Radio ”RadiRo”, FRÉDÉRIC CHASLIN este un artist complex, plurivalent. Dirijor, pianist, compozitor si scriitor, nascut la Paris, a studiat la conservatorul din orasul natal si la Mozarteum din Salzburg, incepand cariera dirijorala in 1989 ca asistent al lui Daniel Barenboim la Paris si Bayreuth. Cea mai recenta creatie a sa – opera Monte Cristo - compusa la cererea lui Placido Domingo pentru opera din Los Angeles se interpreteaza incepand din 2019.

Frédéric-Chaslin-credit_DIRIJOR-1-Bernard-Martinez-3
Frédéric Chaslin credit Bernard Martinez

Evenimentul va prilejui si reintalnirea publicului cu apreciata pianista DANA CIOCARLIE, stabilita in Franta. In 2018, Dana Ciocarlie a facut parte dintre cei trei finalisti nominalizati la „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique” – premiu anual acordat in Franta pentru performanta in muzica clasica. Nominalizarea artistei s-a datorat proiectului pe care l-a initiat in jurul Integralei pentru pian, ce poarta semnatura lui Robert Schumann.

Dana Ciocarlie (2) micsorat
Dana Ciocarlie

In prima parte a concertului veti asculta Simfonia a 4-a creata de BEETHOVEN in 1806. Lucrarea a fost cantata prima oara in martie 1807 la resedinta printului Lobkowitz si, un an mai tarziu, a avut loc premiera publica la Burgtheater - Viena. Ea a fost creata la rugamintea contelui Franz von Oppersdorf, care i-a propus lui Beethoven o suma considerabila pentru a compune o noua simfonie.

FRÉDÉRIC CHASLIN a fost director muzical al Operei din Rouen (Franta), al Teatrului National din Mannheim (Germania), al Operei din Santa Fe (SUA) si al Orchestrei Simfonice din Ierusalim, cariera sa internationala fiind dedicata in egala masura operei si muzicii simfonice. De-a lungul carierei a fost invitatul unor festivaluri marcante si a dirijat la pupitrul marilor teatre lirice din New York, Berlin, München, Leipzig, Madrid, Barcelona, Roma, Venetia, Scotia si Tara Galilor. A dirijat in egala masura orchestre simfonice din Franta, Austria, Germania s.a.
Frédéric Chaslin stapaneste un repertoriu extrem de variat si acorda o atentie deosebita muzicii contemporane, promovand numeroase prime auditii mondiale. Printre cele mai cunoscute compozitii ale sale se numara cateva opere, Suita Chagall pentru orchestra si Dansul Divei din muzica binecunoscutului film Al cincilea element.

Profesor la Scoala Normala de Muzica „Alfred Cortot” din Paris si profesor de muzica de camera la Conservatorul National Superior de Muzica si Dans din Lyon, pianista DANA CIOCARLIE a primit, in 2017, titlul de „Artist Yamaha” din partea Yamaha Music Europe.
Integrala pentru pian a lui  Schumann pentru care a primit nominalizarea la premiile „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique” a fost inregistrata in perioada 2012 - 2016 cu prilejul a 15 concerte publice sustinute in Palatul Béhague, sediul Ambasadei Romaniei la Paris. In octombrie 2017, cu prilejul lansarii Integralei Schumann, Dana Ciocarlie a sustinut pe una dintre cele mai importante scene pariziene - Teatrul Champs Élysées - un concert dedicat integral lui Robert Schumann.
Dana Ciocarlie a studiat la Bucuresti si la Paris si talentul sau a fost recunoscut prin numeroase premii internationale la competitii de prestigiu. Numeroasele sale recitaluri sau concerte cu orchestra au purtat-o pe toate meridianele lumii: in SUA (Boston, New York, Houston, Los Angeles), Canada, Japonia, China, Hong Kong, Europa (Germania, Elvetia, Spania, Belgia, Italia, Olanda, Romania).  In Franta a fost aplaudata la Paris: Radio France, Muzeul Orsay, Auditorium-ul Louvre, Teatrul Champs-Elysées, Teatrul Chatelet, Amfiteatrul Operei Bastille, Sala Pleyel, Sala Gaveau, Teatrul Bouffes du Nord s.a., dar si la Opera din Lyon, Opera din Dijon, Sala Molière din Lyon, Teatrul National La Criée din Marsilia etc.

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

Sala Radio 6 martie 2020

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate