Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București | |
(Istorie) |
Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitatiei de Vara din 28 mai, poate cel mai special si mai neasteptat este un vin rosu de Margaux ce a facut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul dintre cele mai celebre trenuri din lume pentru vacantele de lux pe care le oferea. Lansat in 1883, de Compania Internationala de Vagoane de Dormit, trenul Orient Express parcurgea, pe rute variate, distanta dintre Paris si Istanbul. |
In aproximativ 83 de ore, trecea si prin Principatele Romane, pe ruta Timisoara-Caransebes-Craiova-Pitesti-Bucuresti-Giurgiu-Ruse. Creata prin negocieri extraordinare cu toate statele prin care trecea, linia feroviara internationala a devenit legendara prin calatorii ei celebri, aspect speculat si de celebrul roman “Crima din Orient Express” al Agathei Christie. Principalii clienti erau persoanele regale, diplomatii, nobilii si oamenii de afaceri, iar linia si-a capatat reputatia pentru confortul si luxul sau, avand in garnitura vagoane de dormit si vagoane-restaurant, cunoscute pentru calitatea bucatariilor si meniurilor lor.
Intrerupt in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, serviciul liniei se reia in 1945, si continua inclusiv in perioada Razboiului Rece, pana catre 1977, in ciuda deselor conflicte din regiune. Ceea ce face din acest lot de vin Margaux o raritate exceptionala, in ciuda pretului derizoriu de pornire, de doar 125 de euro.
Licitatia de Vinuri de peste cateva zile contine si alte loturi de colectie. Cum ar fi lotul de sampanie Cristal din 1988, un lot de colectie, care iese la licitatie la un pret de pornire de 800 de euro, mult sub cotatia internationala. Creata pentru prima data in anul 1876 pentru ?arul Alexandru al II-lea, renumiita sampanie Louis Roederer, Cristal Brut, este un clasic al casei, care si-a castigat renumele datorita claritatii si luminozitatii sale. O alta sticla a legendarului brut Magnum, de data aceasta din 2009, se gaseste in licitatie cu un pret de pornire de doar 550 de euro.
Insa cele mai vechi vinuri din licitatie dateaza din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, de la 1943, un lot de 9 sticle vinificate de Paul Dubois, la Chateau Saint-Georges, semn ca regiunea Pauillac si-a continuat productia celebrului ei vin rosu si in perioada de ocupatie si razboi. Acest lot istoric pleaca in licitatie de la un pret de pornire de doar 200 de euro.
Desi licitatia atrage atentia printr-o selectie de vinuri rosii si istorice de colectie, aceaste este dedicata de fapt, cel putin tentativ, sampaniilor si vinurilor usoare de vara, in cantitati cat sa asigure iubitorilor un stoc de vin pentru sezonul cald, alcatuit din loturi toate provenite din podgorii cu traditie ale Frantei, Italiei ori Lumii Noi, la preturi situate la 30-50% din preturile de magazin. Pe 28 mai, intregul stoc de vinuri de vara si sampanii de colectie poate fi licitat in regim online pe platforma Artmark Live.
Lot de vinuri de la diverse chateau-uri, sub aceeasi egida de renume, Baron Phillipe de Rothschild, Bordeaux, 2000-2002, 12st x 0,75l
Lot de vinuri rosii Chateau Saint-Georges, Paul Dubois, Bordeaux, 1943-1964, 10st x 0,75l
Lot deosebit de champagne Louis Roederer Cristal, Brut Magnum, 2009, 1st x 1,5l, in etui original
Lot impresionant de champagne renumita, Louis Roederer, Cristal, vintage 1988, brut, 1st x 0,75l
Vin din meniul celebrului tren transcontinental Orient Express, Margaux, 1955, 1st x 0,75l . | |
|
|