Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Mereu cu Bădia - 100 de ani de la nașterea lui Ernest Maftei
(Arte vizuale)
In perioada 4 – 6 martie 2020, la Muzeul National al Taranului Roman, va avea loc evenimentul comemorativ ce marcheaza centenarul actorului Ernest Maftei. Proiectiile de film, amintirile depanate si expozitia de sculptura vor omagia omul si vor readuce pe scena actorul etern.
Aflati in pragul centenarului lui Ernest Maftei, invitatia lansata de Muzeul National al Taranului Roman propune trei zile inchinate unui om de o simplitate fermecatoare, pe care generatii de toate varstele si multe altele de acum inainte il vor cunoaste drept Badia.

In zilele de 4, 5 si 6 martie, la Cinema Muzeul Taranului vor fi proiectate cateva dintre cele mai indragite filme cu Ernest Maftei. Proiectiile vor fi insotite de cuvintele celor care i-au fost aproape si care l-au cunoscut asa cum ar trebui sa ramana in gandul tuturor.

PROGRAM RETROSPECTIVA ERNEST MAFTEI
Cinema Muzeul Taranului

Miercuri, 4 martie, ora 19.00

Desfasurarea, de Paul Calinescu, 1955, 102 minute, AG
Ecranizare dupa Marin Preda - nuvela omonima.
Ilie Barbu care a trudit din greu pe mosie, vede in „colectivizare” drumul spre fericire. Degeaba se impotrivesc chiaburii! Planurile lor otravite vor fi dejucate. „Desfasurarea ramane un adevarat model de transpunere a unui text literar, de surprindere si transfigurare a faptului de viata”. (Ion Cantacuzino, 1976 - Cinematograful romanesc contemporan).

Joi, 5 martie, ora 18.00
Duhul aurului

Regie: Dan Pita, Mircea Veroiu, 1974, 88 minute, AG
Film in doua parti - «Marza» (Mircea Veroiu) si «Lada» (Dan Pita) - ecranizare dupa schitele lui Ion Agarbiceanu «Valva bailor», care istoriseste viata unui holoangar (hot de aur) care fura spre implinirea unei imposibile iubiri pentru bogata si frumoasa fata a carciumaresei, si «Lada», care este povestea cu talc a unei casnicii din interes.

Joi, 5 martie, ora 20.00
Mere rosii, de Alexandru Tatos, 1975, 90 minute, AG

Ecranizare dupa nuvela „38 cu doi” de Ion Baiesu. Conflictele unui tanar doctor repartizat intr-un spital de provincie cu mentalitatile invechite si orgoliile supradimensionate ale celor cu care trebuie sa lucreze.

Vineri, 6 martie, ora 18.00
Meandre, de Mircea Saucan, 1966, 95 minute, AG

Trei intelectuali aflati intr-un moment de criza interioara, in care valori morale, precum originalitatea si indrazneala, libertatea de creatie si non-conformismul, se vad coplesite de infrangerea asumata si de conformism.
„Mircea Saucan are darul rar de a ne face sa aprofundam in permanenta, dincolo de ce apare la prima vedere, adica stie sa dezvaluie subconstientul, sensul adanc al faptelor.” - (Iulian Mihu, 1967 -Contemporanul).

Vineri, 6 martie, ora 20.00
Prin cenusa imperiului, de Andrei Blaier, 1976, 101 minute, AG

Ecranizare dupa romanul „Jocul cu moartea” de Zaharia Stancu.
Filmul urmareste destinul a doua personaje masculine opuse – un tanar schiop si naiv, fara experienta vietii si un escroc matur, trecut prin viata si cu pretentia de a fi recunoscut ca parte a elitei. Cei doi sunt capturati intr-o razie din Bucuresti, in timpul ocupatiei germane si sunt dusi pe front pentru a sapa transee. Cu greu reusesc sa scape si incepe o perioada de aventuri, fiind obligati sa supravietuiasca impreuna. Tanarul Darie trece printr-un proces de initiere si alege sa plece pe front, iar escrocul, Diplomatul, este arestat. Actiunea se petrece in timpul Primului Razboi Mondial.

EM Expo

Vineri, 6 martie, ora 17.00, Muzeul National al Taranului Roman va gazdui, la Sala Irina Nicolau, un vernisaj de sculptura cu lucrari semnate de nume mari ale artei contemporane. Expozitia poate fi vizitata pana pe 15 martie 2020. Expozanti: Giani Amarandei, Mioara Bandarau, Bogdan Breza, Titi Ceara, Dumitru Cojocaru, Vlad Ciobanu, Giorgio Damiani, Misha Diaconu, Mircia Dumitrescu, Ovidiu Dumitru, Radu Dumitru, Claudiu Filimon, Costel Iacob, Cristina Iliescu, Ovidiu Ionescu, Mihai Marcu, Jorge Mafu, Andrei Marina, Ioan Nemtoi, Cristian Pentelescu, Zoe Pop, Radu Popovici, Anton Ratiu, Victor Sararu, Alexandru Siminic, Nicolae Stoian, George Tanase, Ovidiu Stefan Toader.

Film si sculptura, inovatie si traditie, mostenire si continuitate… Arta inscrie in vesnicie sufletul artistului. Implinirea unui secol de la nasterea lui Ernest Maftei marcheaza un moment ideal pentru a spune cu emotie ca vom ramane Mereu cu Badia.

Intrarea este libera.

Evenimentul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei, Arhiva Nationala de Filme si DACIN SARA- Drepturi de autor in Cinematografie si Audiovizual- Societatea Autorilor Romani din Audiovizual.

EM
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate