Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 februarie 2024
Recomandări
Noaptea Privighetorilor – ediția 2020
(Muzică)
Societatea Ornitologica Romana (SOR) organizeaza, pe data de 30 mai, a 8-a editie a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre pasari si oameni se desfasoara, in acest an, in conditii speciale, doar in mediul online, pe pagina de Facebook a Societatii Ornitologice Romane si pe paginile sucursalelor din Cluj, Sibiu si Iasi.
Noaptea Privighetorilor este un eveniment prin care Societatea Ornitologica Romana aduce oamenii in contact cu pasarile si natura prin intermediul muzicii. Este un tribut adus artei si naturii deopotriva.

„Reteta evenimentului ramane aceeasi ca in anii trecuti. Chiar daca nu ne putem intalni in natura din cauza masurilor de restrictie impuse de autoritati, tot ne vom bucura de pasari si muzica lor, doar ca, de data aceasta, doar in mediul online. Printre activitatile pe care le-am pregatit iubitorilor de natura si inaripate se numara un tur ornitologic virtual in care vom descoperi pasarile comune pe care le putem vedea in oras. Dupa ce vom ascula si afla informatii inedite despre ele, vom incerca sa le dam replica printr-un concert de muzica clasica. Unele dintre ariile pe care le vor interpreta 9 artisti din Bucuresti si din Cluj sunt opere inspirate de pasari. Evenimentul online va cuprinde si o demonstratie de pictura in acuarela dedicata atat copiilor, cat si celor mari”,
a declarat coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Dora Domsa.

Scurt istoric al Noptii Privighetorilor

Primele editii ale evenimentului au avut loc initial doar la Cluj, iar apoi, in anii ce au urmat, concertele au ajuns si la Bucuresti, Sibiu si Iasi.
Ideea evenimentului a pornit din Marea Britanie. Pe 19 mai 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins postul de radio BBC sa realizeze prima transmisiune in direct a unui duet dintre artista si privighetorile din gradina ei. În timp ce interpreta arii din muzica clasica, Harrison era acompaniata de trilurile pasarilor. Experimentul a avut succes in randul ascultatorilor, concertul reluandu-se ani la rand, iar Beatrice primind peste 50.000 de scrisori de felicitare de la ascultatori.

Privighetoarea, pasarea care a inspirat denumirea evenimentului, are un repertoriu foarte bogat. Poate sa produca peste 1.000 de sunete diferite, comparativ cu doar cele 340 ale ciocarliei si aproape 100 ale mierlei. Acest lucru este posibil datorita faptului ca partea creierului responsabila de crearea sunetului este mai mare la privighetoare decat la alte pasari.

Privighetoare roscata - Alex Birau

Programul complet al editiei din 2020

10:00 – Demonstratie de pictura in acuarela cu pictorul Arh. Ovidiu Iovanel

13:00 – Tur ornitologic virtual ghidat

19:00 – Concert de muzica clasica
In prima parte interpreteaza:  Alexia Danacica (pian), Valentin Simion (violoncel) - Bucuresti
Lucrari de: Camille Saint-Saëns, Frédéric Chopin, Vittorio Monti

In a 2-a parte interpreteaza: Gratiela Aranyosi (vioara), Oana Badescu (flaut/piccolo), Teodora Buia (vioara), Diószegi Benjámin (pian), Fodor Lilla (viola), Diana Stir (violoncel), Sonia Vulturar (vioara) - Cluj
Lucrari de: Béla Bartók, Ludwig van Beethoven, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, Antonio Vivaldi

Societatea Ornitologica Romana (SOR) este cea mai importanta organizatie independenta de conservare a pasarilor din Romania. Un ONG premiat, SOR lucreaza pentru a proteja pasarile salbatice si habitatele lor in Romania de 30 de ani. Misiunea noastra este sa ne asiguram ca populatiile noastre unice de pasari sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale Romaniei nu sunt exploatate si distruse de evolutiile daunatoare. Dorim sa ii inspiram pe oameni sa contribuie la protejarea pasarilor si a habitatelor din Romania si, cu ajutorul lor, sa ne asiguram ca si generatiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Afis SOR - Noaptea Privighetorilor 2020

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate